Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Δεκ-2021 14:03

  Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο, αλλά παραμένουν οι ανησυχίες

  Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο, αλλά παραμένουν οι ανησυχίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχεται κάποιες πιέσεις από επιλεγμένους τίτλους, καταφέρνει να επιβεβαιώνει την παραμονή του πάνω από τις 870 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,87% στις 875,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 29 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,94% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.097,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,36% στις 561,73 μονάδες.

  Η αγορά προσπαθεί να βελτιώσει την τεχνική της εικόνα, χωρίς όμως ακόμη να έχει λύσει το γόρδιο δεσμό των πυλώνων του. Έτσι, αν και ο γενικός δείκτης παλεύει να ανακτήσει το σημαντικό επίπεδο των 878 μονάδων, ο FTSE 25 έχει διαπεράσει σε πρώτη φάση τις 2.085 μονάδες, τις οποίες εάν κρατήσει θα ανακόψει την επιθετική τάση. Επίσης, ο τραπεζικός δείκτης πρέπει να διαπεράσει τις 563 μονάδες, εάν θέλει να επανέλθει στη ζώνη των 585 μονάδων.

  Αν και νωρίτερα ο γενικός δείκτης βρέθηκε στις 878 μονάδες, όταν κατέγραφε κέρδη 1,22%, η αβεβαιότητα για την πραγματική σοβαρότητα της μετάλλαξης "όμικρον" της Covid 19 οδήγησε αρκετά χαρτοφυλάκια να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις. Με τα τρέχοντα επομένως δεδομένα, η διάσπαση της αντίστασης δείχνει να είναι ακόμη δύσκολη, αν και η πορεία της πανδημίας δείχνει ακόμη ρευστή.

  Απαγκίστρωση και αναμονή;

  Το ερώτημα που επικρατεί πλέον στην αγορά, όπως μεταφέρεται στο Capital.gr, είναι εάν τα εγχώρια χαρτοφυλάκια προχωρήσουν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους σε απαγκίστρωση από την αγορά εωσότου μειωθεί και πάλι ο κίνδυνος της πανδημίας. Οι προσδοκίες άλλωστε για ένα christmas rally/year - end rally έχουν ελαχιστοποιηθεί σημαντικά, σενάριο που εάν επιβεβαιωθεί στην πράξη το 2021 θα έχει στιγματιστεί από εννέα μήνες συσσώρευσης.

  Έτσι οι όποιες προσδοκίες μεταφέρονται για τη νέα χρονιά, όταν και οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας είναι καλύτερες. Επίσης, θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα για τις οικονομικές επιδόσεις, την τουριστική σεζόν και την δημοσιονομική πειθαρχία. Εάν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, δεν αποκλείεται και η Ελλάδα να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα, προσελκύοντας περισσότερα ξένα κεφάλαια.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος κερδίζει 3,03%, με τις ΕΛΧΑ, ΟΛΠ και Coca Cola να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% κινούνται οι Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Βιοχάλκο, Λάμδα, Jumbo και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Motor Oil, Eurobank και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης χάνει 2,21%, με τις ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα να καταγράφουν απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ και Aegean, με τον ΑΔΜΗΕ να μην έχει μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ