Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Νοε-2021 08:07

  A-Quant: Υψηλός πληθωρισμός και το δ΄ κύμα της πανδημίας ταλαιπωρούν την Ευρώπη

  A-Quant: Υψηλός πληθωρισμός και το δ΄ κύμα της πανδημίας ταλαιπωρούν την Ευρώπη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, ανακοινώθηκε στο 4.05% και αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που έχουμε δει από τον Ιούλιο του 2008 και η δεύτερη υψηλότερη στην ιστορία της Ένωσης. 

  Παρόλα αυτά, η Christine Lagarde επανέλαβε πώς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί αμείωτο και πως δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022.

  Αυτές οι δηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αγορών μετοχών καθώς και την αποδυνάμωση του ευρώ.

  Αξίζει να σημειωθεί πως η ευρωπαϊκή ήπειρος πλήττεται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας και πως ήδη σε πολλές χώρες εφαρμόζεται μερικό ή ολικό lockdown.

  Αυτό είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει ιδιαίτερες ανησυχίες και στρέφει μία μερίδα επενδυτών σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια

  Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται στον αστερισμό του υψηλού πληθωρισμού και του προγραμματισμού από τη Fed της μείωσης του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης (tapering).

  Το οικονομικό ημερολόγιο των ΗΠΑ δεν είχε ιδιαίτερα σημαντικές ανακοινώσεις, με εξαίρεση ίσως τις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες σημείωσαν άνοδο πάνω από τις προσδοκίες δείχνοντας πώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά ανάπτυξης.

  Οι αγορές μετοχών ενισχύθηκαν ενώ το δολάριο σημείωσε μία εκρηκτική άνοδο με βάση τις προσδοκίες της σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής.

  Ο χρυσός διόρθωσε, διορθωτικά συνέχισε και το πετρέλαιο ενώ και το Bitcoin υπέστη απώλειες.

  Το κεντρικό συμβάν που θα σημαδέψει την τρέχουσα εβδομάδα είναι η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed (FOMC), που θα δώσουν τον τόνο για τη νομισματική πολιτική και τα επιτόκια των ΗΠΑ το προσεχές διάστημα. 

  Σημαντικές ανακοινώσεις είναι επίσης το αμερικανικό ΑΕΠ & οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, οι δείκτες PMI Σε ΗΠΑ, ευρωζώνη, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία καθώς και τα επιτόκια στην Κίνα. Η Πέμπτη είναι δημόσια αργία στις ΗΠΑ (Ημέρα των Ευχαριστιών).

  SP500

  Ελαφρώς ανοδικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,697 μονάδες και άνοδο λίγο πάνω από 0.30%. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες η φρενήρης άνοδος του δείκτη έχει κοπάσει χωρίς ωστόσο να διορθώνει σημαντικά, δείχνοντας ανθεκτικότητα. Ο τεχνολογικός κλάδος ηγείται τελευταία και δεν αφήνει τον δείκτη να επηρεαστεί από το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί λόγω  του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Επίσης,  το πρόγραμμα της δημοσιονομικής επέκτασης του Joe Biden κρατάει ζωντανό το θετικό κλίμα σε πολλούς κλάδους της αμερικανικής οικονομίας. Κάτω  από τις 4,620 μονάδες οι ανησυχίες για ευρύτερη διόρθωση θα ενταθούν έστω κι αν προς το παρόν η τάση είναι καθαρά ανοδική και ο δείκτης βρίσκεται πολύ κοντά στα υψηλά όλων των εποχών.

  DAX40

  Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 16,137 μονάδες, με κέρδη πάνω από 0.30%. Ο δείκτης είχε καθαρά ανοδική πορεία μέχρι την Πέμπτη αλλά από τότε και μετά και ιδίως την Παρασκευή εμφάνισε έντονες διορθωτικές τάσεις. Η ποσοτική χαλάρωση συνεχίζεται στην Ευρώπη αλλά η ψυχολογία των αγορών αρχίζει και πλήττεται λόγω του τέταρτου κύματος της πανδημίας που έχει οδηγήσει πολλές χώρες σε κάποιου τύπου lockdown. Από τις αρχές Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει ένα μίνι ράλι για τον δέκτη το οποίο φαίνεται να έχει σταματήσει προς το παρόν και για να συνεχιστεί χρειάζεται επαναπροσέγγιση των υψηλών όλων των εποχών κοντά στις 16,300 μονάδες. Σε περίπτωση που δούμε τον δείκτη κάτω από  τις 16,000 μονάδες, το σενάριο περαιτέρω διόρθωσης, θα αποκτήσει μεγαλύτερες πιθανότητες.

  FTSE100

  Πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,204 μονάδες και απώλειες πάνω από το 1.70%. Είναι αξιοσημείωτο πώς ο δείκτης είχε χειρότερη συμπεριφορά από τους περισσότερους βασικούς δείκτες μετοχών παγκοσμίως. Ο υψηλός πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θέτει υπό συζήτηση τη χαλαρή νομισματική πολιτική αλλά υπήρξαν συγκεκριμένες μετοχές του Βρετανικού ταμπλό που υπό-απέδωσαν. Η AstraZeneca υπέστη καθίζηση λόγω της πρόσφατης επιτυχίας της Pfizerμε το χάπι έναντι στην πανδημία και κάποιες άλλες μετοχές δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η διόρθωση ενδέχεται να συνεχιστεί ή και να επιταχυνθεί κάτω από τις 7,150  μονάδες ενώ ελπίδες ανάκαμψης θα υπάρξουν πάνω από τις 7,300 μονάδες.

  Χρυσός

  Διορθωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,847 και απώλειες πάνω από 1%. Ο χρυσός είχε μία εκρηκτική άνοδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μία διόρθωση όπως αυτή ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει και ευνοεί τον χρυσό καθώς και το κλίμα ανησυχίας από τον καλπασμό του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Ανασταλτικός παράγοντας αποτελεί οπωσδήποτε το ισχυρό  αμερικάνικο δολάριο γιατί ας μην ξεχνάμε πως ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια. Υψίστης σημασίας για την πορεία του χρυσού στο προσεχές μέλλον είναι η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την Τετάρτη. Στόχος των αγοραστών είναι τα $1,880 που αποτελούν υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας και υψηλά 5.5 περίπου μηνών. Κάτω από τα $1,815 υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα αναστροφής της τάσης.

  Πετρέλαιο

  Έντονα διορθωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $75.64, εμφανίζοντας απώλειες που προσέγγισαν το 5%. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για αυτήν την πτωτική κίνηση. Πρώτον, οι ανησυχίες όσον αφορά στη ζήτηση λόγω του τέταρτου κύματος της πανδημίας που πλήττει προς το παρόν κυρίως στην Ευρώπη. Ο δεύτερος λόγος είναι η μεγάλη ενίσχυση του δολαρίου στο οποίο και αποτιμάται η τιμή του πετρελαίου. Η τρέχουσα περιοχή τιμών κοντά στα $75 είναι κρίσιμη γιατί ίσως εμφανιστούν αγοραστές που θα θεωρήσουν αυτά τα επίπεδα ως ευκαιρία. Ειδικότερα πάνω από τα $77 αυτό το ενδιαφέρον μπορεί να αναθερμανθεί κι άλλο. Αν όμως υπάρχουν παγιωμένες τιμές κάτω από τα $75, δεν αποκλείεται το πετρέλαιο να έχει εισέλθει σε πτωτικό κανάλι.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρά πτωτικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το EURUSD ανοίγοντας στο 1.1445 και κλείνοντας στο 1.1280. Το αμερικανικό δολάριο παραμένει ισχυρό μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες από τη Fed για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ. Το ευρώ από την άλλη ταλανίζεται μέσα στη δίνη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και των χαμηλών επιτοκίων που δεν προβλέπεται να αυξηθούν συντόμως. Με εξαίρεση τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, το υπόλοιπο οικονομικό ημερολόγιο στην Ευρώπη δεν επιφύλασσε ιδιαίτερες εκπλήξεις με αποτέλεσμα η ισοτιμία να κινείται με βάση τις προσδοκίες των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες. Το EURUSD  έχει αποδυναμωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην κρίσιμη στήριξη του 1.1170.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.3411 και έκλεισε στο 1.3443. Η στερλίνα ήταν το μοναδικό από τα βασικά νομίσματα που ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου. Ο υψηλός πληθωρισμός που ανακοινώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (4.2% τον Οκτώβριο) αναθέρμανε τις προσδοκίες των αγορών για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από την τράπεζα της Αγγλίας. Επιπλέον, οι οικονομικές ανακοινώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν θετικές: η ανεργία υποχώρησε στο 4.3%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις ήταν πάνω από το αναμενόμενο. Η ισοτιμία είναι σε πτωτική τάση από τα τέλη του περασμένου Μαΐου και η τάση αυτή δεν αποκλείεται να συνεχιστεί ειδικά αν δούμε τιμές κάτω από το 1.3350. Αντιθέτως, ελπίδες για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης ίσως διαφανούν πάνω από το 1.36.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το USDJPY που άνοιξε στο 113.92 και έκλεισε στο 114.02. Το ισχυρό δολάριο ώθησε την ισοτιμία μέχρι την περιοχή τιμών του 115 αλλά κάπου εκεί εμφανίστηκαν έντονες πιέσεις από πωλητές αφού πρόκειται για ζώνη τιμών που αποτελεί υψηλό 4.5 ετών περίπου. Επιπλέον, οι αποδόσεις των ομολόγων εμφάνισαν μία ελαφρά κάμψη και ειδικότερα το αμερικανικό 10ετές άνοιξε στο 1.57% και έκλεισε στο 1.55%. Επίσης, η πανδημία δημιουργεί ροπές προς ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως είναι το ιαπωνικό γιεν. Η τάση παραμένει ανοδική αλλά η ισχυρή αντίσταση λίγο κάτω από το 115 είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ισχυρά πτωτική η προηγούμενη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 130.41 και έκλεισε στο 128.63. Στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκε το ιαπωνικό ΑΕΠ το οποίο υποχώρησε αρκετά κάτω από τις προσδοκίες αλλά φαίνεται πως το ευρώ διάγει μία περίοδο μεγάλης αδυναμίας. Το γιεν συγκεντρώνει τις προτιμήσεις μιας μερίδας επενδυτών λόγω του αρνητικού επενδυτικού συναισθήματος που προκαλείται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Η ισοτιμία διέσπασε καθοδικά την τιμή ορόσημο του 130 και βρίσκεται πολύ κοντά στη σημαντική στήριξη του 127.90, η οποία αν διασπαστεί θα είναι και χαμηλή τιμή 9 περίπου μηνών.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8522 και έκλεισε στο 0.8389. Το ευρώ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση λόγω της συνεχιζόμενης χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Η στερλίνα από την άλλη ενισχύθηκε λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των θετικών οικονομικών ανακοινώσεων της εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπήρξε καθοδική διάσπαση της κρίσιμης  στήριξης του 0.84 και έτσι το EURGBP βρίσκεται σε χαμηλή τιμή 21 περίπου μηνών.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2541 και έκλεισε στο 1.2633. Η συνεχιζόμενη διόρθωση στις τιμές του πετρελαίου προκαλεί την αποδυνάμωση του καναδικού νομίσματος μιας και η οικονομία της χώρας εξαρτάται έντονα από το πετρέλαιο. Ο πληθωρισμός στον Καναδά ανακοινώθηκε στο 4.7% που αποτελεί και την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ετών. Το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα επίσης ωθεί την ισοτιμία υψηλότερα δημιουργώντας μία αισιοδοξία στους αγοραστές πώς μπορεί να φτάσει και να υπερβεί σύντομα τα επίπεδα του 1.28. Σημάδια αναστροφής της τάσης θα αρχίσουν να φαίνονται κάτω από το 1.25.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ισχυρή ανοδική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9201 και το κλείσιμο στο 0.9288. Δηλώσεις από την Τράπεζα της Ελβετίας δείχνουν πως ο σχετικά υψηλός πληθωρισμός της χώρας δεν προκαλεί προς το παρόν ανησυχίες και πως η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχιστεί αφού στόχος είναι το ελβετικό φράγκο να αποδυναμωθεί κι άλλο. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με το ισχυρό δολάριο δημιουργούν θετικές προσδοκίες σε μερίδα επενδυτών πως η ισοτιμία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την ισχυρή αντίσταση του 0.9370. Τυχόν στροφή του USDCHF προς το 0.91, θα μπορούσε να σταματήσει την έντονη ανοδική τάση που έχει δημιουργηθεί εδώ και δύο εβδομάδες.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτικά έκλεισε η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7323 και έκλεισε στο 0.7228. Η ανακοίνωση των πρακτικών της Τράπεζας της Αυστραλίας και η ομιλία του Philip Lowe, ερμηνεύτηκαν από τις αγορές ως συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των χαμηλών επιτοκίων. Επίσης το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από το 4ο κύμα της πανδημίας δημιουργεί μία αποστροφή ρίσκου στην επενδυτική κοινότητα και μία απομάκρυνση από υψηλού ρίσκου επιλογές όπως το νόμισμα της Αυστραλίας. Οι πωλητές αρχίζουν και καλοβλέπουν την περιοχή τιμών του 0.71 ενώ ελπίδες ανοδικής αντίδρασης θα αρχίσουν να δημιουργούνται πάνω από το  0.7370.

  Bitcoin

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $58,660 και απώλειες που ξεπέρασαν το 10.50%. Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς εξέφρασε κάποιες ανησυχίες για την έκδοση νέων ETFs με βάση το Bitcoin. Το πρώτο ETF πριν μερικές εβδομάδες συγκέντρωσε σε λίγο χρονικό διάστημα πολύ υψηλή κεφαλαιοποίηση και λογικό είναι οι αγορές να ανέμεναν κάποια συνέχεια σε αυτό. Επιπλέον, πολλά options που έληξαν την περασμένη Παρασκευή πίεσαν την τιμή ακόμα περισσότερο. Η κρισιμότερη στήριξη σε μία πιθανή διόρθωση βρίσκεται κοντά στα $53,000  ενώ ανάσες ανάκαμψης θα μπορούσαν να υπάρξουν πάνω από τα $61,000.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ