Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Δεκ-2021 11:09

  Συνεχίζει το βήμα σημειωτόν το Χρηματιστήριο

  Συνεχίζει το βήμα σημειωτόν το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στο ίδιο βήμα σημειωτόν κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο "συντάσσεται" στην ίδια αίθουσα αναμονής με τις ξένες αγορές, περιμένοντας τις σχετικές αποφάσεις της Federal Reserve σήμερα το βράδυ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύριο το μεσημέρι.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,29% στις 887,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.134,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,38% στις 572,68 μονάδες.

  Αναμφισβήτητα η ελληνική αγορά δεν μπορεί να μείνει έξω από την περίμετρο εκείνων που θα επηρεαστούν από πιθανές αλλαγές της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Και οι αγορές περιμένουν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ανακοινώσει σήμερα την ταχύτερη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση των επιτοκίων της από το 2022. Ιδιαίτερα προσοχή θα δοθεί από τους επενδυτές στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Fed και στις εκτιμήσεις των αξιωματούχων για την πορεία των επιτοκίων το 2022, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν η Fed να πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος. 

  Θετικό ή βασικό σενάριο η συσσώρευση;

  Λίγες είναι οι συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι να λήξει το έτος, με το ΧΑ να συνεχίζει τη συσσώρευση του σε μια γραμμή που κρατά σχεδόν εννέα μήνες. Δηλαδή, επί εννέα μήνες το έδαφος της Λ. Αθηνών ενδείκνυται μόνο σε βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα κύματα και τις σύντομες τάσεις που εκδηλώνονται στην αγορά. Η επικράτηση ήπιων τάσεων επομένως, στο επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται να επικρατεί σαν σενάριο καθώς οι υφιστάμενοι όγκοι δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς για μια κίνηση διαρκείας προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

  Τα άκρα του γενικού δείκτη εντοπίζονται στις 932 για το άνω όριο και στις 823 μονάδες το κάτω όριο, με το κύριο όμως κορμό της κίνησης να αναλώνεται ανάμεσα στις 868 με 900 μονάδες. Σε αυτό το πλαίσιο επίσης, η αγορά παραμένει ιδιαίτερα ρηχή με ένα τζίρο που κατά μέσο όρο δε ξεπερνάει καθαρά ούτε τα 60 εκατ. ευρώ και τους διεθνείς επενδυτές να απέχουν από το ταμπλό.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Eurobank, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank.

  Στον αντίποδα, η Aegean χάνει 1,40%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Jumbo να κινούνται ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή είναι οι Coca Cola, Titan και Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ