Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Νοε-2021 16:59

  Προς νέο υψηλό ο S&P 500, έχασε τα κέρδη του ο Nasdaq

  wall street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:50

  Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφαλώνει ο S&P 500 στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να προτείνει τον πρόεδρο της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας, ενώ σε ανοδικό έδαφος κινείται και ο βιομηχανικός Dow Jones.

  Η Λάελ Μπρέιναρντ, μέλος του Δ.Σ. της Fed η οποία ήταν η έτερη διεκδικήτρια του ύπατου θώκου της κεντρικής τράπεζας, προτάθηκε από τον Αμερικανόπρόεδρο για αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.

  Μιλώντας σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι η σταθερότητα και η αποφασιστικότητα που επέδειξε ο Τζερόμ Πάουελ στην ηγεσία της Fed αποτέλεσαν τους καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή του. 

  Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ όσο και η Λάελ Μπρέιναρντ στις δηλώσεις τους στην ίδια εκδήλωση, επισήμαναν τον διαβρωτικό αντίκτυπο που έχει ο υψηλός πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία και τα νοικοκυριά, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι βασικός στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι πλέον να ελέγξει το ράλι των τιμών. 

  Στις δηλώσεις τους μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Μπάιντεν για τις δύο κορυφαίες θέσεις στην κεντρική τράπεζα, οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι γνωρίζουν πόσο επιζήμιος έχει γίνει  ο πληθωρισμός. 

  "Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει σοβαρές επιπτώσεις στα νοικοκυριά, ιδίως σε αυτά που είναι λιγότερο ικανά να καταβάλουν το υψηλότερο κόστος για αναγκαία αγαθά, όπως τα τρόφιμα, η στέγαση και οι μεταφορές", δήλωσε ο Πάουελ, ενώ στεκόταν δίπλα στον πρόεδρο Μπάιντεν και την Μπρέιναρντ. "Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουμε την οικονομία – με μια ισχυρή αγορά εργασίας – και για να αποτρέψουμε να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός". 

  Δείκτες – Στατιστικά 

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 253,27 μονάδες ή 0,71% στις 35.855,00 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 25,68 μονάδες ή 0,55% στις 4.723,73 μονάδες. 

  Ο Nasdaq έχασε τα κέρδη που τον οδήγησαν νωρίτερα σε νέο ρεκόρ με "φόντο" την ενίσχυση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα εν μέσω εντεινόμενων εκτιμήσεων ότι η Fed θα ξεκινήσει το 2022 τις αυξήσεις των επιτοκίων της. 

  Ο τεχνολογικός δείκτης  χάνει 34,52 μονάδες ή -0,21% στις 16.022,82 μονάδες. 

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 24 κινούνται με θετικό πρόσημο και έξι με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η Goldman Sachs Group με κέρδη 13,49 δολ. ή σε ποσοστό 3,48% στα 400,88 δολ. και ακολουθούν Travelers στα 157,61 δολ. με άνοδο 3,33% και Cisco Systems στα 55,01 δολ. με κέρδη 3,31%. 

  Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Visa (-2,04%), Boeing (-1,90%) και Amgen (-1,23%). 

  Η αγορά ξεκινά την εβδομάδα σε εορταστικό κλίμα ενόψει της αργίας την Πέμπτη για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή η συνεδρίαση θα είναι μικρότερη, λόγω της Black Friday. Οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία του τζίρου μέσα στις εορτές, με την Εθνική Ένωση Εμπορίου να προβλέπει αύξηση των πωλήσεων το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατά 8,5% και 10% φέτος στα 850 δισ. δολ. περίπου.

  Στα μάκρο της ημέρας, η αμερικανική οικονομία ανέκτησε τη δυναμική της τον Οκτώβριο, μετά την υποτονική ανάπτυξη των τελευταίων μηνών, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Federal Reserve Bank του Σικάγο.

  Ειδικότερα, ο εθνικός δείκτης δραστηριότητας της Fed του Σικάγο αυξήθηκε στις 0,76 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις -0,18 μονάδες που κατρακύλησε τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της FactSet που ανέμεναν άνοδο στις 0,17 μονάδες.

  Ο δείκτης της κεντρικής τράπεζας του Σικάγο αποτελείται από 85 οικονομικούς υποδείκτες από όλες σχεδόν τις κατηγορίες δραστηριοτήτων, οι οποίοι χωρίζονται σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες: παραγωγή και εισόδημα, απασχόληση, ανεργία και ώρες απασχόλησης, προσωπική κατανάλωση και στέγαση, και πωλήσεις, παραγγελίες και αποθέματα. Θετική ένδειξη του δείκτη δείχνει ανάπτυξη πάνω από την ιστορική τάση, ενώ αρνητική μέτρηση αντιστοιχεί σε ανάπτυξη κατώτερη της τάση.

  Παράλληλα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε μία νέα ένδειξη ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή σε ολόκληρη τη χώρα. 

  Ειδικότερα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 6,34 εκατ. όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών  σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τις πωλήσεις στις 6,2 εκατ. 

  Η μέση τιμή για μια μεταχειρισμένη κατοικία τον Οκτώβριο ήταν στα $353.900, αυξημένη πάνω από 13% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ