Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Δεκ-2021 21:31

  Χρυσός: Οριακά πτωτική εβδομάδα παρά τα κέρδη 1,2% της Παρασκευής

  Χρυσός: Οριακά πτωτική εβδομάδα παρά τα κέρδη 1,2% της Παρασκευής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο χρυσός, βρίσκοντας στήριξη την Παρασκευή στα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο δεν κατάφερε να ξεφύγει από το αρνητικό έδαφος σε εβδομαδιαία βάση, αφού την Πέμπτη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό των τελευταίων 7 εβδομάδων.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν με χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμού τον Νοέμβριο, παρότι οι επιχειρήσεις κινήθηκαν πιο επιθετικά όσον αφορά την πρόσληψη εργαζομένων, γεγονός που δείχνει ότι η μεγαλύτερη έλλειψη εργατικού δυναμικού εδώ και δεκαετίες εξακολουθεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη.

  Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 210.000 νέες θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, με την αύξηση των προσλήψεων να είναι η μικρότερη εδώ και ένα έτος και πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street ανέμεναν 573.000 νέες θέσεις εργασίας.

  Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,2% από 4,6%, καταγράφοντας νέο χαμηλό πανδημίας. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το επίσημο ποσοστό της ανεργίας πιθανότατα είναι χαμηλότερο του πραγματικού κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες.

  "Ο χρυσός δεν είχε καλές επιδόσεις αυτή την εβδομάδα, καθώς ανησυχούμε για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού", δήλωσε ο James Hatzigiannis, αναλυτής της Ploutus Capital Advisors. Η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να γίνει πιο επιθετική και με την αύξηση του πληθωρισμού, αυτό θα μπορούσε να "έχει ως αποτέλεσμα η Fed να σταματήσει την αγορά ομολόγων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν", πρόσθεσε ο ίδιος. "Γι' αυτό και δεν βλέπουμε τον χρυσό να λειτουργεί ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο ως συνήθως", παρατήρησε.

  Στο μεταξύ, το δολάριο κέρδιζε περίπου 0,1% στις 96,223 μονάδες την Παρασκευή σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρούσε κατά 9 μονάδες βάσης στο 1,36%.

  Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου πρόσθεσε 21,20 δολάρια ή 1,2% την Παρασκευή, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.783,90 δολάρια ανά ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση το πολύτιμο μέταλλο έχασε περίπου 0,1%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

  Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 0,7% στα 22,481 δολάρια ανά ουγγιά, ωστόσο κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 2,7%.

  Ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου διολίσθησε την Παρασκευή κατά 0,7% στα 4,267 δολάρια ανά λίβρα, σημειώνοντας απώλειες 0,4% στην εβδομάδα.

  Το συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου για την πλατίνα έχασε 0,7% στα 926,20 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα υποχώρησε κατά 2,9%, και το παλλάδιο παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 2,3% στα 1.812,60 δολάρια ανά ουγγιά, κλείνοντας ανοδικά κατά 1,3% στην εβδομάδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ