Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Νοε-2021 14:42

  ΗΠΑ: Ρίχνουν στην αγορά 50 εκατ. βαρέλια αργού από τα στρατηγικά αποθέματα

  Πετρελαιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.15

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αποδεσμεύουν 50 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της χώρας προκειμένου να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των τιμών του καυσίμου, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

  Το πετρέλαιο που θα αποδεσμεύσουν από τα στρατηγικά τους αποθέματα οι ΗΠΑ θα φτάσει στην αγορά στα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου, όπως τόνισαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

  Η αποδέσμευση θα γίνει με τη μορφή δανείου και πώλησης, ενώ όπως πρόσθεσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι η απόφαση του Λευκού Οίκου ελήφθη στο πλαίσιο συντονισμένης κίνησης και άλλων χωρών-μεγάλων καταναλωτών που επίσης θα αποδεσμεύσουν μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Βρετανία.

  Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισε ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζουν την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων αργού με ορισμένους από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο.

  Η Ινδία ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα αποδεσμεύσει 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά της.

  Η αποδέσμευση των 5 εκατ. βαρελιών θα γίνει παράλληλα και σε διαβουλεύσεις με άλλες μεγάλες ενεργοβόρες χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα, ανέφερε η κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζει το χρονοδιάγραμμα για την κίνηση αυτή.

  "Η Ινδία έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει ανησυχίες για το ότι η προσφορά του πετρελαίου προσαρμόζεται τεχνητά κάτω από τα επίπεδα ζήτησης από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών και σε αρνητικές συνέπειες", σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

  Η συντονισμένη κίνηση των εν λόγω χωρών αποτελεί επιτυχία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και θεωρείται προειδοποίηση προς το καρτέλ του OPEC+, το οποίο παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των ΗΠΑ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών σε πολλές μεγάλες οικονομίες, προχωρά πολύ προσεκτικά στην αύξηση της προσφοράς στο πλαίσιο του σχεδίου του για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια μηνιαίως.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ