Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Δεκ-2021 17:27

  Χρηματιστήριο: Άντεξε το θετικό πρόσημο, αλλά όχι η αντίδραση

  Άντεξε το θετικό πρόσημο, αλλά όχι η αντίδραση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με μικρότερη ένταση, αλλά με μεγαλύτερη αντοχή, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε για δεύτερη ημέρα την ανοδική του πορεία, απορροφώντας όμως με μεγάλη δυσκολία τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στο ήμισυ σχεδόν του ταμπλό, ειδικά σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,12% στις 892,92 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 890,81 μονάδων (-0,12%) και 896,53 μονάδων (+0,53%). Ο τζίρος ανήλθε στα 51,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια.

   

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,02%, στις 2.146,36 μονάδες, ενώ στο +0,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.493,14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,03% στις 577,72 μονάδες.

  Το πρώτο στοίχημα, το κλείσιμο πάνω από τις 893 μονάδες, δεν το κέρδισε σήμερα το Χρηματιστήριο, το οποίο δεν μπόρεσε να απορροφήσει τις πιέσεις από τις 58 μετοχές με αρνητικό πρόσημο. Εάν όμως το κερδίσει στο κλείσιμο της εβδομάδας πάνω από αυτό το επίπεδο, έχει βάλει τις σωστές βάσεις για να ανακτήσει τα επίπεδα των 900 μονάδων, για πρώτη φορά από την απώλεια τους στις 23 Νοεμβρίου.

  Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, εάν αυτή η εικόνα της αγοράς συνοδευόταν και με καλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, τότε θα μιλούσαμε για μια υγιή άνοδο, η οποία χρειάζεται και τις απαραίτητες στάσεις της. Ωστόσο, το ναρκοθετημένο περιβάλλον που τροφοδοτεί η πορεία της πανδημίας της Covid 19, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλη αισιοδοξία, καθώς η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

  Παράθυρο αισιοδοξίας

  Το μοτίβο που ακολουθεί η αγορά από την μεγάλη πτώση της 26ης Νοεμβρίου είναι συνεδριάσεις με ανοδικά ξεσπάσματα, με τις επόμενες αυτών να είναι εξισορροπητικές. Άλλωστε και ο χαμηλός τζίρος βοηθά ορισμένα χαρτοφυλάκια που θέλουν να στοχεύσουν σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους, να το κάνουν χωρίς να αναλώσουν πολύ μεγάλα κεφάλαια, με το βλέμμα βέβαια να παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στη λήξη του έτους.

  Βέβαια, όλα μπορεί να αλλάξουν εάν τα εμβόλια αποδειχθούν αποτελεσματικά, όπως άλλωστε έγινε και την ίδια περίοδο του 2020. Τότε, και μόνο τότε, όπως αναφέρει και η BlackRock, η νέα μετάλλαξη Όμικρον θα καθυστερήσει μόνο την επανεκκίνηση και την επούλωση της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες διορθώσεις στις αγορές θα αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες νέων τοποθετήσεων. Άλλωστε, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η BlackRock, "λιγότερη ανάπτυξη τώρα σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη αργότερα".

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης ξεχώρισε με το +2,34% που σημείωσε, με τις Εθνική, Aegean, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Λάμδα, Titan και Μυτιληναίος να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

  Στον αντίποδα, οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΛΧΑ και ΑΔΜΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ