Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Δεκ-2021 09:58

  Ανοδικά το πετρέλαιο εν μέσω ύφεσης ανησυχίας για την Όμικρόν - Άνω των $70 το WTI

  Πετρελαιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.40

  Ανοδικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας ότι η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού πιθανόν να μην αποδειχθεί όσο τρομακτική φάνταζε αρχικά, απαλύνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης για "μαύρο χρυσό".

  Στη Νέα Υόρκη, τα futures του αμερικανικού αργού ξεπέρασαν τα 70 δολ. το βαρέλι, μετά και το άλμα σχεδόν 5% της Δευτέρας.

  Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανάδυση της Όμικρόν δεν προκάλεσε πίεση στα συστήματα υγείας, ωστόσο έχει ήδη οδηγήσει σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επηρεάσει τη ζήτηση στα καύσιμα για αεροσκάφη. Την ίδια ώρα, εταιρείες υπέβαλαν προσφορές τη Δευτέρα για το αργό που αναμένεται να αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

  Στην Κίνα, οι εισαγωγές πετρελαίου άγγιξαν υψηλό τριμήνου τον Νοέμβριο, μετά την διαμόρφωση νέων ποσοστώσεων για τα διυλιστήρια, σύμφωνα με στοιχεία κρατικών υπηρεσιών του Πεκίνου.

  Το αργό ανακάμπτει από τις απώλειές του τις προηγούμενες έξι εβδομάδες, οι οποίες συνδέονταν με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του Covid, αλλά και λόγω της κίνησης κορυφαίων καταναλωτών να κινηθούν προς την αξιοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές. Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου της για τον Ιανουάριο του 2022 έδωσε ισχυρή πεποίθηση στην αγορά ότι η ζήτηση θα παραμείνει δυναμική, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

  "Είναι πιθανό να υπάρξει μια ανοδική κίνηση εάν η αισιοδοξία παραμείνει ανέπαφη, με στοιχεία όμως έντονης μεταβλητότητας", τονίζει η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights. "Το επενδυτικό κλίμα θα παραμείνει έντονα εξαρτώμενο και από την παραμικρή είδηση για την πιθανή καταστρεπτική δύναμη της Όμικρόν".

  Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, σημειώνει άνοδο 2%, στα 74,57 δολ. το βαρέλι, έχοντας σημειώσει τη Δευτέρα άνοδο 4,6% ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιανουαρίου κερδίζει 2,5%, στα 71,20 δολ. το βαρέλι, ενώ τη Δευτέρα είχε κερδίσει 4,9%.

  Η απελευθέρωση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων αργού αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ελέγξει τις τιμές της βενζίνης. Εκείνοι που θα "κερδίσουν" τη δημοπρασία για τα 32 εκατ. βαρέλια δεν θα ανακοινωθούν δημοσίως πριν τις 14 Δεκεμβρίου, ωστόσο ήδη δύο μεγάλοι διεθνείς διυλιστές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ανέφεραν πηγές του Bloomberg με γνώση του ζητήματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ