Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Δεκ-2021 17:30

  Αδύναμο μπροστά στο ρίσκο το Χρηματιστήριο

  χρηματιστήριο - πτώση 18.02.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Φρούδες αποδεικνύονται τελικά οι ελπίδες για ένα καλύτερο κλείσιμο του 2021 από το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά από δυο εβδομάδες ανόδου η αγορά απομακρύνθηκε εκ νέου από τις 900 μονάδες, την "πύλη" προς τα υψηλά έτους δηλαδή.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,60% στις 887,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 883,57 μονάδων (-1,04%) και 892,42 μονάδων (-0,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,18 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,78%, στις 2.128,71 μονάδες, ενώ στο -0,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.486,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,79% στις 564,72 μονάδες.

  Στο επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,24%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,52%. Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 3%.

  Απολογισμός 

  Η ετήσια απόδοση του 10% στο Γενικό Δείκτη υποεκτιμά την εικόνα της ελληνικής αγοράς για το 2021, αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιο του ο Μ. Χατζηδακης της Beta Securities. Τα 2/3 των εισηγμένων εταιριών εμφανίζουν μεγαλύτερη απόδοση από το Γενικό Δείκτη, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 11% και η συμμετοχή του επενδυτικού κοινού ήταν αυξημένη σε πλήθος και προέλευση κωδικών. 

  Οι αυξήσεις κεφαλαίου (χωρίς τα CoCos) έφεραν περίπου 4 δις ευρώ στα ταμεία των εισηγμένων ενώ άλλα 1,4 δις ευρώ προστέθηκαν από τις εκδόσεις των 7 εισηγμένων εταιρικών ομολόγων. Η εκπροσώπηση των ελληνικών εταιριών στον MSCI έφθασε τις 6 εταιρίες έναντι 3 πέρυσι ενώ υπάρχει μια ικανοποιητική ουρά νέων εκδόσεων που κατευθύνεται προς το Χρηματιστήριο.

  Η χρονιά έκλεισε με λιγότερες εκκρεμότητες από αυτές που ξεκίνησε: Ο τραπεζικός κλάδος απέκτησε νέα κεφάλαια και νέους επενδυτές, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έπεσαν σε επίπεδα που μπορούν να δουν τον κλάδο ποιοτικότεροι επενδυτές ενώ οι υποσχέσεις των επιχειρηματικών πλάνων παραμένουν δέλεαρ για τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους. Η ΔΕΗ άνοιξε το δρόμο για τις εμποροβιομηχανικές εταιρίες σε επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς, απέκτησε ισχυρή ρευστότητα ικανή να οδηγήσει με ταχύτερους ρυθμούς την ενεργειακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη. 

  Παρά την πίεση από την πανδημία και το αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς οι εισηγμένες έχουν επιτύχει ως το εννεάμηνο την ολική επαναφορά στα κέρδη και την δραστηριότητα τους, το ΑΕΠ της χώρας στο γ’ τρίμηνο είχε την μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή στην Ευρώπη με την βοήθεια του Τουρισμού που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις.

  Η τεχνική εικόνα

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε την χρονιά που τελειώνει περισσότερο με γνώμονα να υπερασπίσει τα κεκτημένα του τέλους του 2020. Η ανοδική τάση προφυλάχθηκε αν και έχασε πολύ σε δυναμική από τον Απρίλιο και μετά. Είναι εντυπωσιακό ότι από τον Απρίλιο και για όλο το υπόλοιπο της χρονιάς, η διακύμανση του Γενικού Δείκτη περιορίστηκε σε ένα εύρος 100 μονάδων. Πρακτικά μιλάμε για συσσώρευση που σε κάθε ταλάντωση μέσα σε αυτό το εύρος κλείνει όλο και περισσότερο δίνοντας την εντύπωση μιας κοπιώδους αναμονής. 

  Με βάση προηγούμενα μοτίβα αναμονών η εκτόνωση αυτής της υπέρ- συσσώρευσης θα δώσει πολύ μεγάλη κίνηση προς την κατεύθυνση της διάσπασης. Η διαφυγή από τις 830 μονάδες θα δώσει στόχο κίνησης προς τις 725 μονάδες ενώ η ανοδική διαφυγή έχει τετραψήφιους στόχους (1.050) κοιτάζοντας ενδεχομένως σε ένα πιο φιλόδοξο σενάριο και τα υψηλά του 2014. Είναι ενδεικτικό ότι σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο απόλυτο σημείο ισορροπίας στους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, την οριακή αρνητική εικόνα του MACD και στην απόλυτη ουδετερότητα των ταλαντωτών, καταλήγει ο κ. Χατζηδακης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Alpha Bank βρέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών, κλείνοντας με απώλειες 3,38% και 3,07% αντίστοιχα, με τις ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική να ακολουθούν με πτώση άνω του 2%. Άνω του -1% ήταν οι απώλειες σε Motor Oil, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Titan και ΟΠΑΠ. 

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Μυτιληναίος, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά η Λάμδα. Οι ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Jumbo, Βιοχάλκο και ΔΕΗ σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, με τα ΕΛληνικά Πετρέλαια να ξεχωρίζουν με το +2,98% που κατέγραψαν. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ