Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Δεκ-2021 10:32

  Κέρδη για τα ευρω-χρηματιστήρια, παρά τη "σκιά" της Όμικρον

  Χρηματιστηριο ουδετερη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.54

  Με θετικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες των βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις γύρω από την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, αλλά και τη μεταβλητότητα στο πεδίο του βασικού κρυπτονομίσματος, Bitcoin.

  Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,35%, με τον κλάδο της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) να ηγείται των κερδών, ενώ ο έτερος ευρωπαϊκός δείκτης, με τα "βαριά χαρτιά" της ευρωζώνης, Eurostoxx 50, κερδίζει 0,20%.

  Ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,13%, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,50%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,71%.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,46%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδη 0,92%.

  Οι γερμανικές παραγγελίες στον μεταποιητικό τομέα μειώθηκαν τον Οκτώβριο, έναντι προσδοκιών για άνοδο, εν μέσω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, που περιορίζει την εργοστασιακή δραστηριότητα.

  Οι μεταποιητικές παραγγελίες μειώθηκαν 6,9% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο σε προσαρμοσμένους όρους, μετά από την αναθεωρημένη αύξηση κατά 1,8% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι παραγγελίες θα αυξάνονταν κατά 0,5%.

  Οι παραγγελίες ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκαν 2,7% σε μηνιαία βάση και οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησαν 10,7%.

  Αναφορικά με τα καταναλωτικά αγαθά, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 4,3%.

  Οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν 3,4% ενώ οι διεθνείς παραγγελίες μειώθηκαν 13,1%. Οι νέες παραγγελίες από την ευρωζώνη μειώθηκαν 3,2% και οι νέες παραγγελίες από άλλες χώρες μειώθηκαν 18,1%.

  Οι μεταποιητικές παραγγελίες υποχώρησαν 1% σε ετήσια βάση, και ήταν 1,7% αυξημένες από τα προ πανδημίας επίπεδα, τον Φεβρουάριο του 2020.

  Το κλίμα στην Ευρώπη είναι σε αρμονία με την πορεία των futures στην Wall Street, τα οποία καταγράφουν κέρδη παρά την ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον και της διαφαινόμενης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve το ερχόμενο διάστημα. Τουλάχιστον 15 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ανακαλύψει κρούσματα της Όμικρόν.

  Το sell-ff στις μετοχές τεχνολογίας επηρεάσε μέσα στο σαββατοκύριακο και το Bitcoin, το οποίο, από τις 57.000 δολ. την Παρασκευή το πρωί, κατέρρευσε το Σάββατο στις 43.000 δολ. Έκτοτε έχει ανακάμψει μερικώς, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50.000 δολ., κοντά στις 49.000 δολ.

  Στο πεδίο των μεμονωμένων μετοχών, η βρετανική Victrex πρόσθετε περί το 4%, ηγούμενη του Stoxx 600, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων έτους, ενώ η  Just Eat Takeaway έχανε 3,5%, μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από την Bernstein.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ