Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Δεκ-2021 14:32

  Πτώση των τιμών φυσικού αερίου για πέμπτη ημέρα

  60403999
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη για πέμπτη διαδοχική ημέρα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί σε διάστημα ενός και πλέον χρόνου, καθώς οι αποστολές φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ αναμένεται να αμβλύνουν την ενεργειακή κρίση στην ήπειρο.

  Ο δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία υποχωρεί για πέμπτη ημέρα, σημειώνοντας πτώση έως και 8,3% στο Άμστερνταμ, καθώς πρόσθετα πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο κατευθύνονται προς την Ευρώπη, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι οι νέες προμήθειες θα συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της "σφιχτής” προσφοράς στην αγορά. 

  Οι τιμές υποχωρούν μετά την εκτίναξη σε επίπεδα ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω της απότομης μείωση που κατέγραψαν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

  Οι έμποροι επικεντρώνονται, ωστόσο, στο εάν η Ρωσία προτίθεται να δεσμεύσει χωρητικότητα στους αγωγούς προκειμένου να μεταφέρει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη τον επόμενο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, εστιάζουν στην μηνιαία δημοπρασία δέσμευσης χωρητικότητας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, η οποία θα δώσει μια ένδειξη για τα σχέδια της Gazprom PJSC για τον Ιανουάριο.

  Σημειώνεται ότι οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου μέσω του σταθμού Mallnow προς τη Γερμανία παρέμειναν "παγωμένες” την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείες Gascade νωρίς το πρωί, καθώς η Ρωσία αρνήθηκε να δεσμεύσει χωρητικότητα στην ημερήσια δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

  Στην Ολλανδία, το συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα διαπραγματευόταν στα 98 ευρώ η μεγαβατώρα στις 09:50 π.μ., στο Άμστερνταμ. Το συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου στο ICE Futures Europe δεν έχει διαπραγμάτευση σήμερα λόγω της εορταστικής αργίας. 

  Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των φορτίων LNG από τις ΗΠΑ που κατευθύνονται προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια αυξήθηκε κατά 1/3 εντός του Σαββατοκύριακου. Η ήπειρος προσελκύει περισσότερα φορτία καθώς οι μεγαλύτεροι αγοραστές της Ασίας επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους για την κάλυψη των χειμερινών αναγκών, παρά να προμηθευτούν νέες ποσότητες.

  Επιπλέον, στο πλαίσιο των προγνώσεων για πιο ήπιο καιρό σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ευρώπης την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται ότι θα περιοριστεί η ζήτηση. Ωστόσο, η αγορά παραμένει σε συναγερμό, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι η θερμοκρασία θα υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Το ρωσικό φυσικό αέριο συνεχίζει να ρέει ανατολικά μέσω του αγωγού Yamal-Europe

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ