Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Δεκ-2021 17:27

  Χρηματιστήριο: Άνοδος χωρίς μεγάλο ρίσκο

  Χρηματιστήριο: Άνοδος χωρίς μεγάλο ρίσκο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με κέρδη, αλλά και με αρκετή επιφυλακτικότητα, άρχισε τον Δεκέμβριο το χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας την παραμονή του πάνω από τις 870 μονάδες αλλά όχι την αποφασιστικότητα για να διαπεράσει το πρώτο σκαλοπάτι της αντίστασης ώστε να βελτιωθεί και η τεχνική εικόνα. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,10% στις 877,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 869,48 μονάδων (+0,20%) και 878,36 μονάδων (+1,23%). Ο τζίρος ανήλθε στα 62,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,11%, στις 2.100,82 μονάδες, ενώ στο +1,57% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.515,98 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,70% στις 563,57 μονάδες.

  Χωρίς τις πιέσεις του κλεισίματος των θέσεων των ξένων, το ΧΑ σήμερα κατάφερε να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα ανακτώντας τα επίπεδα των 870 μονάδων, αν και η πρώτη του επαφή με την αντίσταση των 878 μονάδων δεν ήταν επιτυχής, ακόμη και εάν ο FTSE 25 έχει διαπεράσει σε πρώτη φάση τις 2.085 μονάδες, τις οποίες εάν κρατήσει θα ανακόψει την επιθετική τάση. Σαφώς οι διαθέσεις ανάληψης ρίσκου, την ώρα μάλιστα που η εικόνα της πανδημίας στη χώρα δεν είναι ενθαρρυντική, είναι ακόμη χαμηλές, ενώ θα κριθεί η αγορά και στο κλείσιμο των ελληνικών θέσεων. 

  Με τα τρέχοντα επομένως δεδομένα, η διάσπαση της αντίστασης δείχνει να είναι ακόμη δύσκολη, καθώς η πορεία της πανδημίας δείχνει ακόμη ρευστή και η ίδια η κυβέρνηση εξαντλεί τη φαρέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στην κοινότητα, υιοθετώντας το μέτρο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στην κρίσιμη ηλικιακή κατηγορία των 60 και άνω.

  Άλλες 21 συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του 2021

  Το ερώτημα που επικρατεί πλέον στην αγορά, όπως μεταφέρεται στο Capital.gr, είναι εάν τα εγχώρια χαρτοφυλάκια προχωρήσουν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους σε απαγκίστρωση από την αγορά έως ότου μειωθεί και πάλι ο κίνδυνος της πανδημίας. Οι προσδοκίες άλλωστε για ένα christmas rally/year - end rally έχουν ελαχιστοποιηθεί σημαντικά, σενάριο που εάν επιβεβαιωθεί στην πράξη το 2021 θα έχει στιγματιστεί από εννέα μήνες συσσώρευσης.

  Έτσι οι όποιες προσδοκίες μεταφέρονται για τη νέα χρονιά, όταν και οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας είναι καλύτερες. Επίσης, θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα για τις οικονομικές επιδόσεις, την τουριστική σεζόν και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Εάν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, δεν αποκλείεται και η Ελλάδα να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα, προσελκύοντας περισσότερα ξένα κεφάλαια.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρας σημείωσε άλμα 3,45%, με τις Jumbo, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%. Η άνοδος σε Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Alpha Bank, Σαράντη, Πειραιώς, Coca Cola, Eurobank και ΟΤΕ ξεπέρασε το 1%.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Titan, Motor Oil και ΔΕΗ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά οι ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ. Η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 1,19%, με τις ΕΥΔΑΠ, Aegean και ΕΧΑΕ να κλείνουν με απώλειες άνω του 2%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ