Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Δεκ-2021 23:08

  Wall: Ιστορικό υψηλό για S&P 500, άλμα 350 μονάδων για Dow σε πείσμα της Όμικρον

  Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν τη Δευτέρα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές, εν μέσω εορταστικής ευφορίας, να "ζυγίζουν" αλλά τελικά να ξεπερνούν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 351,82 μονάδες ή 0,98%, στις 36.302,38 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 65,40 μονάδες ή 1,38%, στις 4.791,19, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 217,9 μονάδων ή 1,39%, στις 15.871,30 μονάδες.

  Τα στελέχη στρατηγικής αγορών παρέμειναν θετικά σχετικά με τις προοπτικές των μετοχών, παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων Covid-19. Τελευταίες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω της Όμικρόν είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές - μεταλλάξεις του κορονοϊού.

  "Δεν αναμένουμε η Όμικρον να επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης κατά σημαντικό τρόπο, αντίθετα θεωρούμε ότι φέρνει ένα βήμα πιο κοντά το τέλος της πανδημίας", σημειώνει, εκ μέρους της JP Morgan, ο Dubravko Lakos-Bujas, σε σημερινό σημείωμά του.

  Οι επενδυτές ευελπιστούν και συμβάλλουν σε ένα "πρωτοχρονιάτικο ράλι" προκειμένου να κλείσει θετικά μία χρονιά στην οποία ο S&P 500 έχει παράσχει συνολική απόδοση περί το 27%.

  Ιστορικά, ο γενικός δείκτης κινείται ανοδικά το τελευταίο πενθήμερο συναλλαγών του έτους και στις πρώτες δύο ημέρες της νέας χρονιάς.

  Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας ηγήθηκαν των κερδών στο πλαίσιο του S&P 500, με εταιρείες του κλάδου των ημιαγωγών AMD και Nvidia να βρίσκονται μεταξύ εκείνων με τα μεγαλύτερα κέρδη, με 5,6% και 4,4% αντίστοιχα.

  Δυναμικά ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, με εκείνη της APA να προσθέτει 7,3%, ενώ η μετοχή της Devon Energy κέρδισε 6,1% και της Diamondback Energy 4,9%. Ο κλάδος αναμένεται να κλείσει το έτος ως εκείνος με τη μεγαλύτερη θετική απόδοση στο πλαίσιο του S&P 500.

  Οι λιανικές πωλήσεις της περιόδου των εορτών στις ΗΠΑ υπερέβησαν κατά 8,5% τις αντίστοιχες του 2020, στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και 17 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Mastercard.

  Τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση υπερέβη τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, τις υψηλότερες τιμές, αλλά και την επίδραση της μετάλλαξης Όμικρόν στις τελευταίες εβδομάδες του αγοραστικού "πυρετού" των εορτών.  Μετοχές του κλάδου λιανικών πωλήσεων, όπως εκείνες των Ralph Lauren και Ross Stores, σημείωσαν άνοδο.

  Η μετοχή της GoDaddy σημείωσε άλμα 8,4%, μετά την δημοσιοποίηση της είδησης ότι η ακτιβιστική επενδυτική Starboard Value αγόρασε μερίδιο 6,5% στην εταιρεία.

  Παρ' όλα αυτά, οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου ταξιδίων και αναψυχής δέχθηκαν πλήγμα, κατέγραψαν πτώση, αν και μικρότερη σε σχέση με την έναρξη της συνεδρίασης, μετά από ένα χριστουγεννιάτικο σαββατοκύριακο κατά το οποίο χιλιάδες πτήσεις αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν λόγω υψηλού βαθμού διασποράς του κορονοϊού και ειδικότερα της μετάλλαξης Όμικρον μεταξύ των πληρωμάτων. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες του κλάδου της κρουαζιέρας είδαν τις μετοχές τους να κινούνται επίσης πτωτικά.

  Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 28 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 2 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Microsoft, Apple, Chevron, ενώ πτωτικά κινήθηκαν εκείνες των Walt Disney και Boeing.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ