Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Δεκ-2021 08:38

  A-Quant: Με πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση και πανδημία μας αποχαιρετά το 2021

  Χρηματιστήριο - αγορές 21.12.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Λιγοστά ήταν τα νέα και οι εξελίξεις την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι οι αγορές κινήθηκαν περισσότερο στον απόηχο των αποφάσεων και ανακοινώσεων των κεντρικών τραπεζών που είχαν προηγηθεί.

  Θυμίζουμε πως η Fed στις ΗΠΑ και η ECB στην ευρωζώνη ανακοίνωσαν πως οι διαδικασίες μείωσης και λήξης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης θα επιταχυνθούν και πως τα προγράμματα αυτά θα λήξουν τον Μάρτιο.

  Ο υψηλός πληθωρισμός σε Ευρώπη και Αμερική ήταν οδηγός σε αυτές τις αποφάσεις εν μέσω και μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει τις οικονομίες.

  Το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε τα επιτόκια από 0.1% σε 0.25% και την περασμένη εβδομάδα, μια μικρή μεταβολή είχαμε και στην Κίνα, από 3.85% σε 3.80%. Στο μέτωπο της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον, οι αγορές έχουν αναθαρρήσει αφού νεώτερες μελέτες από τη Νότιο Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέβει αισθητά, χωρίς αντίστοιχη αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων, γεγονός που γεννά ελπίδες πως η αυτή η μετάλλαξη ίσως έχει ηπιότερα συμπτώματα. Φυσικά το ενδιαφέρον των επενδυτών γενικότερα έχει ατονήσει λόγω της εορταστικής περιόδου.

  Το δολάριο έχασε έδαφος, το ευρώ ενισχύθηκε ενώ σημαντικά κέρδη είχαν οι περισσότεροι δείκτες μετοχών στις κυριότερες οικονομίες του πλανήτη. Σημαντική άνοδο είδαμε για τις αποδόσεις των ομολόγων με το αμερικανικό 10ετές να ανοίγει την εβδομάδα στο 1.38% και να κλείνει στο 1.48%. Ο χρυσός συνέχισε ανοδικά, το πετρέλαιο ανέκαμψε σημαντικά ενώ μια κάποια ανάκαμψη είδαμε και για το Bitcoin, πάνω από τα $50,000.

  Η τρέχουσα εβδομάδα είναι φτωχή σε νέα και οικονομικές ανακοινώσεις. Θα ξεχωρίζαμε ίσως την ανακοίνωση των νέων δηλώσεων ανεργίας στις ΗΠΑ, τους δείκτες PMI στην Κίνα και τη βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία.

  Η πανδημία και οι πιθανές νέες μελέτες που θα κυκλοφορήσουν καθώς και τα πιο μακροπρόθεσμα γεγονότα όπως ο υψηλός πληθωρισμός και η ακριβή ενέργεια, αναμένεται να κυριαρχήσουν.

  SP500

  Ανοδικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,717 μονάδες και κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Η χρονιά κλείνει ιδιαιτέρως θετικά για τον δείκτη, που σημείωσε μέσα στο 2021, 68 φορές νέο ρεκόρ τιμών, γεγονός που είχε να συμβεί από το 1995. Η νομισματική πολιτική από τη Fed, η πορεία της πανδημίας, οι γεωστρατηγικές εξελίξεις (κυρίως οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας) και τα αποτελέσματα των εταιρειών, κυριάρχησαν ως γεγονότα και επηρέασαν την πορεία του δείκτη. Ο SP500 βρίσκεται πολύ κοντά στα υψηλά όλων των εποχών και ψάχνει νέα καύσιμα για να υπερβεί ίσως αυτά τα επίπεδα αλλά τα μεγάλα ύψη και η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης που ήδη συντελείται, μπορούν να οδηγήσουν σε διορθώσεις.

  DAX40

  Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,734 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 1.75%. Οι δείκτες τιμών εισαγωγών στη Γερμανία, αυξήθηκαν πολύ πάνω από τις προσδοκίες ενώ θετικό είναι και το κλίμα για τη νέα μετάλλαξη της πανδημίας, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Αν ο δείκτης καταφέρει να ξεπεράσει τις 15,840 μονάδες, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για κατοχύρωση των 16,000 μονάδων. Πιθανότητες για διορθώσεις υπάρχουν και αυξάνουν σε περίπτωση προσέγγισης των 15,000 μονάδων.

  FTSE100

  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,330 μονάδες και κέρδη πάνω από 2.20%. Η βρετανική αγορά μετοχών δείχνει να κατανάλωσε την πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ το ΑΕΠ της χώρας ξεπέρασε τις προσδοκίες, τρέχοντας το 3ο τρίμηνο του 2021 με 6.8% ανάπτυξη. Τα υψηλά 22 μηνών στις 7,387 μονάδες είναι κοντά και υπάρχει αισιοδοξία πως μπορεί να διασπαστούν αλλά οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιθανές επιπτώσεις από την σφιχτότερη νομισματική πολιτική, μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν διορθώσεις, ιδιαιτέρως αν υπάρξει πτωτική στροφή προς τις 7,000 μονάδες.

  Χρυσός

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό ( η 2η κατά σειρά), με κλείσιμο στα $1,809 και κέρδη πάνω από 0.60%. Ο χρυσός ευνοήθηκε από το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές σε σχέση με την πανδημία και την μετάλλαξη Όμικρον καθώς και από το αδύναμο δολάριο (μην ξεχνάμε πως ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια). Η άνοδος ωστόσο είναι αναιμική και οι τιμές παρέμειναν κάτω από την αντίσταση των $1,815, κυρίως λόγω της ανόδου ενός από τους ανταγωνιστές του χρυσού που είναι οι αποδόσεις των ομολόγων. Πάνω από τα $1,815, οι αγοραστές μπορεί να αναθαρρήσουν και να δουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία στόχους όπως τα $1,879 που είναι και υψηλή τιμή 6.5 περίπου μηνών.

  Πετρέλαιο

  Ισχυρά ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $73.68, εμφανίζοντας κέρδη που προσέγγισαν το 5%. Οι φόβοι και οι ανησυχίες για τη ζήτηση μέσω περιορισμών στις μετακινήσεις και στις μεταφορές, που προκλήθηκαν από τη μετάλλαξη Όμικρον, δείχνουν να εξομαλύνονται. Καταλυτική ήταν η στάση του ΟΠΕΚ να μην αναιρέσει την απόφαση για αύξηση της παραγωγής κατά 400 χιλ. βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο και μετά που καθησύχασε τους επενδυτές και την αγορά πετρελαίου. Πάνω από τα $74, δεν αποκλείεται να δούμε και νέο ανοδικό ράλι αλλά η ζώνη τιμών κοντά στα $73.30 είναι σημαντική και δεν αποκλείεται να υπάρξουν πωλήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διορθώσεις.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το EURUSD ανοίγοντας στο 1.1237 και κλείνοντας στο 1.1311. Το αμερικανικό νόμισμα είχε απώλειες παρότι τα μακροοικονομικά αποτελέσματα των ΗΠΑ ήταν θετικά: το ΑΕΠ ανέβηκε το τρίτο τρίμηνο του 2021 κατά 2.3% και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών το Νοέμβριο κατά 2.5%, πάνω από τις προσδοκίες των αγορών. Το δολάριο έχει καταναλώσει την αντίληψη της πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής και έτσι η ανακοίνωση της παύσης του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) από την ECB έχει βοηθήσει το ευρώ να ανακάμψει. Η αντίσταση σε αυτήν την περιοχή τιμών που πρέπει να διασπαστεί για να συνεχιστεί η άνοδος βρίσκεται κοντά στο 1.1385 αλλά τυχόν τιμές κάτω από το 1.1220 θα σημάνουν ίσως συνέχιση της καθοδικής τάσης που έχει διαμορφωθεί για την ισοτιμία από τα τέλη Μαίου και μετά.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρά ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.3239 και έκλεισε στο 1.3374. Η άνοδος των επιτοκίων και η σφιχτότερη νομισματική πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ευνοήσει τη στερλίνα. Η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας (αριθμοί ρεκόρ – πάνω από 120 χιλ. την ημέρα) έχουν θορυβήσει κάπως την χώρα αλλά οι χαμηλοί αριθμοί σε νεκρούς και σε νοσηλείες, καταπραϋνουν τα πράγματα και δημιουργούν αισιοδοξία πως η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ήπια μέτρα. Χωρίς ειδήσεις αυτές τις μέρες ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο και οι αγοραστές αδημονούν για ανοδική διάσπαση του 1.3340 που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το USDJPY (3η κατά σειρά ανοδική εβδομάδα) που άνοιξε στο 113.59 και έκλεισε στο 114.28. Η συνεχιζόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη) και η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων στο -0.1%, πιέζουν το γιεν και προκαλούν άνοδο στην ισοτιμία. Βοήθεια στην άνοδο υπήρξε και από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων αυτήν την εβδομάδα ενώ η μικρή άνοδος στον πληθωρισμό της Ιαπωνίας το Νοέμβριο, στο 0.5% δε φαίνεται να επηρέασε κάτι. Τα υψηλά 4 περίπου ετών, πάνω από το 115.50 συνεχίζουν να αποτελούν τον βραχυπρόθεσμο στόχο πολλών αγοραστών.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Έντονα ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 127.61 και έκλεισε στο 129.29. Το ευρώ έχει δυναμώσει αρκετά μετά την ανακοίνωση για σφιχτότερη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη ενώ η αντίθετη εικόνα στην Ιαπωνία, αποδυναμώνει το νόμισμα της χώρας. Η ισοτιμία έχει φτάσει στις παρυφές του 130 που είναι τιμή ορόσημο για την ισοτιμία και τυχόν ανοδική του διάσπαση θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP (3η κατά σειρά) το οποίο άνοιξε στο 0.8485 και έκλεισε στο 0.8440. Η στερλίνα ενισχύεται λόγω της πρόσφατης αύξησης των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και επικρατεί του επίσης ισχυρού ευρώ αφού τα επιτόκια στην ευρωζώνη παραμένουν στο 0%. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, ίσως απειληθεί η ζώνη τιμών στο 0.8380 που αποτελεί και χαμηλό 22 περίπου μηνών αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να καμφθεί η κοντινή αντίσταση στο 0.8415.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2890 και έκλεισε στο 1.2804. Η αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου που ενισχύει το καναδικό δολάριο, ήταν οι βασικότερες αιτίες για αυτήν την κίνηση. Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις του Καναδά για τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 1.6% και το ΑΕΠ της χώρας τον ίδιο μήνα ανέβηκε κατά 0.8%. Η ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο δεν έχει πάντως ακόμη αλλοιωθεί και στόχος πολλών αγοραστών παραμένει το 1.30. Οι πωλητές θα αισιοδοξούν περισσότερο, κάτω από το 1.2760 (χαμηλή τιμή 2 εβδομάδων).

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9241 και το κλείσιμο στο 0.9177. Το αμερικανικό δολάριο έχασε μέρος της αξίας του αυτήν την εβδομάδα ενώ το εξαιρετικό εμπορικό ισοζύγιο που ανακοίνωσε η Ελβετία για το Νοέμβριο, πάνω από 6 δις ελβετικά φράγκα, βοήθησε το ελβετικό νόμισμα να ανακάμψει μετά από δύο πτωτικές εβδομάδες. Χρειάζεται καθοδική διάσπαση κάτω από το 0.9150 για να μπορέσει να συνεχιστεί αυτή η πορεία αλλά αν το δολάριο ανακάμψει, ειδικά προς την περιοχή τιμών του 0.9275, ίσως επικρατήσουν ισχυρότερες ανοδικές τάσεις.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7128 και έκλεισε στο 0.7217. Το αμερικανικό δολάριο αποδυναμώθηκε αλλά και το νόμισμα της Αυστραλίας ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση των πρακτικών από την Τράπεζα της Αυστραλίας. Η τράπεζα δείχνει πως δεν έχει πρόθεση να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα αλλά υπάρχουν θετικές προσδοκίες για την οικονομία της χώρας, παρόλη την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Η περιοχή τιμών του 0.73 αποτελεί τον επόμενο βραχυπρόθεσμο στόχο των αγοραστών ενώ τυχόν καθοδική στροφή κάτω από το 0.7180, μπορεί να ευνοήσει τις διορθώσεις.

  Bitcoin

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $50,791 και κέρδη που προσέγγισαν το 9%. Το Bitcoin κατάφερε να ανακάμψει και να υπερβεί τα $50,000, μετά τη μεγάλη βουτιά των κρυπτονομισμάτων το Νοέμβριο αλλά ακόμη το αισιόδοξο κλίμα δεν έχει ανακτηθεί αφού τα πράγματα δείχνουν εύθραυστα. Υπάρχει διπλή κορυφή του ημερήσιου διαγράμματος κοντά στα $52,000, η οποία αν δεν διασπαστεί ανοδικά, δεν είναι εύκολο να επικρατήσει ανοδική τάση. Αντιθέτως, τυχόν στέρεη απώλεια των $50,000 που ανακτήθηκαν με μεγάλο κόπο θα προκαλέσει απογοήτευση και ίσως οδηγήσει σε διορθώσεις.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ