Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Δεκ-2021 17:25

  Τριπλή στήριξη για το θετικό πρόσημο είχε το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - αγορές 21.12.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με μικρά κέρδη, αλλά πάνω από τις 880 μονάδες, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο "συντάχθηκε" με τη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, χωρίς όμως να μπορεί να αυξήσει τη συναλλακτική του δραστηριότητα λόγω προφανώς της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 881,19 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 879,26 μονάδων (+0,27%) και 884,78 μονάδων (+0,90%). Ο τζίρος ανήλθε στα 42,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,95 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,69%, στις 2.115,44 μονάδες, ενώ στο +0,75% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.496,62 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,83% στις 567,13 μονάδες.

  Η βοήθεια της "τριάδας" των ΟΤΕ, Eurobank και Coca Cola ήταν καθοριστική σήμερα στην αγορά, η οποία είχε περισσότερες μετοχές σε αρνητικά εδάφη, αλλά τον Γενικό Δείκτη σε θετικά. Μάλιστα, η συναλλακτική δραστηριότητα, τόσο λόγω των χριστουγεννιάτικων ημερών όσο και λόγω της επιφυλακτικότητας, είναι τόσο χαμηλή, που δεν ήταν λίγα τα χαρτοφυλάκια που προχώρησαν σε διαδικαστικές κινήσεις.

  Η αίσθηση πάντως που υπάρχει στην αγορά, σε όσα χαρτοφυλάκια παραμένουν και το τελευταίο δεκαήμερο της χρονιάς, είναι ότι λίγα πράγματα έχουν απομείνει να τιμολογηθούν ως το τέλος της, ενώ οι επιλεκτικές κινήσεις έχουν ορίζοντα πλέον το 2022. Όλοι άλλωστε γνωρίζουν ότι αν και η ελληνική αγορά δεν είναι ακριβή σε σχέση με το εξωτερικό, παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις στις επιμέρους αποτιμήσεις.

  Οι 100 μονάδες που σημάδεψαν το 2021

  Είναι εντυπωσιακό ότι από τον Απρίλιο έως σήμερα, η διακύμανση του Γενικού Δείκτη περιορίστηκε σε ένα εύρος 100 μονάδων. Πρακτικά μιλάμε για συσσώρευση που σε κάθε ταλάντωση μέσα σε αυτό το εύρος κλείνει όλο και περισσότερο, δίνοντας την εντύπωση μιας κοπιώδους αναμονής, όπως πρόσφατα ανέφερε η Beta Securities.

  Με βάση προηγούμενα μοτίβα αναμονών, η εκτόνωση αυτής της υπέρ-συσσώρευσης θα δώσει πολύ μεγάλη κίνηση προς την κατεύθυνση της διάσπασης. Η διαφυγή από τις 830 μονάδες θα δώσει στόχο κίνησης προς τις 725 μονάδες, ενώ η ανοδική διαφυγή έχει τετραψήφιους στόχους (1.050) κοιτάζοντας ενδεχομένως σε ένα πιο φιλόδοξο σενάριο.

  Όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, τα ανοικτά θέματα της πανδημίας, του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της επόμενης χρονιάς και θα κρίνουν τη διάσπαση της συσσώρευσης. Και σε αυτό το μείγμα, ουδείς μπορεί να παραβλέψει τα δίχτυα προστασίας που έχουν απλώσει τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank, η Εθνική και Coca Cola ήταν η "τριάδα" των στηριγμάτων της αγοράς, καθώς έκλεισαν με κέρδη άνω του 2%, ενώ άνω του +1% έκλεισαν οι Alpha Bank, ΟΤΕ και Βιοχάλκο. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, Quest, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ, ενώ ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος ολοκλήρωσαν χωρίς μεταβολή.

  Στον αντίποδα, η Λάμδα έχασε 3,48%, με τις Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν στο -2,32% και -2,11% αντίστοιχα. Απώλειες 1,91% σημείωσε η Jumbo, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, ΔΕΗ και Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ