Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Δεκ-2021 08:17

  A-Quant: Η μπόρα τώρα αρχίζει δυνατά

  A-Quant: Η μπόρα τώρα αρχίζει δυνατά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πολύ σημαντική ήταν η εβδομάδα που μας πέρασε για τις διεθνείς αγορές. Πολλές κεντρικές τράπεζες συνεδρίασαν με θέμα τη νομισματική πολιτική και τα επιτόκια εν μέσω υψηλών πληθωριστικών πιέσεων αλλά και νέων ανησυχιών για τη μετάδοση της μετάλλαξης Omicron.

  Η Fed ανακοίνωσε επιτάχυνση του προγράμματος μείωσης της αγοράς ομολόγων στις ΗΠΑ (tapering), το οποίο τελικά αναμένεται να λήξει τον προσεχή Μάρτιο, με μείωση 30 δισ. δολάρια το μήνα. Επίσης, αναμένονται τρεις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed μέσα στο 2022.

  Στην Ευρώπη, σχετική έκπληξη προξένησε η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης πολύ πιο σύντομα από ότι αναμενόταν ώστε και αυτό να λήξει μέσα στο Μάρτιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα ανάμεσα στις κυριότερες οικονομίες του πλανήτη που αύξησε τα επιτόκια από το 0.1% στο 0.25%.

  Η τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε και αυτή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά από τον Απρίλιο και μετά μιας και η χώρα δεν μαστίζεται από τόσο έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, η Κίνα ανακοίνωσε μικρή μείωση των επιτοκίων κατά 5 μονάδες βάσης, από το 3.85% στο 3.80%.

  Η Πανδημία επανέρχεται στο προσκήνιο έντονα αφού υπάρχουν ενδείξεις πως η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης είναι ιδιαιτέρως υψηλή χωρίς η νόσηση να είναι ηπιότερη. Στο γεωπολιτικό/ γεωστρατηγικό πεδίο κυριαρχούν κάποιες εντάσεις κυρίως μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας και Ρωσίας - Ουκρανίας.

  Οι περισσότερες αγορές μετοχών εμφάνισαν διορθωτικές τάσεις αφού και η πανδημία αλλά και η σταδιακή λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης πλήττουν αυτού του είδους τις επενδύσεις. Ο χρυσός είχε ανοδικές τάσεις ενώ το πετρέλαιο σημείωσε απώλειες. Τέλος, το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα δεν ήταν σε θέση ούτε αυτή την εβδομάδα να ανακάμψουν και υποχώρησαν περαιτέρω.

  Η τρέχουσα εβδομάδα είναι σαφώς πιο ήρεμη από άποψη ειδήσεων και οικονομικών ανακοινώσεων και ίσως οι αγορές βρουν το χρόνο να καταναλώσουν τις μεγάλες ποσότητες πληροφορίας της προηγούμενης εβδομάδας.

  Ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις του ΑΕΠ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, τα επιτόκια στην Κίνα και ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία.

  Μην ξεχνάμε πώς είναι η τελευταία εβδομάδα πριν την εορταστική περίοδο και θα υπάρξει κάμψη του ενδιαφέροντος από πολλούς επενδυτές που μπορεί να συνεπάγεται και αντίστοιχη μείωση της μεταβλητότητας των αγορών.

  SP500

  Ισχυρά πτωτικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,619 μονάδες και απώλειες που προσέγγισαν το 2%. Η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed και οι φόβοι για την εξάπλωση και τις συνέπειες της μετάλλαξης Omicron, κλονίζουν τις αγορές μετοχών στις ΗΠΑ. Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι και οι δηλώσεις του Joe Manchin των Δημοκρατικών πως δε θα ψηφίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής επέκτασης του προέδρου Biden. Όσο οδεύουμε προς την εορταστική περίοδο, ίσως υπάρξει ένα κλίμα ευφορίας ίσως και αδιαφορίας από ορισμένους επενδυτές που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη μεταβλητότητα. Σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης των 4,490 μονάδων, οι ανησυχίες για μεγαλύτερη και ισχυρότερη διόρθωση θα ενταθούν.

  DAX40

  Καθοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,463 μονάδες, με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Σε συνέχεια της προηγούμενης εβδομάδας, τα futures του δείκτη κινούνται σε αρνητικό έδαφος και στις αρχές της παρούσης εβδομάδας. Η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης που θα στερήσει ρευστότητα από την αγορά, δε θεωρήθηκε καλό σημάδι για τις μετοχές και τους δείκτες. Ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας είναι και οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία, με τη νέα μετάλλαξη Omicron να προκαλεί έντονες ανησυχίες για τις οικονομίες αφού πολλές χώρες της Ευρώπης εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα. Αν αρχίσουν να απειλούνται οι 15,000 μονάδες, θα μιλάμε για ενδεχόμενο ισχυρής διόρθωσης.

  FTSE100

  Πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,170 μονάδες και απώλειες πάνω από 0.80%. Το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζει ρεκόρ αριθμού νέων κρουσμάτων COVID-19, με δεδομένη την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που έχει η χώρα. Η αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας επίσης, μάλλον θα κάνει μερίδα επενδυτών να απομακρυνθεί από τις αγορές μετοχών, αναζητώντας ασφαλέστερες επενδυτικές λύσεις. Οι 7,000 μονάδες είναι κρίσιμη ζώνη τιμών και ορόσημο για τον δείκτη και θα καθορίσουν το βάθος και την ένταση της διόρθωσης.

  Χρυσός

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,798 και κέρδη πάνω από 0.80%. Ο υψηλός πληθωρισμός που πάντα γεννά αγοραστές στον χρυσό, η πορεία του δολαρίου και οι αποδόσεις των ομολόγων που έπεσαν την προηγούμενη εβδομάδα (οι αποδόσεις είναι αρνητικά συσχετισμένες με τον χρυσό) είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές. Η μεταβλητότητα ήταν πολύ μεγάλη (χαμηλό εβδομάδας $1,752 – υψηλό εβδομάδας $1,815) κάτι που είναι απολύτως λογικό για μια εβδομάδα με τόσες ανακοινώσεις και συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών. Χρειάζεται ανοδική διάσπαση πάνω από τα $1,840 ώστε να αναπτυχθεί μια τάση προς τα πάνω και τιμές κάτω από τα $1,750 ώστε η διόρθωση να αποκτήσει ορμή. Μέσα σε αυτή τη ζώνη τιμών, ο χρυσός συνεχίζει να κινείται σε πλάγια τάση εδώ και ένα μήνα περίπου.

  Πετρέλαιο

  Διορθωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $70.26, εμφανίζοντας απώλειες πάνω από 2.30%. Η πανδημία και οι φόβοι για μείωση της ζήτησης σε πετρέλαιο λόγω πιθανών περιορισμών σε μετακινήσεις και μεταφορές έχουν πλήξει τις τιμές και η τρέχουσα εβδομάδα έχει ανοίξει έντονα καθοδικά, πολύ κάτω από τα $70. Οι δείκτες των αποθεμάτων και του αριθμού από ενεργά γεωτρύπανα την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι υπάρχει πρόβλημα υπερ-προσφοράς σε πετρέλαιο κι αυτό μάλλον θα επιδράσει αρνητικά στην τιμή του. Τεχνικά, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες στηρίξεις σε αυτές τις ζώνες τιμών και έτσι θεωρητικά σε μια πτωτική τάση, το πετρέλαιο θα μπορούσε ακόμα και να φτάσει στα $62.40 που είναι και χαμηλό 4 μηνών.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το EURUSD ανοίγοντας στο 1.1310 και κλείνοντας στο 1.1235. Οι δύο κεντρικές τράπεζες (Fed και ΕΚΤ) ανακοίνωσαν γρήγορη μείωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και λήξη τον προσεχή Μάρτιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό ήταν σχετικά αναμενόμενο αλλά η Ευρώπη η οποία πλήττεται περισσότερο από το νέο κύμα της πανδημίας αναγκάστηκε και αυτή να σταματήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (PEPP) λόγω του υψηλού πληθωρισμού που εμφάνισαν πολλές χώρες της ευρωζώνης. Οι υπόλοιπες οικονομικές ανακοινώσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ ήταν πρακτικά ουδέτερες και μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Η ισοτιμία ακολούθησε την καθοδική τάση η οποία έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαΐου και έχει σταματήσει στην περιοχή τιμών του 1.1170 - 1.1180 η οποία και αποτελεί την σημαντικότερη στήριξη σε αυτά τα επίπεδα. Δεν αποκλείεται αυτή την εβδομάδα να δούμε προσπάθειες καθοδικής διάσπασης αυτών των επιπέδων στήριξης, η οποία αν όντως συντελεστεί θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να οδηγήσει ακόμα και στην περιοχή του 1.10.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.3253 και έκλεισε στο 1.3236. Το αμερικανικό νόμισμα ήταν  ιδιαιτέρως ισχυρό αλλά η ισοτιμία άντεξε σε μεγαλύτερη πτώση λόγω της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια. Αυτό το γεγονός ενίσχυσε την στερλίνα με το φάντασμα του υψηλού πληθωρισμού να πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο αφού η ανακοίνωση για το μήνα Νοέμβριο ήταν στο 5.1%. Η ανεργία στη χώρα ανακοινώθηκε στο 4.2%, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά ο αριθμός ρεκόρ των νέων κρουσμάτων της πανδημίας έχει προκαλέσει έντονους φόβους και ανησυχίες σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας. Το δολάριο και η στερλίνα είναι ενισχυμένα αυτή την εποχή λόγω της  σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής και των δύο χωρών. Το ανοδικό σενάριο ενδέχεται να επικρατήσει με τιμές πάνω από το 1.3375 αλλά τυχόν καθοδική διάσπαση του 1.3160 μπορεί να στείλει την ισοτιμία αρκετά σύντομα στο 1.30.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το USDJPY που άνοιξε στο 113.28 και έκλεισε στο 113.70. Η τράπεζα της Ιαπωνίας κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο -0.1% αλλά θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Απρίλιο και μετά. Ο σχετικά χαμηλός πληθωρισμός στη χώρα επιτρέπει αυτήν την καθυστέρηση. Το νόμισμα της Ιαπωνίας, ως ένας παραδοσιακά ασφαλής επενδυτικός προορισμός, επηρεάζεται έντονα από το κλίμα και το συναίσθημα των αγορών που αυτήν την εποχή καθορίζονται κυρίως από την πανδημία. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν (το αμερικανικό 10ετές έπεσε από το 1.48% στο 1.40%) αλλά αυτό το στοιχείο δεν ήταν ικανό να προκαλέσει πτώση της ισοτιμίας. Η περιοχή τιμών του 115.50 που αποτελεί και υψηλό τεσσάρων περίπου ετών αποτελεί τον προφανή στόχο των αγοραστών.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το EURJPY (η δεύτερη κατά σειρά) που άνοιξε στο 128.10 και έκλεισε στο 127.76. Το ευρώ ισορροπεί ανάμεσα στα νέα lockdowns και άλλους πιθανούς περιορισμούς που μπορεί να πλήξουν την ευρωπαϊκή οικονομία και στην σφιχτότερη νομισματική πολιτική που θα εφαρμοστεί, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Το γιεν από την άλλη κινείται με βάση τη διάθεση για ρίσκο που έχουν οι αγορές με βασικότερο παράγοντα να το καθορίζει, την πανδημία και τη νέα μετάλλαξη. Η ισοτιμία βρίσκεται πολύ κοντά στη στήριξη του 127.38 που αποτελεί και χαμηλό 9 μηνών περίπου και αν το ευρώ ενισχυθεί, ίσως τη δούμε προς την περιοχή τιμών του 129.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8530 και έκλεισε στο 0.8486. Η στερλίνα ενισχύθηκε σημαντικά μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια από το 0.1% στο 0.25% ενώ ελαφρώς ενισχυμένο ήταν και το ευρώ μετά την απόφαση της ΕΚΤ για γρήγορη διακοπή του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη αλλά από τη στιγμή που τα επιτόκια παραμένουν στο 0%, η ισοτιμία απέκτησε περισσότερες πιθανότητες πτωτικής κίνησης. Η πτωτική αυτή κίνηση θα έχει καλύτερη τύχη κάτω από το 0.8450, με απώτερο στόχο το 0.8380 που είναι και χαμηλό 22 μηνών για την ισοτιμία.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Έντονα ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2726 και έκλεισε στο 1.2890. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου που αποτελεί το βασικότερο εξαγωγικό προϊόν του Καναδά σε συνδυασμό με την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου ήταν οι βασικότερες αιτίες γι’ αυτήν την κίνηση. Ο πληθωρισμός στον Καναδά ανακοινώθηκε στο 4.7% και αυτό ίσως προκαλέσει κινητοποίηση για επιτάχυνση της διακοπής παροχής ρευστότητας από την Τράπεζα του Καναδά. Υπάρχει περιθώριο συνέχισης της ανοδικής κίνησης αλλά στην περιοχή τιμών του 1.2950, υπάρχει ισχυρή αντίσταση και υψηλό ενός έτους περίπου.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ανοδική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9210 και το κλείσιμο στο 0.9241. Το αμερικανικό δολάριο ήταν ενισχυμένο και το ελβετικό νόμισμα ήταν ουδέτερο προς αρνητικό αφού η πανδημία και οι φόβοι έχουν επανέλθει στο προσκήνιο (το ελβετικό φράγκο θεωρείται ασφαλής επενδυτική λύση) αλλά τα πολύ χαμηλά επιτόκια του -0.75% παραμένουν παρότι ο δείκτης τιμών παραγωγού εκτινάχθηκες στο 5.8% σε σχέση με το 4.9% του περασμένου μήνα. Ο στόχος των αγοραστών σε πιθανή συνέχιση της ανόδου, είναι η περιοχή τιμών του 0.9375.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7159 και έκλεισε στο 0.7124. Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά αλλά η ισοτιμία δεν είχε ισχυρή πτώση γιατί τα μακροοικονομικά αποτελέσματα της Αυστραλίας ήταν ιδιαιτέρως θετικά. Πιο συγκεκριμένα, οι δείκτες PMI ανακοινώθηκαν αρκετά πάνω από το αναμενόμενο και η ανεργία υποχώρησε στο 4.6% από το 5.2% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες πως η οικονομία της Αυστραλίας έχει μπει σε θετική τροχιά ανάπτυξης. Ο παράγοντας που κυριαρχεί πάντως είναι το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο αν συνεχίσει να ενισχύεται, μπορεί να οδηγήσει το AUDUSD προς το 0.7090, με απώτερο στόχο το 0.70.

  Bitcoin

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $46,705 και απώλειες της τάξης του 6.80%. Το Bitcoin δε δείχνει ικανό προς το παρόν να σηκώσει κεφάλι έχοντας 4/5 πτωτικές εβδομάδες το τελευταίο διάστημα. Η πρόσφατη μεγάλη διόρθωση που έριξε τις τιμές κάτω από τα $42,000 είχε αμβλυνθεί και το Bitcoin ταλαντωνόταν γύρω από τα $50,000 αλλά η τελευταία διορθωτική εβδομάδα έχει επαναφέρει τα αρνητικά σενάρια γιατί κάτω από τα $45,000 το κλίμα αρχίζει και βαραίνει πολύ. Υπάρχουν φυσικά φωνές που υποστηρίζουν πως σε πολύ χαμηλές τιμές, κάποιοι θα αγοράσουν με το σκεπτικό της επενδυτικής ευκαιρίας μιας και μερικοί αναλυτές δεν έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν πως τα $100,000 είναι ακόμα ένας ρεαλιστικός στόχος.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ