Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Δεκ-2021 14:02

  Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

  χρηματιστηριο κορονοιος πτωση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:16

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στη ζώνη των 870 μονάδων πιέζεται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε νωρίτερα να θέσει υπό έλεγχο τις πιέσεις που ασκούνται από την πλειονότητα των τίτλων του, τελικά η μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές δεν αφήνει πολλά περιθώρια και στην ελληνική.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,72% στις 870,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,76% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.084,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,07% στις 557,55 μονάδες.

  Η αγορά δείχνει σημάδια ότι θέλει να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα και να μην αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο την ώρα που τα μέτρα έναντι της νέας μετάλλαξης ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Βέβαια, θα πρέπει λίαν συντόμως να διαπεράσει την πρώτη αντίσταση των 878 μονάδων αν θέλει να αναιρέσει το άκρως πτωτικό σενάριο της διολίσθησης προς τις 850 – 853 μονάδες. Και αυτό πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι αύριο που ολοκληρώνεται η εβδομάδα.

  Ελλείψει εσωτερικού καταλύτη

  Από το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η αγορά βρίσκεται σε "σύνδεση" με τις διεθνείς εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς οι περισσότεροι εγχώριοι καταλύτες βρίσκονται σε παύση. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι παράγοντες που μπορούν να υποστηρίξουν ένα πιο θετικό σενάριο, κατά το οποίο η οικονομική δραστηριότητα δεν θα διακοπεί, αλλά ούτε και το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί σε υπέρτατο βαθμό.

  Άλλωστε, ακόμη και οι ξένοι αναλυτές δεν σταματούν να υποστηρίζουν το θετικό σενάριο για την Ελλάδα. Μάλιστα σήμερα, η Citigroup εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) θα αυξηθούν κατά 29,1% - βελτιωμένη πρόβλεψη σε σχέση με το 25% που προέβλεπε πριν, που θα είναι και η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη, αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο σε αναδυόμενες αγορές, ανεπτυγμένες αγορές και ΗΠΑ. Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,1x, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 10,1x.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Λάμδα και Σαράντης σημειώνουν απώλειες 2,89% και 2,51% αντίστοιχα, με τις Alpha Bank, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Aegean, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank και ΟΤΕ, ενώ η ΔΕΗ καταφέρνει να συντηρήσει το +1,11% και η Coca Cola σημειώνει κέρδη 0,32%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ