Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Νοε-2021 22:41

  Οριακές απώλειες για το αργό εν όψει της συνεδρίασης του OPEC+ την άλλη εβδομάδα

  Απώλειες 0,3% για το αργό, που κράτησε όμως τα 80 δολ. - Νέα άνοδος 1,5% για το φυσικό αέριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οριακή υποχώρηση κατέγραψε την Τετάρτη το πετρέλαιο, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής μετά την άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, καθώς περιμένουν την "απάντηση” του OPEC+ στη συντονισμένη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από διάφορες χώρες.

  Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 19 Νοεμβρίου κατά 1 εκατομμύρια βαρέλια, με τα αποθέματα βενζίνης ωστόσο να υποχωρούν κατά 600.000 βαρέλια. Αύξηση κατέγραψαν επίσης τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων, τα οποία ενισχύθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια.

  Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της S&P Global Platts, ανέμεναν κατά μέσο όρο μείωση των αποθεμάτων αργού κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ περίμεναν ότι τα αποθέματα της βενζίνης να μείνουν αμετάβλητα και τα αποθέματα των διυλισμένων προϊόντων θα μειωθούν κατά 900.000 βαρέλια. 

  Εν τω μεταξύ, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε την Τρίτη ότι τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα και τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 600.000 βαρέλια, ενώ αντίθετα τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων μειώθηκαν κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

  Παρά την αύξηση των αποθεμάτων και την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων αργού από αρκετές χώρες, πάντως, τα συμβόλαια του πετρελαίου κινήθηκαν την Τετάρτη ελαφρώς χαμηλότερα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τη συνεδρίαση του OPEC+ την επόμενη εβδομάδα.

  Σημειώνεται ότι η απόφαση για αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από τις ΗΠΑ και μια σειρά άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Βρετανία, ελήφθη σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση των τιμών του καυσίμου, που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετά την άρνηση του OPEC+ να υποκύψει στις πιέσεις Μπάιντεν για αύξηση της παραγωγής του.

  Ωστόσο, η αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων δεν φαίνεται να έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφενός γιατί οι αναλυτές περίμεναν μια πιο "γενναία” απελευθέρωση αποθεμάτων και αφετέρου γιατί ο OPEC+ έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να "απαντήσει” σε μια τέτοια κίνηση εάν θεωρήσει ότι διακυβεύεται η σταθερότητα της αγοράς.

  Την Τετάρτη, μάλιστα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις παραγωγής πετρελαίου τους, στο πλαίσιο της σταδιακής αποκατάστασης των άνευ προηγουμένου περικοπών που αποφάσισε πέρυσι ο OPEC+ λόγω της κατάρρευσης της αγοράς.

  Εν μέσω αυτού του κλίματος, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε ελαφρώς την Τετάρτη, κατά 8 σεντ ή 0,1% και έκλεισε στα 78,42 δολάρια το βαρέλι

  Αντίστοιχη υποχώρηση κατέγραψε και το πετρέλαιο τύπου Brent, παράδοσης Ιανουαρίου, που έκλεισε στα 82,20 δολάρια το βαρέλι, ήτοι 11 σεντς ή 0,1% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ