Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Ιαν-2022 17:37

  Επιφυλακτικά με το... δεξί στο 2022 το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Λελογισμένη ήταν η άνοδος που σημείωσε το χρηματιστήριο Αθηνών την πρώτη συνεδρίαση του έτους, αφήνοντας το πρώτο θετικό αποτύπωμα του νέου δωδεκαμήνου, χωρίς όμως να δείξει ότι υπάρχουν οι διαθέσεις για υψηλότερα επίπεδα εάν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,62% στις 898,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 895,19 μονάδων και 900,66 μονάδων. Ο τζίρος ανήλθε στα 25,13 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,64 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,03 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,56%, στις 2.160,88 μονάδες, ενώ στο +0,91% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.505,49 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 576,84 μονάδες.

  Θετικά αλλά...

  Αν και επισκέφτηκε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, ο γενικός δείκτης δεν επιχείρησε υψηλότερα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι είχε αρκετούς τίτλους του σε θετικά εδάφη. Και αυτή η συμπεριφορά αποδόθηκε από τους εγχώριους αναλυτές στην αναμονή που επέλεξε να τηρήσει η αγορά εν όψει μιας εβδομάδας που θα κρίνει πολλά για το αν η χώρα χρειάζεται επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

  Η εορταστική περίοδος άλλωστε που μεσολάβησε από τα αρνητικά ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας πιθανόν να φέρει νέα αύξηση των κρουσμάτων, με το μεγάλο ερώτημα στην αγορά να είναι εάν αυτή επιφέρει νέα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Στο αρνητικό σενάριο ένα pullback θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ενώ στο θετικό σενάριο θα δούμε και πάλι τα υψηλά του τελευταίου μήνα στην αγορά. Η συζήτηση που αναπτύσσεται έχει να κάνει με τη διενέργεια περισσότερων τεστ, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης…

  Μέχρι να ξεκαθαρίσει επομένως η εικόνα, κάτι που αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραταθεί η πλάγια κίνηση μεταξύ των 885 - 900 μονάδων. Το επίπεδο των 905 μονάδων, που αποτελεί και το make or break επίπεδο θα παραμείνει, ειδικά σε εβδομαδιαίο γράφημα, ενώ αντίθετα, η διάσπαση της κοντινής στήριξης των 886 μονάδων μπορεί να οδηγήσει και πάλι στην ζώνη των 865-870 μονάδων.

  Αν και η αγορά το 2021 δεν κατάφερε να αποτυπώσει την αισιοδοξία τόσο για την οικονομία όσο και για την πλειονότητα των εισηγμένων της, μιας και ο γενικός δείκτης συσσώρευσε για 43 ολόκληρες εβδομάδες ανάμεσα στις 830-930 μονάδες, εντούτοις οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά μόνο θετικές είναι. Και όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από μεγάλες συσσωρεύσεις έρχεται μεγάλη κίνηση κάτι που θα χρειαστεί επιβεβαίωση από μία κατοχύρωση ενός εκ των δύο επιπέδων.

  Μην ξεχνάμε πως το 2021 κατάφερε να αντλήσει κοντά στα 8 δισ. ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίου και νέα ομολογιακά δάνεια που από την μία στέγνωσαν την αγορά ενώ από την άλλη πέρασαν τα κεφάλαια μέσα στην αγορά αυξάνοντας τους ενασχολούμενους και τις κεφαλαιοποιήσεις. Μένει να δούμε αν το χρηματιστήριο μπορεί να ακολουθήσει την πραγματική οικονομία που όλα δείχνουν ότι θα τρέξει με σημαντικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2022.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 3,08%, με τις Aegean και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με +2,39% και +2,28% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Jumbo, ΟΛΠ, Λάμδα, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και ΓΕΚ Τέρνα. 

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Quest, με την Alpha Bank να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες για τις Coca Cola και ΕΥΔΑΠ, αλλά άνω του 1% για τις ΔΕΗ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ