Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Δεκ-2021 11:59

  Morgan Stanley: Τα εύκολα κέρδη έχουν τελειώσει για μετοχές και ομόλογα – Οι 5 κορυφαίες στρατηγικές για το 2022

  Morgan Stanley: Τα εύκολα κέρδη έχουν τελειώσει για μετοχές και ομόλογα – Οι 5 κορυφαίες στρατηγικές για το 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι εύκολες αποδόσεις έχουν τελειώσει για τις μετοχές και τα ομόλογα αλλά υπάρχει σημαντική αξία στις ευρωπαϊκές και τις ιαπωνικές μετοχές το 2022, όπως σημειώνει η Morgan Stanley στην έκθεση για τις προοπτικές των μετοχών, των ομολόγων και των εμπορευμάτων για το νέο έτος.

  Ο τρέχον κύκλος της αγοράς ήταν "καυτός" και γρήγορος, όπως σημειώνει, τόσο πολύ μάλιστα που οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τώρα μια πολύ διαφορετική δυναμική για το επόμενο έτος. "Καθώς η άνευ προηγουμένου στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής αποσύρεται, τα θεμελιώδη στοιχεία είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν", όπως επισημαίνει η Morgan Stanley.

  Ο πληθωρισμός "θα κορυφωθεί και μετά θα υποχωρήσει"

  Ενώ ο πληθωρισμός θα είναι σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι πολλοί επενδυτές έχουν δει στο παρελθόν, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley πιστεύουν ότι σύντομα "θα κορυφωθεί και μετά θα υποχωρήσει", καθώς οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού θα χαλαρώσουν και οι τιμές για πολλά εμπορεύματα ομαλοποιούνται. Για τον σκοπό αυτό, οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα δεν θα λάβουν δραστικά μέτρα με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων ρισκάροντας να βάλουν φρένο στην ανάπτυξη. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θωρείται γεγονός, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προσεγγίσουν με προσοχή τις μετοχές και τα ομόλογα των ΗΠΑ.

  Οι αναδυόμενες αγορές φαίνονται έτοιμες για ανάπτυξη, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γυρίσει σε bullish τη στάση της σε αυτές τις αγορές, όπως σημειώνει η Morgan Stanley. "Στην Κίνα, οι αντίθετοι άνεμοι από τις τιμές της ενέργειας, το ρυθμιστικό πλαίσιο και η COVID παραμένουν και εκτιμούμε πως δεν είναι ακόμη αναγκαία η σημαντική χαλάρωση της πολιτικής, τουλάχιστον όχι ακόμη", όπως τονίζει. "Η μόνη εξαίρεση είναι τα ομόλογα υψηλής απόδοσης στην Κίνα, όπου πιστεύουμε ότι η αγορά υποτιμά την αποφασιστικότητα και την ικανότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να ελέγξουν τη διαταραχή στον τομέα των ακινήτων".

  Σε αυτό το πλαίσιο η Morgan Stanley παρουσιάζει τα πέντε θέματα-κλειδιά για την παγκόσμια επενδυτική στρατηγική το 2022.

  1. Ώρα για μείωση θέσεων στις μετοχές των ΗΠΑ;

  Αντίθετα με πολλούς άλλους οίκους οι οποίοι εμφανίζονται θετικοί για τις ΗΠΑ, οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley  πιστεύουν ότι ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 5% το 2022, ενώ άλλες ανεπτυγμένες αγορές θα μπορούσαν να τελειώσουν το έτος υψηλότερα. Συστήνουν underweight στάση στις μετοχές των ΗΠΑ γενικότερα για να ληφθούν υπόψη οι υψηλές αποτιμήσεις και τις περισσότερες δυνατότητες catch-up από άλλες αγορές στον κόσμο οι οποίες θα κλείσουν το χάσμα των αποτιμήσεων με τις ΗΠΑ και θα είναι αντιμέτωπες και με λιγότερη μεταβλητότητα.  

  "Η επίμονη υπεραπόδοση των τιμών των αμερικανικών μετοχών για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας οφείλεται στις ανώτερες και πιο ανθεκτικές τάσεις κερδοφορίας, αλλά οι αβεβαιότητες αυξάνονται γύρω από τις πιέσεις κόστους, τα ζητήματα προσφοράς, την αβεβαιότητα πολιτικής και τις φορολογικές αλλαγές", τονίζει η M.S.

  2. Οι ευρωπαϊκές και ιαπωνικές μετοχές θα υπεραποδώσουν

  Σε αντίθεση με τις μετοχές των ΗΠΑ, οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη και την Ιαπωνία έχουν πιο λογικές τιμές και προσανατολίζονται προς την ανάπτυξη. "Και χάρη στις μειωμένες πληθωριστικές πιέσεις, οι κεντρικές τους τράπεζες θα είναι εξαιρετικά υπομονετικές", σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα τηρώντας overweight στάση και στις δύο αγορές.

  Στην Ιαπωνία, οι μετοχές συνεχίζουν να σημειώνουν βελτιωμένες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων, ενώ τα οικονομικά κίνητρα, η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και οι ισχυρές παγκόσμιες κεφαλαιακές δαπάνες υποδηλώνουν ότι το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας θα μπορούσε να ανατιμηθεί κατά 12% το επόμενο έτος.

  Εν τω μεταξύ, ο δείκτης MSCI Europe σημείωσε την καλύτερη περίοδο υπεραπόδοσης των τελευταίων 20 ετών φέτος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί χάρη στις αυξημένες συγχωνεύσεις και εξαγορές, την ενίσχυση των επαναγορών μετοχών και τις αλλαγές στη θέση των επενδυτών, δεδομένου ότι πολλά παγκόσμια χαρτοφυλάκια είναι υπο-επενδεδυμένα στην περιοχή.

  "Οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορούν να προσφέρουν διψήφια ποσοστά συνολικής απόδοσης το 2022", τονίζει η M.S, προσθέτοντας πως οι κορυφαίες επιλογές εντοπίζονται στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ενέργειας και των τραπεζών, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την αύξηση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων.

  3. Το stock picking η πιο "σοφή" στρατηγική

  Οι αναλυτές της Morgan Stanley πιστεύουν ότι οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, και των τραπεζών θα κινηθούν έντονα ανοδικά το επόμενο έτος, ενώ τα καταναλωτικά αγαθά θα μείνουν πίσω καθώς η δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης διαμορφώνεται σε πιο φυσιολογικό μοτίβο.

  Πάντως, σε σχέση με άλλα σημεία σε αυτόν τον κύκλο της αγοράς, υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες για τους επενδυτές. "Κατά την άποψή μας, το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον έχει αλλάξει μόνιμα από τις προ-COVID ημέρες, αν και οι αλλαγές δεν οφείλονται απαραίτητα στην ίδια την πανδημία", σημειώνει η Morgan Stanley. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να σημαίνει μεγαλύτερες επενδύσεις και παραγωγικότητα, αλλά αυτό θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να γίνει. "Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα και διασπορά, καθιστώντας την επιλεκτική στρατηγική πιο σημαντική από ποτέ το επόμενο έτος".

  4. Δύσκολοι καιροί για τα κρατικά ομόλογα 

  Οι κεντρικές τράπεζες στις αναπτυγμένες αγορές ανταποκρίθηκαν στην πανδημία της COVID-19 με σχεδόν ομοιόμορφες πολιτικές επιτοκίων και κατακλυσμό ρευστότητας. Το 2022, ωστόσο, οι αγορές ομολόγων θα πρέπει να κατανοήσουν τις διαφοροποιημένες πολιτικές. "Ορισμένες πολιτικές, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον Καναδά, θα στοχεύσουν στην απόλυτη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών, ενώ άλλες θα προσπαθήσουν να χαλαρώσουν περαιτέρω, αν και με πιο αργό ρυθμό, ή να διατηρήσουν διευκολυντικές οικονομικές συνθήκες", τονίζει η M.S.

  Οι αναλυτές στρατηγικής της Morgan Stanley συνιστούν underweight στάση στα αμερικάνικα κρατικά ομόλογα, εκτιμώντας πως η απόδοση του 10ετούς θα ξεπεράσει το 2% μέχρι το τέλος του 2022. 

  Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών αρχίζουν ωστόσο να φαίνονται ενδιαφέροντα, κατά τη Morgan Stanley, αλλά οι επενδυτές πρέπει να είναι υπομονετικοί. "Με τις προσδοκίες ότι το δολάριο ΗΠΑ και οι πραγματικές αποδόσεις θα αυξηθούν στις αρχές του 2022, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα έχουν καλύτερο σημείο εισόδου αργότερα μέσα στο έτος", όπως σημειώνει, προσθέτοντας πως εκτιμά ότι το δολάριο ΗΠΑ θα ενισχυθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους αλλά θα χάσει έδαφος στο δεύτερο ημίχρονο.

  5. Εμπορεύματα: Overweight στο πετρέλαιο

  Για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, τα εμπορεύματα ξεπέρασαν τις επιδόσεις του S&P 500 το 2021, για διάφορους λόγους. Οι τιμές του χρυσού υποστηρίχθηκαν από τις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό και την ώθηση των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων, ενώ τα βασικά μέταλλα έχουν ωφεληθεί από τον συνδυασμό της περιορισμένης προσφοράς και της αυξανόμενης ζήτησης.

  Το νέο έτος τα μέταλλα μπορεί να χάσουν τη λάμψη τους καθώς οι υψηλές πραγματικές αποδόσεις επιβαρύνουν τις τιμές του χρυσού, ενώ οι τιμές του χαλκού και του ψευδαργύρου μειώνονται καθώς η προσφορά βελτιώνεται. Το αλουμίνιο παραμένει κορυφαία επιλογή για την Morgan Stanley.

  Γενικότερα ωστόσο, το πετρέλαιο προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό αποτιμήσεων και θεμελιωδών μεγεθών, με την αμερικανική τράπεζα να πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 90 δολάρια το βαρέλι το 2022, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση καλύπτει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ