Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Δεκ-2021 21:24

  Σε υψηλό τριών εβδομάδων έκλεισε ο χρυσός - Άλμα 11% για το παλλάδιο

  Δεύτερη ημέρα κερδών για τον χρυσό με στήριξη από την άνοδο του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ράλι πραγματοποίησε ο χρυσός την Πέμπτη, στην "πλάτη" της πτώσης του δολαρίου των ΗΠΑ, με το κίτρινο μέταλλο να κλέίνει στο υψηλότερο σημείο του εδώ και τρεις εβδομάδες, μία ημέρα μετά την επικαιροποίηση - επί το αυστηρότερον - της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

  Η άνοδος του χρυσού ήρθε παρά την ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδίων για ταχύτερη μείωση των αγορών ομολόγων εκ μέρους της και της πρόβλεψης για τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022.

  "Με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC) κατά ελάχιστα πιο σκληρή στη σύσφιγξη απ' όσο ανέμενε η αγορά, ο χρυσός δεν ταλαντεύτηκε", ανέφερε η Rhona O’Connell, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς για τις περιφέρειες Ευρώπης-Μέσης Ανατολής-Αφρικής (EMEA) και Ασίας στην StoneX, σε σημείωμά της. "Μετά από μια σύντομη βουτιά με την ανακοίνωση, που ακολουθήθηκε από μια μικρή εκτίναξη του δολαρίου, ο χρυσός άρχισε να βελτιώνει τη θέση του και το δολάριο να συνεχίζει την πτώση του".

  "Το δολάριο ήδη είχε ενσωματώσει την πιθανότητα τουλάχιστον δύο αυξήσεων επιτοκίων την ερχόμενη χρονιά, καθώς και το γεγονός ότι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες θα επωφεληθούν από τη βελτίωση των τιμών των εμπορευμάτων, καθώς και από την οικονομική ανάκαμψη", πρόσθεσε. "Αν δέσει κανείς το παραπάνω με την αναζήτηση για αποδόσεις και διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων, μαζί με την πιθανότητα μιας βελτίωσης στο ευρώ, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει γιατί το bull run του δολαρίου άρχισε να ξεφουσκώνει".

  Ο χρυσός εξαργυρώνει επίσης την θέση του ως αντισταθμιστικού παράγοντα των οικονομικών κινδύνων που φέρνει μαζί της η μετάλλαξη Όμικρόν του κορονοϊού.

  Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός Φεβρουαρίου κέρδισε 33,70 δολ. ή 1,9%, κλείνοντας στα 1.798,20 δολ. ανά ουγγιά, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά τα 1.800,60 δολ. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

  Το ασήμι Μαρτίου κέρδισε 94 σεντς ή 4,4%, κλείνοντας στα 22,485 δολ. ανά ουγγιά.

  Ο χαλκός Μαρτίου κέρδισε 2,9% στα 4,305 δολ. η λίβρα, η πλατίνα Ιανουαρίου κατέγραψε άνοδο 3,9%, στα 928,90 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Μαρτίου έκλεισε στα 1.722,80 δολ. ανά ουγγιά, με άλμα 11%, μετά από πέντε συναπτές συνεδριάσεις απωλειών.

  Η αγορά του παλλαδίου ανέκαμψε "έπιθετικά", σαν η κάτω των 1.600 δολ. τιμή να είναι "εξωφρενικά φθηνή", αναφέρουν αναλυτές της σε σημείωμά τους. Μολονότι, όπως αναφέρουν, υπάρχουν σημάδια ότι η έλλειψη τσιπ ημιαγωγών σιγά-σιγά αμβλύνεται και αυτό μπορεί να σημάνει αύξηση της ζήτησης του μετάλλου από τον κλάδο καταλυτών αυτοκινήτων, η αγορά δεν διαθέτει ακόμη χειροπιαστές αποδείξεις αυτής της εξέλιξης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ