Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Δεκ-2021 23:35

  Έχασε την αντίδραση η Wall - "Άγρια" εβδομάδα για τον Nasdaq με απώλειες 2,6%

  Έχασε την αντίδραση η Wall - "Άγρια" εβδομάδα για τον Nasdaq με απώλειες 2,6%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε μια εβδομάδα με έντονη μεταβλητότητα λόγω των ανησυχιών που έχει προκαλέσει στην αγορά η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, η συνεδρίαση της Wall την Παρασκευή ακολούθησε παρόμοιο βηματισμό: ξεκίνησε με θετικές τάσεις για να γυρίσει βαθιά σε αρνητικό έδαφος και εντέλει οι κυριότεροι δείκτες να κλείσουν στο "κόκκινο" αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

  H εμφατική ανοδική αντίδραση της αμερικανικής αγοράς στη χθεσινή συνεδρίαση έναντι του sell off της... Όμικρον που προηγήθηκε στην εβδομάδα δεν είχε συνέχεια. Έτσι, και οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall σημείωσαν απώλειες στο 5νθήμερο με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Nasdaq.

  Οι επενδυτές έδειξαν ότι αναμένουν περισσότερα στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, κυρίως για τη μεταδοτικότητά της, αλλά και το κατά πόσον μπορεί να ξεπερνά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.  

  Το κλίμα στην αγορά επιβάρυναν σήμερα και τα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ειδικότερα οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν με χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμού τον Νοέμβριο, παρότι οι επιχειρήσεις κινήθηκαν πιο επιθετικά όσον αφορά την πρόσληψη εργαζομένων, γεγονός που δείχνει ότι η μεγαλύτερη έλλειψη εργατικού δυναμικού εδώ και δεκαετίες εξακολουθεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη.

  Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 210.000 νέες θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, με την αύξηση των προσλήψεων να είναι η μικρότερη εδώ και ένα έτος και πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street ανέμεναν 573.000 νέες θέσεις εργασίας.

  Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,2% από 4,6%, καταγράφοντας νέο χαμηλό πανδημίας. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το επίσημο ποσοστό της ανεργίας πιθανότατα είναι χαμηλότερο του πραγματικού κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες.

  Σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την αγορά εργασίας, το μέγεθος του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε σημαντικά. Περίπου 594.000 άτομα εντάχθηκαν ξανά στο εργατικό δυναμικό τον Νοέμβριο. Το λεγόμενο ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 61,8%

  Τα στοιχεία αυτά έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την αμερικανική οικονομία μετά και την ομιλία του προέδρου της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη, όπου έκανε λόγο για μια ισχυρή οικονομία και την προοπτική να προχωρήσει σε tapering η Fed νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν, εξέλιξη που θα επιτάχυνε και την αύξηση των επιτοκίων.

  "Η οικονομία είναι πολύ ισχυρή, με τις πληθωριστικές πιέσεις βέβαια να είναι υψηλές, οπότε είναι ώρα να εξετάσουμε την μείωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που ανακοινώσαμε τον Νοέμβριο λίγους μήνες νωρίτερα του αναμενομένου", σημείωσε ο Τζερόμ Πάουελ.

  "Δεν νομίζω ότι υπήρχαν πολλά στοιχεία στη σημερινή έκθεση που θα άλλαζαν τα σχέδια για επιτάχυνση του tapering ή την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο" που εξετάζει η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, επισήμανε ο Mark Heppenstall, επικεφαλής επενδύσεων στην Penn Mutual Asset Management.

  "Ορισμένες ευνοϊκές τάσεις στα στοιχεία έδειξαν αύξηση στο μέγεθος του εργατικού δυναμικού, γεγονός το οποίο η Fed πιθανώς θεωρεί ως "νίκη" στο πλαίσιο του στόχου της για μεγιστοποίηση της απασχόλησης", πρόσθεσε ο ίδιος. Όπως εκτίμηση, η αγορά είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερη μεταβλητότητα καθώς η προτεραιότητα της Fed να παρέχει διευκολύνσεις προς χάριν της οικονομικής ανάκαμψης υποχωρεί και πλέον η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εστιάζει στον πληθωρισμό.

  Σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε για τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, ειδικά στις ΗΠΑ, και για την αβεβαιότητα που προκαλεί η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες στις ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στους κινδύνους του πληθωρισμού.

  Στο μεταξύ, το δολάριο κέρδισε περίπου 0,1% στις 96,223 μονάδες σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 10,5 μονάδες βάσης στο 1,342%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. 

  Στην εβδομάδα, το 10ετές έχασε 14,2 μονάδες βάσης, ενώ και το 30ετές ακολούθησε τον ίδιο ρυθμό υποχωρώντας κατά 15,5 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις 12 Ιουνίου 2020.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 0,17% στις 34.580 μονάδες, ενώ κατέγραψε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 34.264,57. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,84% στις 4.538,43 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμα και στις 4.495,10. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 1,92% στις 15.085,47 μονάδες, ενώ έφτασε να χάνει έως και 2,7%. 

  Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow σημείωσε πτώση της τάξης του 0,9%, στην τέταρτη διαδοχική εβδομάδα με απώλειες. Ο S&P 500 έχασε 1,2%, κινούμενος πτωτικά για δεύτερο σερί 5νθήμερο, και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 2,6%.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και ισάριθμες με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν η Walgreens Boots με άνοδο 4,28% και η Procter&Gamble που κέρδισε 1,78%. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Microsoft (-1,97%), Boeing (-1,92%) και JPMorgan (-1,81%).

  Η Marvell Technology σημείωσε ράλι 17,68%, αφού τα αποτελέσματα και οι προοπτικές της εταιρείας κατασκευής τσιπ ξεπέρασαν τις προβλέψεις της Wall Street.

  H μετοχή της DocuSign κατέρρευσε με απώλειες στο 42% αφού έχασε τις προβλέψεις για τα έσοδά της, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της να δηλώνει ότι η πανδημία επηρέασε στο τρίμηνο την εταιρεία.

  H Didi "βυθίστηκε" κατά 22%, αφού ο κινεζικός κολοσσός της μίσθωσης οχημάτων ανακοίνωσε χθες ότι θα διαγραφεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά από πιέσεις που της ασκεί η κινεζική κυβέρνηση. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ