Δευτέρα, 06-Δεκ-2021 13:56
Σε στενό εύρος κινείται το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Σε ένα άτυπο balance ισορροπίας δυνάμεων επιδίδεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιτρέπει μεν τις πωλήσεις σε αρκετούς τίτλους του, αλλά δεν δείχνει αδύναμο ώστε να χάσει τις 880 μονάδες, αν και απειλούνται ανά διαστήματα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,03% στις 879,56 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.113,50 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,18% στις 569,37 μονάδες.
Σε ένα περιβάλλον κλεισίματος έτους, αβεβαιότητας για την πανδημία, αυξημένων πιθανοτήτων για νέα μέτρα, σεναρίων για τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας και θετικών σημάτων από την οικονομική δραστηριότητα, η πορεία της αγοράς μόνο ξεκάθαρη δεν είναι. Μάλιστα, η μέχρι τώρα διακύμανση του Γενικού Δείκτη δεν ξεπερνά τις 5 μονάδες, με τις επιλογές εντολών να είναι σε συγκεκριμένους τίτλους.
Πάντως, όπως "διαγιγνώσκουν" οι περισσότεροι τεχνικοί αναλυτές, οι 880 μονάδες είναι σημείο αναφοράς για το αν η εικόνα θα γίνει περισσότερο αισιόδοξη ή θα έχουμε εκ νέου δοκιμασία της χρονοσειράς των 200 ημερών. Ο κινητός μέσος των 200 ημερών (867 μονάδες) διασπάστηκε, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης δεν "πλήρωσε” χαμηλότερα επίπεδα και επανήλθε σχετικά άμεσα πάνω από τις 865 μονάδες που οριοθετεί το σύνορο της μακροπρόθεσμης τάσης.
Πάντως, μπορεί το Χρηματιστήριο να εξακολουθεί να παραμένει στην ίδια και γνώριμη πλάγια κίνηση από τον περασμένο Απρίλιο, όμως τα μηνύματα από την πορεία της οικονομίας παραμένουν θετικά, καθιστώντας όλο και πιο εμφανές το παράδοξο η οικονομία να "προηγείται" της αγοράς. Το ΑΕΠ της Ελλάδας σημείωσε αύξηση 13,4% για το τρίτο τρίμηνο του έτους με οδηγό την ανάκαμψη του τουρισμού, που αύξησε τις εξαγωγές υπηρεσιών κατά 86,4%, και διψήφια αύξηση σε επενδύσεις και μεγάλη αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα της ποιότητας του ενεργητικού για τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να ανήκει πλέον στο παρελθόν και ο συνολικός δείκτης NPE του κλάδου θα πρέπει να πλησιάσει το 5% έως το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood. "Η ισχυρή όρεξη για τιτλοποιήσεις υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος εκτέλεσης για τις εκκρεμείς συναλλαγές είναι σχετικά χαμηλός και μπορούμε πλέον με ασφάλεια να υποστηρίξουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες μετατρέπονται σε κανονικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στο ταμπλό τώρα, ΕΛΧΑ, Coca Cola, Aegean και Titan σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική.
Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει απώλειες 1,02%, με τον ΑΔΜΗΕ να είναι στο -1,39%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Λάμδα, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Σαράντης και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος.