Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Ιαν-2022 08:03

  A-quant: Με ελπίδες και φόβους ξεκινάει το 2022

  Κέρδη χωρίς ρίσκο στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με δύο μεγάλα προβλήματα αποχαιρέτησαν οι διεθνείς αγορές το 2021 και εισήλθαν στο 2022: την πανδημία του κορωνοϊού και τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που ταλανίζουν την παγκόσμια οικονομία και απειλούν την ανάπτυξη.

  Όσον αφορά στην πανδημία, η μετάλλαξη Omicron έχει ανατρέψει εν μέρει τα δεδομένα αφού οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ. Η ήπια συμπτωματολογία όμως γέννα παράλληλα ελπίδες πως η πανδημία θα μπορούσε να λήξει σύντομα και να μετατραπεί σε ενδημική νόσο. Από την άλλη, για τον υψηλό πληθωρισμό που σε πολλές περιπτώσεις έσπασε ρεκόρ πολλών δεκαετιών, γίνεται αγώνας να αντιμετωπιστεί από τις κυριότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αφού υπάρχει ταχεία μείωση  των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και πρόθεση για αύξηση των επιτοκίων. Αυτές οι εξελίξεις σε συνδυασμό  με κάποιες γεωστρατηγικές επιπλοκές, κυρίως ΗΠΑ-Κίνας και Ρωσίας - Ουκρανίας, θα διαδραματίσουν τον βασικότερο ρόλο και θα αποτελέσουν τους κρισιμότερους παράγοντες για τις αγορές.

  Η εβδομάδα που μας πέρασε είχε μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον αφού η ειδησεογραφία ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη αλλά και οι διακοπές των Χριστουγέννων άφησε μεγάλη επενδυτική μερίδα εκτός ενδιαφέροντος. Οι περισσότεροι δείκτες μετοχών συνέχισαν ανοδικά μέσα σε ένα εορταστικό και αισιόδοξο κλίμα, ο χρυσός και το πετρέλαιο είχαν σημαντικά κέρδη ενώ το δολάριο διόρθωσε για δεύτερη στη σειρά εβδομάδα. Αντιθέτως, το ευρώ και η στερλίνα αποκόμισαν σημαντικά κέρδη και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα εμφάνισαν μία στάσιμη εικόνα.

  Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα αφού υπάρχει πληθώρα οικονομικών ειδήσεων και ανακοινώσεων. Ξεχωρίζουν η ανακοίνωση των πρακτικών από την Fed την Τετάρτη, η ανακοίνωση της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή (NFPs), ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη την ίδια μέρα και οι δείκτες PMI για τις κυριότερες οικονομίες  του πλανήτη.

  S&P500

  Ανοδικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,759 μονάδες και κέρδη που προσέγγισαν το 1%. Αξίζει να σημειωθεί πως η άνοδος συντελέστηκε τη Δευτέρα, με όλες τις υπόλοιπες ημέρες να είναι σταθεροποιητικές και ελαφρώς πτωτικές. Το επενδυτικό κοινό έχει χάσει μέρος του ενδιαφέροντός του λόγω των αργιών των ημερών, με αντίστοιχη μείωση της μεταβλητότητας. Σε μία δύσκολη χρονιά, τα συνολικά κέρδη του δείκτη ξεπέρασαν το 27%, αποδεικνύοντας πως οι αγορές μετοχών ήταν μια καλή επιλογή, τουλάχιστον σε ορισμένους κλάδους. Η πανδημία, οι πληθωριστικές πιέσεις, η λήξη του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και οι τυχόν γεωστρατηγικές πιέσεις αποτελούν τα μεγαλύτερα ρίσκα της νέας χρονιάς. Οι 4,800 μονάδες που είναι τα υψηλά όλων των εποχών, θα δείξουν αν η άνοδος έχει συνέχεια αυτήν την εβδομάδα, ενώ ανησυχίες διορθώσεων θα υπάρξουν κάτω από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας στις 4,750 μονάδες.

  DAX40

  Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,839 μονάδες, με κέρδη κοντά στο 0.70%. Η αισιοδοξία πως η μετάλλαξη Omicron δε θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα στην γερμανική ανάπτυξη κάνει τον δείκτη να ξεπερνάει σταδιακά τη μεγάλη διόρθωση που είχε υποστεί στα τέλη Νοεμβρίου. Τα συνολικά κέρδη του DAX40 μέσα στο 2021 ήταν πάνω από 16%, ως προϊόντα της αισιοδοξίας της αγοράς πως η πανδημία θα νικηθεί και ως αποτέλεσμα της διοχέτευσης χρήματος μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης και του Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP). Οι 16,290 μονάδες (υψηλά όλων των εποχών) συνεχίζουν να αποτελούν στόχο των αγοραστών όμως η λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης και ο υψηλός πληθωρισμός ίσως προκαλέσουν διορθώσεις.

  FTSE100

  Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,336 μονάδες και οριακά κέρδη. Τα κρούσματα της πανδημίας βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ αλλά το σύστημα υγείας δεν πιέζεται προς το παρόν και έτσι το επενδυτικό συναίσθημα είναι θετικό. Ο δείκτης είχε μια κερδοφόρο χρονιά με άνοδο 14.50% περίπου ξεπερνώντας το σοκ του 2020 με τη μεγάλη διόρθωση. Αν μπορέσει σύντομα να υπερβεί τις 7,400 που αποτελούν υψηλή τιμή 2 περίπου ετών, τότε η άνοδος ίσως επιταχυνθεί. Αντιθέτως, τυχόν στροφή προς τις 7,200 μονάδες μάλλον θα σημαίνει πως ο δείκτης έχει μπει σε διορθωτικό κύκλο.

  Χρυσός

  Ισχυρά ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,830 και κέρδη πάνω από 1.10%. Ο χρυσός ενισχύεται για τρεις εβδομάδες στη σειρά παρότι υπάρχει ξεκάθαρη πρόθεση από τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Φαίνεται όμως πως η άνοδος έχει ισχυρούς συμμάχους: οι φόβοι για την πανδημία έχουν επανέλθει μερικώς και κάποιοι ανταγωνιστές του χρυσού όπως οι αποδόσεις των ομολόγων και τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται σε στασιμότητα. Η ετήσια απόδοση του χρυσού ήταν αρνητική (-3.70% περίπου) με τις τιμές να βρίσκονται μέσα στο 2021. μεταξύ $1,673 και $1,962 σε πλάγια κίνηση. Είναι φανερό πως ο χρυσός δεν έχει κάποια τάση και πως οι εξελίξεις στην πανδημία και η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα τον επηρεάσουν το επόμενο διάστημα. Κάθε κίνηση πάνω από τα $1,833 ίσως ευνοήσει την άνοδο ενώ κάτω από τα $1,800 εδραιώνονται διορθωτικές τάσεις.

  Πετρέλαιο

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $75.42, εμφανίζοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 2.30%. Η αισιοδοξία που κυριάρχησε σχετικά με τη μετάλλαξη Omicron και την έκβασή της, ώθησε τις τιμές ανοδικά αφού η ζήτηση δε δείχνει να επηρεάζεται. Τα αποθέματα στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν προσφάτως στα 3.6 εκ. βαρέλια ήταν κάτι το αναμενόμενο και η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του την Τρίτη δεν αναμένεται να κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις, με την παραγωγή να αυξάνεται ήδη μέσα στον Ιανουάριο. Το πετρέλαιο είχε εκρηκτική άνοδο μέσα στο 2021, της τάξης του 55% με τις αγορές να θεωρούν το θέμα του COVID-19 ως λήξαν. Αν υπάρξει υπέρβαση των $77.50, ανοίγει ο δρόμος για τα $80 ενώ περισσότερες πιθανότητες να δούμε τιμές κοντά στα $70, θα υπάρξουν με καθοδική διάσπαση των $73.30.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το EURUSD ανοίγοντας στο 1.1311 και κλείνοντας στο 1.1378. Το ευρώ ενισχύεται για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα ενώ αντιστοίχως το δολάριο χάνει μέρος της αξίας του. Οι δύο κεντρικές τράπεζες (Fed και ECB) έχουν ανακοινώσει πρόσφατα την ταχεία μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και τη λήξη του τον προσεχή Μάρτιο. Αυτό ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά η επιτάχυνση στην ευρωζώνη έχει δημιουργήσει ισχυρές προσδοκίες και άνοδο για το ευρώ. Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed και την ανακοίνωση της ανεργίας και των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ καθώς και από την ανακοίνωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Αναμένεται συνεπώς αύξηση της μεταβλητότητας και σε περίπτωση συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης ισοτιμία θα μπορούσε να προσεγγίσει το 1.15. Αντιθέτως, σε περίπτωση καθοδικής στροφής κάτω από το 1.13, το EURUSD  θα μπορούσε να επανέλθει στην πτωτική του τάση που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαΐου.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.3387 και έκλεισε στο 1.3524. Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την τράπεζα της Αγγλίας και η εν γένει πρόθεσή της να αντιμετωπιστούν δραστικά οι πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα έχουν ευνοήσει την στερλίνα τον τελευταίο καιρό και έχουν οδηγήσει την ισοτιμία  πάνω από το 1.35 και πάλι. Το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται από την πανδημία εμφανίζοντας πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων αλλά οι θάνατοι και οι σοβαρές νοσηλείες δεν αυξάνονται αντιστοίχως και αυτό γέννα αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Επιπλέον, κάποιες επιπλοκές που είχαν παρουσιαστεί τελευταία σε σχέση με το Brexit, δείχνουν να εξομαλύνονται. Επόμενος στόχος των αγοραστών είναι η περιοχή τιμών του 1.3830.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το USDJPY (4η κατά σειρά) που άνοιξε στο 114.30 και έκλεισε στο 115.09. Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία πού βρίσκεται σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα, επιτρέπει την ποσοτική χαλάρωση για μερικούς ακόμα μήνες και αυτό αποδυναμώνει το νόμισμα. Επίσης οι αποδόσεις των ομολόγων είναι σε ανοδική πορεία (το Αμερικανικό 10ετές κατάφερε να κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από το 1.50%) και αυτό ευνοεί ακόμα περισσότερο την ανοδική τάση. Το USDJPY Βρίσκεται πλέον μία ανάσα από την περιοχή τιμών του 115.50 που αποτελεί και υψηλό τεσσάρων περίπου ετών. Όλες οι ενδείξεις συντείνουν πως η ανοδική τάση θα μπορούσε να συνεχιστεί αλλά υψηλά τόσων ετών δύσκολα σπάνε.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ισχυρά ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το EURJPY (η 2η κατά σειρά) που άνοιξε στο 129.29 και έκλεισε στο 130.86. Η ισοτιμία βασισμένη στη δύναμη του ευρώ λόγω της λήξης της ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη τον Μάρτιο και λόγω της αδυναμίας του γιεν (η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχιστεί για μερικούς ακόμη μήνες), κατάφερε να υπερβεί την τιμή – ορόσημο του 130. Αν υπάρξει και στέρεη ανοδική διάσπαση πάνω από το 131, δεν αποκλείεται να δούμε αρκετά υψηλότερες τιμές αφού δεν υπάρχει εμφανής αντίσταση μέχρι το 133.50.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Συνέχισε πτωτικά για 4η στη σειρά εβδομάδα το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8438 και έκλεισε στο 0.8406. Η ισοτιμία ήδη έχει αγγίξει τα χαμηλά 2 περίπου ετών κοντά στο 0.8370 και φλερτάρει με πολυετή χαμηλά που βρίσκονται κάτω από το 0.8275. Η στερλίνα είναι ισχυρή λόγω της νομισματικής πολιτικής και της πρόσφατης αύξησης των επιτοκίων από την τράπεζα της Αγγλίας, υπερνικώντας το επίσης ισχυρό ευρώ. Η τάση αναμφίβολα είναι καθοδική αλλά αυτά τα τόσο χαμηλά επίπεδα τιμών ίσως γεννήσουν επενδυτικές ευκαιρίες και ίσως κάνουν την εμφάνιση τους αγοραστές που μπορεί να ωθήσουν το EURGBP προς το 0.85.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2805 και έκλεισε στο 1.2639. Το αμερικανικό νόμισμα αποδυναμώθηκε κι άλλο σε αντίθεση με το δολάριο του Καναδά που ενισχύθηκε λόγω της νέας αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Η ισοτιμία κατάφερε να προσεγγίσει το προηγούμενο διάστημα το 1.30 αλλά μάλλον αυτά τα επίπεδα δεν έγιναν ανεκτά από τις αγορές την συγκεκριμένη περίοδο. Η εβδομάδα είναι γεμάτη ανακοινώσεις για ΗΠΑ και Καναδά και η μεταβλητότητα αναμένεται να αυξηθεί. Αν συνεχιστεί η ίδια εικόνα, τότε το 1.25 δεν φαντάζει ως έκπληξη αλλά αν το δολάριο ΗΠΑ αρχίσει να ενισχύεται, ως καθοριστικότερος παράγοντας, μπορεί να επαναφέρει την ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο και δεν έχει ακόμη αλλοιωθεί.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9180 και το κλείσιμο στο 0.9120. Το αμερικανικό δολάριο ήταν αδύναμο και έτσι η ισοτιμία συνέχισε καθοδικά για 2η κατά σειρά εβδομάδα. Το USDCHF εδώ και αρκετό καιρό κινείται μεταξύ 0.9020 και 0.9375, σε ένα πλάγιο κανάλι χωρίς να μπορεί να αναπτύξει συγκεκριμένη τάση. Για να ξεφύγει από αυτές τις ζώνες τιμών απαιτούνται καύσιμα που προς το παρόν δε φαίνεται να υπάρχουν. Το δολάριο με το γεμάτο οικονομικό ημερολόγιο των ΗΠΑ τις προσεχείς μέρες θα κυριαρχήσει κι αν αρχίσει να ενισχύεται, η ισοτιμία θα οδεύσει προς το 0.92.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7222 και έκλεισε στο 0.7266. Το δολάριο ΗΠΑ αποδυναμώθηκε και το νόμισμα της Αυστραλίας ενισχύεται εδώ και ένα μήνα περίπου αφού ενισχύεται η διάθεση για ρίσκο στους επενδυτές και υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας στη χώρα. Επίσης, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ανακοινωθεί η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την τράπεζα της Αυστραλίας. Βασικός και κυριαρχικός παράγοντας πάντως της ισοτιμίας είναι το αμερικανικό δολάριο. Αν και πολλοί αγοραστές βλέπουν με αισιοδοξία τιμές όπως το 0.75, τυχόν ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, θα επαναφέρει το AUDUSD σε καθοδικό κανάλι, προς το 0.70.

  Bitcoin

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $47,350 και απώλειες κοντά στο 7%. Το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα δε φαίνεται να μπορούν να συνέλθουν από το πρόσφατο σοκ και το flash crash. Η ζώνη τιμών του Bitcoin εδώ και αρκετές εβδομάδες είναι μεταξύ $45,500 και $52,000. Η συνολική του απόδοση το περασμένο έτος πλησίασε το 60%, με τεράστια μεταβλητότητα αλλά διαψεύστηκαν πολλοί αναλυτές που το έβλεπαν να κλείνει στα $65,000 και ακόμη περισσότερο κάποιοι άλλοι που το έβλεπαν στα $100,000, μέχρι τα τέλη του 2021. Το Bitcoin είναι σχετικά κοντά στα $45,500 που είναι η επόμενη στήριξη και τυχόν καθοδική διάσπαση θα γεννήσει ανησυχίες για νέα διόρθωση.

   

   

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.
  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ