Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Δεκ-2021 19:11

  Τουρκία: Έκρηξη των συναλλαγών σε κρύπτο στη σκιά της κατάρρευσης της λίρας

  κρυπτονομισματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αριθμός των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα στην Τουρκία εκτινάχθηκε και πάλι πάνω από το επίπεδο των 1 εκατ. την ημέρα μετά τα διαδοχικά ιστορικά χαμηλά της λίρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Reuters.

  Οι ανησυχίες για την οικονομική πολιτική της Τουρκίας έχουν οδηγήσει το τουρκικό νόμισμα σε συνολικές απώλειες σχεδόν 40% από τον Σεπτέμβριο, κάτι που έχει κάνει τους Τούρκους να αναζητήσουν άλλες περιοχές για να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους ώστε να αποφύγουν τον αρνητικό αντίκτυπο από το άλμα του πληθωρισμού. 

  Το Reuters επικαλείται τις εταιρείες ανάλυσης Chainalysis και Kaiko για τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν το επίπεδο των 1 εκατ. για πρώτη φορά νωρίτερα φέτος, όταν η ξαφνική αντικατάσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο πυροδότησε την πρώτη κατρακύλα της λίρας για το 2021.

  Ωστόσο ο αριθμός των συναλλαγών υποχώρησε και πάλι κάτω από τις 500.000 πριν η τελευταία έκρηξη της μεταβλητότητας στη λίρα αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για κρύπτο.  

  Η μετατροπή λίρας σε δολ. ΗΠΑ ή σε χρυσό είναι σύνηθες για τους Τούρκους που έχουν δει το νόμισμα να χάνει το 90% της αξίας του από το 2008. Με την Άγκυρα ωστόσο να επιχειρεί να δυσχεράνει αυτές τις πρακτικές και με τις τιμές των κρυπτονομισμάτων να σημειώνουν ισχυρά κέρδη φέτος, οι συναλλαγές σε κρύπτο έχουν γίνει πιο δημοφιλείς. 

  Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι το bitcoin και το Tether, ένα "stablecoin" που έχει στόχο να διατηρήσει μια σταθερή αξία και το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στις συναλλαγές κρύπτο, είναι τα πιο δημοφιλή στις συναλλαγές στην Τουρκία από το 2019.

  Η άνοδος των συναλλαγών σε κρύπτο πάντως έχει προσελκύσει την προσοχή των αρχών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ότι οι αρχές θα επιβάλουν κανονισμούς στα κρυπτονομίσματα. Η κεντρική τράπεζα, στο μεταξύ, απαγόρευσε τα κρυπτονομίσματα από τους παραδοσιακούς τύπους συναλλαγών τον Απρίλιο, επικαλούμενη την "ανεπανόρθωτη" ζημιά και τους κινδύνους στις συναλλαγές. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ