Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Νοε-2021 15:22

  Ανοδικά το πετρέλαιο - Δεν "έπεισε" η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ

  Πτώση για το αργό εν μέσω φόβων για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:39

  Παρά τις πρόσκαιρες πιέσεις που δέχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποδεσμεύσουν έως και 50 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα τους επόμενους μήνες προκειμένου να εξομαλύνουν τις τιμές του καυσίμου που έχουν εκτιναχθεί, τα συμβόλαια του αργού επανήλθαν πολύ γρήγορα σε ανοδική τροχιά.

  Όπως ανακοινώθηκε, η κίνηση των ΗΠΑ θα συνδυαστεί με αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων και από άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετανία.

  Ωστόσο, η αγορά δεν φαίνεται να "πείστηκε" από την ανακοίνωση, με τους αναλυτές να αποδίδουν την ταχεία ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου αφενός στο ότι η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ ήταν μικρότερη των προσδοκιών, και αφετέρου στο γεγονός ότι θα γίνει με τη μορφή δανείου και πώλησης.

  Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η αποδέσμευση θα γίνει σε δύο μέρη: 32 εκατομμύρια βαρέλια θα διατεθούν στην αγορά τους επόμενους μήνες με τη μορφή της ανταλλαγής, τα οποία θα αποκατασταθούν τα επόμενα χρόνια, ενώ 18 εκατομμύρια βαρέλια θα διατεθούν στο πλαίσιο επίσπευσης της πώλησης πετρελαίου που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο.

  Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε, πάντως, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να λάβουν και πρόσθετα μέτρα, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να εξομαλύνουν τις τιμές του αργού. 

  Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τα μεγαλύτερα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, με εγκεκριμένη χωρητικότητα 714 εκατομμυρίων βαρελιών, τα οποία ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αποθηκεύονται σε υπόγεια σπήλαια σε τέσσερις τοποθεσίες κατά μήκος της ακτογραμμής του Κόλπου του Μεξικού. 

  Στις 12 Νοεμβρίου, τα αμερικανικά αποθέματα ανέρχονταν στα 606,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού, μετά από απόσυρση 11,6 εκατομμυρίων βαρελιών τον Οκτώβριο.

  Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες ημέρες από το υψηλό τριετίας άνω των 86 δολαρίων που άγγιξαν στις 25 Οκτωβρίου, χάρη στις αναφορές ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των χωρών μεγάλων καταναλωτών πετρελαίου να αποδεσμεύσουν συντονισμένα στρατηγικά αποθέματα, αλλά και τους φόβους για νέο πιθανό πλήγμα στη ζήτηση από το τέταρτο κύμα της πανδημίας που πλήττει την Ευρώπη.

  Τη Δευτέρα, ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη άνω του 1% εν μέσω αναφορών ότι ο OPEC+ θα μπορούσε να προσαρμόσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής του εάν οι μεγάλοι καταναλωτές πετρελαίου προχωρούσαν συντονισμένα σε αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων.

  Και σήμερα, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν νωρίτερα, οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα, με το συμβόλαιο Ιανουαρίου για το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas Intermediate, να ενισχύεται κατά 1,07 δολάρια ή 1,39% στα 77,82 δολάρια το βαρέλι, και το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιανουαρίου να περνά και πάλι το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι, προσθέτοντας 1,15 δολάρια ή 1,44%, κινούμενο στα 80,85 δολάρια.

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ