Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Δεκ-2021 17:37

  Κέρδη στο Χρηματιστήριο λόγω ΕΚΤ, υπεραπόδοση στις τράπεζες

  Ελεγχόμενη η διόρθωση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ισχυρή ώθηση έδωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει σημαντικά την Ελλάδα μετά το τέλος του PEPP αναφέροντας ρητά στην ανακοίνωσή της πως μέσω των ενισχυμένων και πιο ευέλικτων επανεπενδύσεων αλλά και της πιθανότητας να ενεργοποιήσει εκ νέου το PEPP εάν χρειαστεί, θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα - παρά το γεγονός ότι δεν θα συμμετέχουν στο κανονικό πρόγραμμα QE, "προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας".

  Ο τζίρος ήταν ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τους αγοραστές να στρέφονται στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες υπεραπέδωσαν, ενώ σημαντικές στηρίξεις έδωσαν στον Γενικό Δείκτη και επιλεγμένα blue chips. 

  Έτσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,07% και έκλεισε στις 892,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,7 εκατ. 

  Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, πρώτη σθεναρή στήριξη για τον Γενικό Δείκτη αποτελεί η περιοχή των 860 μονάδων, ενώ το σημείο αντίστασης εντοπίζεται στις 900 μονάδες.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,22% στις 2.145,6 μονάδες, ενώ άνοδο 1,41% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.497,26 μονάδες.

  Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 2,74% στις 580,91 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,02%, την Eurobank στο +2,87%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,53% και την Εθνική Τράπεζα στο +2,79%.

  Στα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισε η Βιοχάλκο με ράλι της τάξης του 5,8% και ακολούθησαν η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ με κέρδη 3,10% και η Aegean με άνοδο 2,11%. Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν μόνο η ΔΕΗ (-0,37%), η ΕΧΑΕ (-0,27%) και η ΟΛΠ (-0,11%).

  Το σήμα της ΕΚΤ

  Η στάση που θα τηρήσουν στο εξής οι κεντρικές τράπεζες θα είναι καθοριστική για την  πορεία των διεθνών αγορών από την οποία παίρνει "σήμα" και το Χ.Α, τη στιγμή που οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την Ελλάδα έτσι και αλλιώς θα έχουν αντίκτυπο στις επενδυτικές στρατηγικές των ξένων χαρτοφυλακίων για το νέο έτος. 

  Η ΕΚΤ έλυσε τον γρίφο σχετικά με το πώς θα στηρίξει την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα ώστε να αποφύγει τον κατακερματισμό στην ευρωζώνη μετά το τέλος του PEPP, κάτι που οδήγησε σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα αλλά και σε σημαντικά κέρδη στο Χ.Α. 

  Η "απάντηση" της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη χώρα μας ήταν να αφήσει ανοιχτή την επιλογή επανενεργοποίησης του PEPP εάν χρειαστεί, χρησιμοποιώντας τα περίπου 100 δισ. ευρώ που θα έχουν απομείνει και - το πιο σημαντικό, επέκτεινε τη διάρκεια του προγράμματος επανεπενδύσεων έως το τέλος του 2024, αλλά ενίσχυσε την ευελιξία του, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια από τα ομόλογα του PEPP που λήγουν με έμφαση ξεκάθαρα στην Ελλάδα.

  Αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν και αυτό που έπρεπε ουσιαστικά να κάνει η ΕΚΤ. Να κάνει ξεκάθαρο για τις αγορές ότι είναι "εκεί" και θα στηρίζει την Ελλάδα. "Εάν η ΕΚΤ δεσμευθεί ξεκάθαρα πως θα στηρίξει την Ελλάδα στρέφοντας το βάρος των ροών από τα ομόλογα του PEPP που λήγουν προς τα ελληνικά ομόλογα, θα είναι ένα αρκετά αξιόπιστο και εποικοδομητικό μήνυμα προς τους επενδυτές", όπως τόνισε πριν μερικές ημέρες η JP Morgan, επισημαίνοντας πως διατηρεί long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ομολόγων όλης της περιφέρειας.

  Πάντως, ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance επιλέγει μια πιο... ψύχραιμη προσέγγιση. Όπως σημειώνει, παρά τη χαρωπή σημερινή αντίδραση της ελληνικής αγοράς, πρέπει να έχουμε υπόψη μας την "contrarian" άποψη, ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε για τις δυνατότητές της, ούτε να υποβαθμίζουμε τις εγγενείς αδυναμίες της και τη ρηχότητά της, λαμβάνοντας υπόψη μας τους χαμηλούς όγκους του τελευταίου διαστήματος. Τουλάχιστον μέχρι να εξέλθουμε από τη βασανιστική συσσώρευση του εύρους 850-930 μονάδων, γιατί το τίμημα μπορεί να είναι υψηλό, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ