Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Δεκ-2021 13:57

  Συντηρεί το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

  Συντηρεί το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μοιρασμένα πρόσημα και τζίρο στο ήμισυ του μέσου όρου είναι η εικόνα που εμφανίζει, όπως ήταν αναμενόμενο, το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, μόλις δύο ημέρες πριν την ανάπαυλα των Χριστουγέννων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,25% στις 883,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,41% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.124,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,35% στις 569,10 μονάδες.

  Όπως είναι αναμενόμενο η αγορά βρίσκεται ήδη σε ρυθμούς εορταστικής περιόδου, με τις κινήσεις να είναι επιλεκτικές και άκρως διαδικαστικές, προκειμένου να ενθυλακωθούν και τα τελευταία κέρδη του 2021 ή να εκμεταλλευτούν κάποιες καλύτερες θέσεις εισόδου. Άλλωστε, πέραν των γνωστών μακροοικονομικών και μικροοικονομικών εξελίξεων, δεν υπάρχουν σημαντικά νέα που να οδηγήσουν σε μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων, μόλις πέντε συνεδριάσεις πριν την εκπνοή του έτους.

  Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας δεν παραμένουν υποστηρικτικά, με τελευταία την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία αποτυπώνονται οι ευοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα τόσο για το 2021 όσο και για τα επόμενα έτη. Ωστόσο, επισημαίνει κινδύνους που μπορεί να ανατρέψουν το θετικό σενάριο, όπως ο πληθωρισμός και η ακριβή ενέργεια.

  Περιορίζεται το εύρος διακύμανσης

  Πάντως στις συνεδριάσεις που θα κλείσουν το έτος δεν αναμένονται μεγάλες διακυμάνσεις, εκτός και αν κάποιο νέο στο μέτωπο της πανδημίας φέρει τα πάνω κάτω. Στο σενάριο του "no news, good news" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πηγή του Capital.gr, ο γενικός δείκτης θα παραμείνει πλησίον, αλλά χαμηλότερα των 900 μονάδων, και υψηλότερα, των 860 μονάδων. Δηλαδή σε ένα λίγο περισσότερο περιορισμένο εύρος, από εκείνο της εννεάμηνης συσσώρευσης των 850 – 930 μονάδων.

  Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή να υπάρξει μια ακόμη πανδημική αναταραχή, μια πίεση προς το κατώτατο εύρος της διακύμανσης είναι το επικρατέστερο σενάριο, αν και από τις 26 Νοεμβρίου που έχουν υπάρξει τέτοιες εξάρσεις, οι 860 μονάδες δείχνουν να αντέχουν.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, ΟΛΠ, Σαράντης, Titan, Motor Oil, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς και ΔΕΗ.

  Στον αντίποδα, Βιοχάλκο και Aegean σημειώνουν απώλειες 1,17% και 1,02% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Quest, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ και Alpha Bank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ