Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Νοε-2021 12:28

  Eurobank Equities: Επενδυτική ευκαιρία η διόρθωση στις αγορές - Εντυπωσιακό story παραμένουν οι ελληνικές μετοχές

  Eurobank Equities: Επενδυτική ευκαιρία η διόρθωση στις αγορές - Εντυπωσιακό story παραμένουν οι ελληνικές μετοχές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη  

  Οι αγορές είναι πιθανό να σημειώσουν αρκετή μεταβλητότητα τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον να είναι ο κύριος "μοχλός", όπως επισημάνει η Eurobank Equities. Ωστόσο εκτιμά πως η όποια διόρθωση αποτελεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία για το Χ.Α. καθώς οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές και συνεχίζουν να αποτελούν ένα εντυπωσιακό story.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, μετά από μια περίοδο ενθουσιασμού στις αρχές και τα μέσα του 2021, που υποστηρίχθηκε από τη διάθεση των εμβολίων και τα εταιρικά κέρδη καθώς και το μακροοικονομικό περιβάλλον, το μομέντουμ στις ελληνικές μετοχές έχει υποχωρήσει πρόσφατα με τον Γενικό Δείκτη αναφοράς να υποχωρεί 4% τον τελευταίο μήνα (έναντι -2 % για τον Stoxx 600) μετά και το sell-off της Παρασκευής που προκλήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον. Αυτή η εξέλιξη ενίσχυσε τις ανησυχίες για τον στασιμοπληθωρισμό και την υποχώρηση της όρεξης για ανάληψη κινδύνων ενόψει της έξαρσης της COVID που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, οι οποίες ήδη "επιβαρύνουν" το ελληνικό χρηματιστήριο το δεύτερο εξάμηνο. Αυτά έχουν αφήσει το ΧΑ με απόδοση 8% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα (έναντι 20% για τις μετοχές της Ε.Ε), επισημαίνει η Eurobank Equities.
   
  Οι ανησυχίες για την COVID έχουν αυξηθεί διεθνώς υπό το πρίσμα της νέας παραλλαγής Όμικρον. Στο εσωτερικό, τα κρούσματα παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, όπως συμβαίνει και με τους θανάτους, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται (πληρότητα ΜΕΘ >90%). Η κυβέρνηση ενίσχυσε πρόσφατα τους περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους πολίτες σε πολλούς χώρους (συμπεριλαμβανομένων μπαρ, εστιατορίων, θεάτρων κ.λπ.), ενώ καθιστά ορισμένες κοινωνικές δραστηριότητες πιο δαπανηρές για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί (π.χ. υποχρεωτική εμφάνιση αρνητικού τεστ COVID για πρόσβαση σε καταστήματα λιανικής). Όπως φαίνεται, το τελευταίο κύμα είναι πιο σοβαρό από τα προηγούμενα, κάτι που ήταν φυσικό να συμβεί κατά τη χρηματιστηριακή, καθώς η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τον πήχη για τους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης λόγω της διαθεσιμότητας εμβολίων.

  Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα παραμένουν κάπως χαμηλότερα από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. Ισπανία, Ιταλία) και αυτό εγείρει κάποια ανησυχία ως προς τον βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το κύμα COVID απλώς στοχεύοντας αποκλειστικά μη εμβολιασμένα άτομα. Η εμφάνιση της Όμικρον, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, προσθέτει μια άλλη πηγή ανησυχίας, δεδομένων των πρώιμων ενδείξεων για υψηλότερη μεταδοτικότητα από τη Δέλτα. Το βασικό ερώτημα εδώ είναι η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής, η οποία θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να μετρηθεί. Έχοντας αυτά κατά νου, οι κίνδυνοι από την επιβολή ευρύτερων περιορισμών από την κυβέρνηση σίγουρα δεν είναι αμελητέοι, παρά τις διαβεβαιώσεις των κρατικών αξιωματούχων ότι δεν θα υπάρξει κανένας εθνικός περιορισμός. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ένα πλήρες "κλείσιμο" της οικονομίας για δύο εβδομάδες, θα κόστιζε 1-1,2 δισ. ευρώ, μεταφραζόμενο σε επιβράδυνση 0,6-0,7% του ΑΕΠ.

  Λόγοι αισιοδοξίας για το 2022

  Με το ελληνικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 7-8% το 2021 και περίπου 4,5-5% το 2022, το γενικό πλαίσιο φαίνεται αρκετά υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές, παρά τις γνωστές προκλήσεις διεθνώς, όπως τονίζει η Eurobank Equities. Εκτιμά ότι αυτό θα "μεταφραστεί" σε 14% αύξηση των λειτουργικών κερδών στους κλάδους εκτός των χρηματοοικονομικών το επόμενο έτος, μετά από 10% το 2021, καθιστώντας την Ελλάδα μια αγορά "καθοδηγούμενη από την κερδοφορία των εισηγμένων" και όχι απλώς μια περίπτωση re-rating. 

  Σε ό,τι αφορά το re-rating, οι ελληνικές μετοχές (τόσο οι τραπεζικές όσο και οι μη τραπεζικές) διαπραγματεύονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις, συγκεκριμένα με discount 25-30% έναντι των μετοχών της ΕΕ ή της περιφέρειας, καθιστώντας το σχετικό story αρκετά εντυπωσιακό. Σε απόλυτη βάση, οι μετοχές του Χ.Α. εκτός τραπεζικού κλάδου διαπραγματεύονται σε ανάλογα επίπεδα με τη μακροπρόθεσμη ιστορία τους, αλλά αυτό βασίζεται στον πολυετή κύκλο ανάπτυξης που θα φέρει και η ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (4-5% έως το 2023), όπως τονίζει η Eurobank Equities.
   
  Κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, οι αγορές είναι πιθανό να σημειώσουν αρκετή μεταβλητότητα τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον να είναι ο κύριος "μοχλός". Με τη Moderna να αισιοδοξεί ότι ένα αναμορφωμένο εμβόλιο – εάν χρειαστεί – θα μπορούσε να είναι έτοιμο στις αρχές του επόμενου έτους, η Eurobank Equities εκτιμά ότι οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση θα πρέπει να θεωρείται ότι προσφέρει ένα ισχυρό σημείο εισόδου. 

  Τα top picks

  Σε αυτό το στάδιο, η χρηματιστηριακή προτείνει την έκθεση στα εξής: 1) στις μετοχές με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ), 2) στις μετοχές που σχετίζονται με την πολιτική που προσφέρουν έκθεση στην πράσινη μετάβαση (ΔΕΗ, Μυτιληναίος), 3) στις τράπεζες, ενόψει της "μεγάλης εκκαθάρισης" από τα NPEs, της πιστωτικής επέκτασης και της ακόμα ελκυστικής αποτίμησης (ΕΤΕ) και 4) στα stories του reopening της οικονομίας και στους κυκλικούς κλάδους (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ