Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Δεκ-2021 15:50

  Εbury: Ασφαλή καταφύγια υπεραπέδωσαν - στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Enrique Diaz – Alvarez

  Ασφαλή καταφύγια όπως το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο έδειξαν υπεραπόδοση την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ξεκάθαρα τολμηρές δηλώσεις του προέδρου Πάουελ της Fed ενίσχυσαν την αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον του COVID και οδήγησαν σε πτώση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου παγκοσμίως. Μια μικτή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που βγήκε την περασμένη εβδομάδα δεν βοήθησε πολύ να σταθεροποιηθούν οι αγορές μετοχών και πιστώσεων, αν και οι κινήσεις μεταξύ των κύριων νομισμάτων ήταν μετρίου μεγέθους. Το δολάριο παρουσίασε μικτές επιδόσεις και δεν υπήρχε κάποιος κοινός παρονομαστής στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία κυμαίνονταν από κέρδος 2% για το μεξικανικό πέσο έως άλλη μια εβδομαδιαία κατάρρευση άνω του 6% για την τουρκική λίρα, που κατακρεουργήθηκε από τις ολοένα και πιο ασταθείς πολιτικές του Ερντογάν.  

  Εκτός από τις ειδήσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα της μετάλλαξης Όμικρον, οι traders θα παρακολουθήσουν προσεκτικά την έκθεση πληθωρισμού των ΗΠΑ που θα βγει την Τρίτη. Εκεί, αναμένεται ακόμη μια αύξηση τόσο στον κεντρικό όσο και στον δείκτη βασικού πληθωρισμού που αναμένεται να φτάσουν σε υψηλό 30 ετών. Πέρα από αυτό, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα πρώτης τάξεως για την οικονομία, επομένως οι αγορές θα συνεχίσουν να κολλάνε σε κάθε λέξη που βγαίνει από στελέχη των Κεντρικών Τραπεζών, και θα σταθούν ιδιαίτερα στην ομιλία του μέλους της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας Boradbent, τη Δευτέρα. 

  Στερλίνα

  Η στερλίνα τείνει να υποφέρει κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με την περασμένη εβδομάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Τα σχόλια από μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής που ισχυρίζονται ότι ακολουθούν μια προσεκτική προσέγγιση στην παραλλαγή Όμικρον, δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τα πράγματα. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η απόφαση για το αν θα δούμε άνοδο επιτοκίων τον Δεκέμβριο θα είναι απόλυτα ισορροπημένη, και περιμένουμε την ομιλία του Broadbent τη Δευτέρα ως επιβεβαίωση ότι έχει μια πιο τολμηρή (hawkish) άποψη. Εφόσον επιβεβαιωθούμε, πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη δέσμευση για ένα ράλι της λίρας, καθώς το νόμισμα έχει τιμωρηθεί υπερβολικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ιδιαίτερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. 

  Ευρώ 

  Το κοινό νόμισμα τα πήγε εξαιρετικά εν μέσω δυο εβδομάδων με μεγάλα ρίσκα από τη μια και "επιθετικές" φωνές από την άλλη, από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η τεράστια ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό του Νοεμβρίου στην Ευρωζώνη την περασμένη εβδομάδα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα για την ακραία ατολμία της προέδρου Λαγκάρντ. Ειδικότερα, το 21,9% του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού μόνο να εγγυηθεί δεν μπορεί ότι τα επίπεδα πληθωρισμού δεν θα μειωθούν σύντομα, καθώς αυτές οι πιέσεις τιμών φουσκώνουν μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού προς τον τελικό καταναλωτή. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτος πρέπει να είναι ο πληθωρισμός στη Γερμανία, που έφτασε στο 6%. Αναμένουμε ότι, στον απόηχο αυτών των δεδομένων, θα εμφανιστεί σύντομα κάποια επιθετική ώθηση κατά της περιβόητης άτολμης στάσης της Λαγκάρντ, και παραμένουμε της άποψης ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το 2023. 

  Δολάριο 

  Η "γερακίσια" ανατροπή της προεδρίας Powell αυτή την εβδομάδα είναι μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, αν και την περιμέναμε από καιρό. Ήταν σαφής δήλωση ότι η λέξη "μεταβατικό" πρέπει να αποσυρθεί όταν συζητείται η τρέχουσα πληθωριστική φάση, και υπονόησε ότι είναι έτοιμος για μια αξιοσημείωτη αύξηση στο ρυθμό μείωσης της αγοράς των ομολόγων, κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η μικτή έκθεση εργασίας στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο είναι απίθανο να έχει δημιουργήσει διαφορετική οπτική από την ισχύουσα. Ενώ ο αριθμός νέων θέσεων εργασίας ήταν απογοητευτικός, τα νούμερα για την ανεργία στην έρευνα στα νοικοκυριά για την απασχόληση στις ΗΠΑ εμφάνισαν εκθετική μείωση, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται πολύ κοντά στην πλήρη απασχόληση και ότι η επέκταση της προσφοράς θα επιφέρει μικρή ανακούφιση από τις πληθωριστικές πιέσεις.  Η έκθεση για τον πληθωρισμό αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να σπάσει ρεκόρ, πηγαίνει πίσω πολλές δεκαετίες και εδραιώνει την νεόκοπη αποφασιστικότητα της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις μέσω του περιορισμού του νομίσματος. 

  * Ο Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury. Οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη  θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τέταρτο τρίμηνο του 2020. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ