Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Νοε-2021 17:01

  Προσπάθεια αντίδρασης στη Wall με τα μάκρο στο επίκεντρο

  Wall Street - dollar 10.11.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:52

  Με μεικτά πρόσημα και μακριά από τα χαμηλά ημέρας κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν το μπαράζ οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, κι ενώ η αγορά οδεύει προς την αυριανή αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών.

  Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τους δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, εν μέσω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και του προβληματισμού που προκαλεί η νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού και η επιβολή νέων περιορισμών σε διάφορες χώρες.

  Πολύ γρήγορα, όμως, οι αγοραστές αντέδρασαν στην επίθεση των πωλητών, αντλώντας ώθηση από τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία αλλά την "ανάσα" που προσφέρει η μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, γεγονός που επέτρεψε τις ευαίσθητες στις επιτοκιακές μεταβολές μετοχές, όπως αυτές του τεχνολογικού κλάδου, να ανακάμψουν.

  Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχει οπισθοχωρήσει ελαφρώς στο 1,646%, έχοντας σκαρφαλώνσει νωρίτερα έως το 1,697%.

  Στην αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας βοήθησαν τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, την αγορά εργασίας και την αγορά κατοικιών.  

  Ειδικότερα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας συνέχισε να ανακάμπτει με ισχυρό ρυθμό, με τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ να διαμορφώνονται την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

  Πιο αναλυτικά, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα τακτικά προγράμματα των πολιτειών υποχώρησαν κατά 71.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 199.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

  Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προέβη σε μικρή ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα, κίνηση που αντανακλά τις ισχυρότερες καταναλωτικές δαπάνες. Το αμερικανικό ΑΕΠ σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό αυξήθηκε με ετησιοποιημένο ρυθμό 2,1% το γ'  τρίμηνο σε σύγκριση με την αρχική ανακοίνωση για 2%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. 

  Επίσης, αύξηση 0,4% εμφάνισαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, διαμορφούμενες στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 745.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν στις 742.000, με βάση τα τελικά στοιχεία, έναντι 800.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση, υψηλότερα όμως από τις 742.000 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο.

  Εν τω μεταξύ, παρότι αρχικά προβλημάτισαν τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, οι οποίες υποχώρησαν στις ΗΠΑ κατά 0,5% τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για αύξηση 0,3%, μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία "ανακούφισε" τους οικονομολόγους, καθώς έδειξε ότι η πτώση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις λιγότερες παραγγελίες για αεροσκάφη, μια κατηγορία που εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις και συχνά στρεβλώνει το επίπεδο της συνολικής ζήτησης στην ευρύτερη οικονομία. 

  Οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά εκτός της άμυνας, χωρίς να περιλαμβάνονται τα αεροσκάφη, αυξήθηκαν κατά 0,6% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. 

  Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να προβληματίζονται από το ράλι των τιμών στις ΗΠΑ, το οποίο συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο, με τον πληθωρισμό να εμφανίζει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων 31 ετών, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. 

  Ειδικότερα, το κόστος των αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο με βάση τον δείκτη για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν ο δείκτης να σημειώσει άνοδο 0,4%.  Η τελευταία άνοδος οδήγησε το ράλι του πληθωρισμού το τελευταίο έτος στο 5% από 4,4% τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1990.

  Η Federal Reserve θεωρεί ότι ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αποτελεί πιο αξιόπιστη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τον πιο γνωστή δείκτη τιμών καταναλωτή. Η τελευταία μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή έδειξε ότι το κόστος της ζωής αυξήθηκε στο 6,2% που επίσης αποτελεί υψηλό 31 ετών. 

  Εξέλιξη που αυξάνει τις εκτιμήσεις για επιτάχυνση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve, την οποία ωστόσο φαίνεται να έχει ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό η αγορά.

  Τέλος, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για λήψη περιοριστικών μέτρων, μνήμες που ξύπνησαν στις αρχές της εβδομάδας με το εθνικό lockdown που επέβαλε η Αυστρία και τους περιορισμούς που λαμβάνονται σε διάφορες άλλες χώρες.

  Δείκτες - στατιστικά

  Εν μέσω αυτού του κλίματος και του "τσουνάμι" μακροοικονομικών στοιχείων, οι δείκτες έχουν περιορίσει σημαντικά τις αρχικά υψηλότερες απώλειές τους, με τους S&P 500 και Nasdaq προσπαθούν ακόμη και για το θετικό πρόσημο.

  Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχει περιορίσει την πτώση του στις 41,58 μονάδες ή στο 0,12% και κινείται στις 35.772,22 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 προσπαθεί να διασφαλίσει το θετικό πρόσημο προσθέτοντας μόλις 0,07% στις 4.694,15 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,17% χαμηλότερα στις 15.801,30 μονάδες.

  Στο επιχειρηματικό ταμπλό, η μετοχή της Gap σημειώνει "βουτιά" άνω του 20%, αφού η εταιρεία ένδυσης και αξεσουάρ ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου κατώτερα των προσδοκιών και αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του έτους επικαλούμενη τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

  Σημαντική πτώση της τάξης του 29% καταγράφει και ο τίτλος της Nordstrom η οποία επίσης ανακοίνωσε αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που απογοήτευσαν τους αναλυτές.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ