Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Δεκ-2021 14:14

  Χρηματιστήριο: Συντηρείται η άνοδος

  Χρηματιστήριο: Συντηρείται η άνοδος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά σε θετικό έδαφος κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν κάνει κίνηση προς τις 900 μονάδες, συντηρεί το ανοδικό τους ρυθμό με χαμηλό όμως τζίρο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,25% στις 895,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,28% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.152,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,21% στις 578,96 μονάδες.

  Τα ξένα χαρτοφυλάκια βρίσκονται πλέον στα μετόπισθεν της Λ. Αθηνών και αυτό δεν μπορεί παρά να αποτυπωθεί στη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς. Όχι βέβαια ότι πριν τη λήξη του Νοεμβρίου η εικόνα ήταν καλύτερη, εντούτοις υπήρχαν κάποια συναλλακτικά ξεσπάσματα που κρατούσαν το ενδιαφέρον της αγοράς.

  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον βέβαια το εύρος διακύμανσης είναι πολύ στενό, με τις κινήσεις πολύ στοχευμένες σε τίτλους που είτε έχουν "εκκρεμότητες" έως τη λήξη της χρονιάς, είτε προσφέρουν ελκυστικά σημεία για trading και τοποθετήσεις. Και όλα αυτά την ώρα που οι επενδυτές ακόμα ζυγίζουν εάν και κατά πόσο έχει παρέλθει ο κίνδυνος από την παράλλαξη Όμικρον της Covid 19.

  Χαμένες… προσδοκίες

  Πάντως σε ό,τι αφορά τις 15 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τη λήξη του 2021 η αγορά φαίνεται να κρατά μικρό καλάθι για το κατά πόσο ο Γενικός Δείκτης μπορεί να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αισιόδοξων για υψηλά εξαετίας. Δηλαδή για να διαπεράσει τις 950 μονάδες, οι οποίες και αποτελούν το μεγάλο ορόσημο που θα δείχνει ότι η αγορά αφήνει πίσω της για τα καλά την κρίση και εισέρχεται σε μια πιο βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης.

  Οι προσδοκίες είναι χαμηλές όμως, όπως χαμηλή είναι και η εκτίμηση ότι η χρονιά θα λήξει και ο Γενικός Δείκτης θα αφήσει πίσω του και την επόμενη στάση στις 927 μονάδες. Άλλωστε, εάν δεν προστεθεί κάποιο νέο δεδομένο στις προοπτικές της πανδημίας και της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, ο βάλτος της 8μηνης συσσώρευσης δύσκολα θα ξεπεραστεί.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, ΟΤΕ και Motor Oil σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank, Titan, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

  Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, Aegean, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Jumbo, Coca Cola, Σαράντης, Eurobank, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα δεν έχει μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ