Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Νοε-2021 12:00

  Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακό φινάλε το 2021 βλέπουν οι αναλυτές

  Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακό φινάλε το 2021 βλέπουν οι αναλυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Γκάζι πάτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες ημέρες στρώνοντας το έδαφος για ένα εντυπωσιακό κλείσιμο του έτους, κάτι που αναμένουν ευρέως οι αναλυτές. Ο στόχος της ανοδικής διάσπασης των υψηλών 52 εβδομάδων θεωρείται θέμα ημερών να επιτευχθεί, με τις 950 μονάδες να αποτελούν τον αμέσως επόμενο, οι οποίες και θα φέρουν την αγορά πάνω από τα υψηλά προ πανδημίας επίπεδα και τα οποία έχει να δει το Χ.Α. από τα τέλη του 2014. 

  Βασικός μοχλός στις επιδόσεις των τελευταίων ημέρων και στο εγχείρημα των νέων υψηλών είναι ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος βλέπει την ανανεωμένη όρεξη των αγοραστών που σπεύδουν να τοποθετηθούν εν αναμονή των σημαντικών εξελίξεων στον κλάδο εντός του επομένου έτους, οι οποίες θα τον φέρουν πιο κοντά στην κανονικότητα και θα μειώσουν το χάσμα των αποτιμήσεων με την Ευρώπη. Παράλληλα η επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και η προσθήκη της στους βασικούς δείκτες της MSCI άνοιξε την "πόρτα" σε νέους επενδυτές οι οποίοι βάζουν στο ραντάρ τους την ελληνική αγορά, δίνοντας "νεύρο" στον τζίρο. 

  "Ζωντανό" το recovery trade

  Το recovery story του Χ.Α. και το σχετικό επενδυτικό "στοίχημα", αν και εξελίσσεται πιο αργά από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, τόσο λόγω της εξέλιξης της πανδημίας με τις νέες παραλλαγές οι οποίες προκάλεσαν κατά το 2021 απανωτά νέα κύματα, περιορισμούς και φόβους για επιστροφή των lockdown, όσο και λόγω του ενεργειακού και πληθωριστικού σοκ που προκάλεσε αναταραχή στα χαρτοφυλάκια και στις στρατηγικές των επενδυτών οδηγώντας σε εκτιμήσεις για πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, παραμένει "ζωντανό". 

  Οι θετικές εξελίξεις στο επιχειρηματικό μέτωπο, στα αποτελέσματα των εισηγμένων, στις εκδόσεις ομολόγων και στις ΑΜΚ, οι οποίες και επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το Χ.Α. έχει αναβαθμιστεί, συνεχίζονται και δημιουργούν ένα ισχυρό "μαξιλάρι" αλλά και κίνητρο για τους επενδυτές να κοιτάξουν την ελληνική αγορά ή να αυξήσουν τις υφιστάμενες θέσεις τους. Ήδη η Ελλάδα έχει στεφθεί από τώρα πρωταθλήτρια της ανάκαμψης στην Ευρώπη ενώ αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και την επόμενη εξαετία με "όπλο" το Ταμείο Ανάκαμψης και τις επενδύσεις.

  Η UBS σημείωσε σε έκθεσή της πως η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος αλλά και την επόμενη διετία, η οποία θα διαμορφωθεί στο 7,9% και στο 5% αντίστοιχα, θα κινηθεί σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με τη χώρα να στέφεται "πρωταθλήτρια των οικονομικών επιδόσεων στην περιοχή". Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη, όπως επισημαίνει, αναμένεται να δώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, το ισχυρό ριμπάουντ του τουρισμού και η βελτίωση του πιστωτικού περιβάλλοντος.

  Ανάπτυξη 7,9% στην Ελλάδα φέτος βλέπει και η Morgan Stanley ενώ τη επόμενη διετία εκτιμά ότι θα κινηθεί με ισχυρούς ρυθμούς της τάξης του 2,7%. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το φιλόδοξο σχέδιο "Ελλάδα 2.0", στηρίζουν κατά τον οίκο, την ισχυρή ανάπτυξη της χώρας, ενώ σημαντικό στήριγμα αποτελεί και η ανάκαμψη του τουρισμού. 

  Από την πλευρά της η Moody’s σημείωσε πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν σημαντικά την ανάπτυξη στις χώρες του Νότου έως το 2027, με την υψηλότερη ώθηση να δέχεται η Ελλάδα μαζί με τις Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, η οποία τοποθετείται στο 0,7% ετησίως, υποθέτοντας πλήρη απορρόφηση κεφαλαίων, κάτι το οποίο θα στηρίξει επίσης τη μείωση των δεικτών χρέους.

  Ελκυστικές οι ελληνικές μετοχές λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας

  Σε αυτό το πλαίσιο, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι "πιστοποιούν" την ελκυστικότητα και τις σημαντικές προοπτικές του Χ.Α. και των ελληνικών μετοχών μέσα από τις εκθέσεις τους. Η HSBC στην έκθεση επενδυτικής στρατηγικής δ’ τριμήνου επαναλαμβάνει και επιβεβαιώνει τη θετική, overweight στάση της για το ελληνικό χρηματιστήριο. Όπως επισημαίνει, χάρη στην ταχεία κυκλική ανάκαμψη, ο συνδυασμός αποτίμησης/κερδών της ελληνικής αγοράς φαίνεται ελκυστικός – με ένα P/E σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των Αναδυόμενων Αγορών, αλλά έναν ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κερδών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης P/E των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στο 10,6x για το 2021 και 9,3x για το 2022.

  Η ελληνική αγορά προσφέρει επίσης σχετικά υψηλή μερισματική απόδοση 3,5% για το 2021. Η αύξηση των κερδών τοποθετείται στο 21% φέτος και στο 33,5% για το 2022. Από την άποψη της ρευστότητας, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες μικρές αγορές, η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα "συνωστισμένο" (crowded) trade. Το μέσο fund αναδυόμενων αγορών έχει ουδέτερη θέση στην Ελλάδα και το βάρος της χώρας στους σχετικούς δείκτες παραμένει σταθερό εδώ και αρκετά χρόνια. H HSBC τονίζει πως το μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον, που σημειώνεται για τις ελληνικές μετοχές, υποδηλώνει ότι εάν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί το θετικό story, υπάρχουν πολλά περιθώρια για αύξηση ρευστότητας.

  Κατά τη βρετανική τράπεζα, σαφώς ένα σημαντικό μέρος του θετικού story της Ελλάδας σχετίζεται με τις τράπεζες. Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα οδηγήσουν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση, ενώ η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων, και η οικονομική ανάκαμψη θα επιτρέψει επίσης στην κατανάλωση και στον τουρισμό να ανακάμψουν σημαντικά. 

  Πρωταθλητής 12μηνου 

  Στην πραγματικότητα, η ελληνική αγορά έχει ήδη δώσει σημαντικά κέρδη στους επενδυτές που την "εμπιστευθήκαν" κατά τη διάρκεια του ριμπάουντ που έχει σημειωθεί από τον Νοέμβριο του 2020 όταν και οι θετικές εξελίξεις με τα εμβόλια προκαλέσαν ανακούφιση και κύματα ευφορίας στις αγορές. 

  Για του λόγου το αληθές, κοιτώντας τις αποδόσεις όλων των αγορών το τελευταίο 12μηνο περίπου, ο Γενικός Δείκτης ο οποίος ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 κάτω από τις 600 μονάδες, έχει καταγράψει τεράστιο ράλι της τάξης του 54%, έχοντας σημειώσει συνεπώς τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς. Σε επίπεδο 12μηνου ο ΑΤΧ της Βιέννης σημειώνει άνοδο 54%, ο RTSI της Ρωσίας είναι στο +42%μ ο ΑΕΧ της Ολλανδίας στο +39%, ο BSE Sensex της Ινδίας στο +37%, το Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης στο +35%, ο αμερικάνικος Nasdaq στο +33,7%, ο γαλλικός CAC-40 στο +31%, ο S&P 500 στο +30,9%, ο τουρκικός ΒIST 100 στο +30,3%, ο πορτογαλικός PSI 20 στο +29%, ο ιταλικός FTSE MIB στο +28,9% και ο γερμανικός DAX στο +24%.

  Αν και η ελληνική αγορά είχε μείνει πίσω στο ράλι που κατέγραφαν οι διεθνείς αγορές από το ξέσπασμα της πανδημίας και την ενεργοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης την άνοιξη του 2020, αρά είχε διανύσει μικρότερο δρόμο πριν τον Νοέμβριο του 2020, ωστόσο το γεγονός παραμένει ότι έχει προσφέρει εντυπωσιακά κέρδη τους τελευταίους 12 μήνες.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως από τις μετοχές του Γενικού Δείκτη, ο απόλυτος πρωταγωνιστής του τελευταίου 12μηνου, η μετοχή της Epsilon Net, έχει καταγράψει ράλι της τάξης του 584%! Ακολουθούν οι Entersoft με κέρδη 187%, η Byte στο +169%, η Intracom στο +165%, η Space Hellas στο +136%, η Αλουμύλ στο +132%, η Πλαστικά Θράκης στο +132% επίσης, η Eurobank στο +113%, η Reds στο +110%, η Εθνική Τράπεζα στο +103%μ η Quest στο +94%, η Άβαξ στο +91%, η ΔΕΗ στο +72% και η Alpha Bank στο +72% επίσης, ενώ την πρώτη 15αδα κλείνει η Autohellas με κέρδη 69% το τελευταίο 12μηνο.

  Νέοι επενδυτές μπαίνουν σταδιακά στο Χ.Α.

  Μένουν λίγες μόνο μέρες για το κλείσιμο των βιβλίων του έτους για τους ξένους με τους διαχειριστές να θέλουν να συντηρήσουν, αν μη τι άλλο, τις αποδόσεις τους στο κλείσιμο του μήνα, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Από την άλλη, η 30ή του μήνα είναι και η ημερομηνία εκείνη που τίθενται σε εφαρμογή οι δείκτες του MSCI γεγονός που μπορεί να σηκώσει σημαντικά τον τζίρο στην αγορά.

  Κατά τον αναλυτή, το 2022 θα είναι η χρονιά που θα απελευθερωθούν σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης με την οικονομία να έχει να δει από τις αρχές του 2000. Πολλά μεγάλα projects είναι έτοιμα να ξεκινήσουν περιμένοντας το σινιάλο γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία. Τα πακέτα φαίνεται να αποδεσμεύονται κάπου στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Στον τομέα της πληροφορικής και στην ενέργεια έχει ξεκινήσει να προεξοφλεί καταστάσεις. Έτσι, λοιπόν, οι ξένες άμεσες επενδύσεις παράλληλα με τις δημόσιες επενδύσεις περιμένουν το άνοιγμα της κάνουλας από τον τραπεζικό κλάδο για να τραβήξουν όσο πιο πολύ μπορούν το άρμα της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

  Στα τεχνικά της αγοράς, το επίπεδο των 931 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη είναι κόμβος για πολλούς αναλυτές για τη συνέχεια. "Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί έξω λεφτά υπάρχουν και ψάχνουν να βρουν την αφορμή και την πίστη για να εισρεύσουν σε επενδύσεις προσδοκώντας να βρουν αποδόσεις και να κερδίσουν τον πληθωρισμό που έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή του", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαράκης. "Όσο δεν βλέπουμε υπερβολές στην αγορά δεν φοβόμαστε ιδιαίτερα, μιας και η αγορά δημιουργεί συνεχώς νέα επίπεδα με νέους επενδυτές που σταδιακά μπαίνουν στην αγορά".

  "Ανοίγει" η αγορά

  Το άνοιγμα της αγοράς με επενδυτικές επιλογές στον διεθνή παράγοντα καταγράφεται στο θετικό ισοζύγιο της χρονιάς καθώς τα τελευταία χρόνια οι περιορισμένες επιλογές λόγω της φυγής των εταιρειών από το ταμπλό του Χ.Α. είχαν μειώσει αισθητά το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities με αφορμή την επιτυχία της ΑΜΚ της ΔΕΗ και την εισαγωγή της στον MSCI Standard Greece, καθώς είναι η έκτη εισηγμένη εταιρεία που περιλαμβάνεται σε δείκτες παγκόσμιου βεληνεκούς και είναι η τρίτη προσθήκη μετοχής στον εν λόγω δείκτη κατά τη φετινή χρονιά.

  Η τάση επιστροφής διαπιστώνεται και πέρα από τις εταιρείες του MSCI αφού στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου δεικτοβαρών εταιριών (ΕΛΠΕ, Τιτάν) οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν προέλευση εκτός Ελλάδος, όπως προσθέτει.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την προσέγγιση της κυριότερης αντίστασης που οριοθετεί και τα υψηλά έτους στις 930 μονάδες. Από τις 29 Σεπτεμβρίου η αγορά έχει μια καθαρά ανοδική πορεία, δεν δείχνει να βιάζεται να πατήσει σε νέα υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης και κάθε νέα κατάκτηση τιμών κατοχυρώνεται με συσσώρευση. Η αργή αυτή αλλά ουσιαστική κατοχύρωση των επιπέδων η οποία συντελείται με υψηλότερο τζίρο προκρίνει εκ νέου την υπόθεση διαφυγής πάνω από τις 930 μονάδες σε κοντινό βάθος χρόνου, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Η σκυτάλη στον τραπεζικό δείκτη

  Η τελευταία εβδομάδα στη Λεωφόρο Αθηνών έχει χαρακτηριστεί από τις ιδιαίτερα θετικές διαθέσεις των επενδυτών προς τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος έχει συμβάλλει σημαντικά στο να διατηρηθεί η αγορά πάνω από τα σημαντικά τεχνικά επίπεδα και να μη χαθεί το ανοδικό μομέντουμ. Ο κλαδικός δείκτης επέστρεψε πάνω από το επίπεδο των 600 μονάδων, και στα υψηλά έξι μηνών) χάρη στο (αρχικό) σημαντικό ριμπάουντ της Εθνικής Τράπεζας το οποίο παρέσυρε ανοδικά και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

  Σύμφωνα με την NBG Securities, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με δείκτη P/TBV στο 0,5x για το 2022, δηλαδή σε σημαντικό discount της τάξης του 47% σε σύγκριση με τις τράπεζες της περιφέρειας της Ευρώπης. Όπως επισημαίνει, το "χάσμα" αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί εάν οι εκκρεμείς τιτλοποιήσεις NPE ολοκληρωθούν όπως έχουν προγραμματιστεί, εάν οι προσδοκίες ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία υλοποιηθούν – οδηγώντας σε πιστωτική επέκταση για τις τράπεζες, και εάν οι διοικήσεις των τραπεζών αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την υπερβολική εξάρτηση των κεφαλαίων τους στο DTC.

  Τα βλέμματα τη αγοράς στρέφονται αυτές τις ημέρες στις συστημικές τράπεζες καθώς ανακοινώνουν τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, με την αρχή να έχει κάνει η Πειραιώς την Παρασκευή. Συνολικά, η NBG Securities αναμένει ένα οργανικά κερδοφόρο γ’ τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, εξαιρουμένων των ζημιών που προκλήθηκαν από τις τιτλοποιήσεις. Ενώ αναμένει μείωση των ετήσιων καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) λόγω τιτλοποιήσεων, ωστόσο εκτιμά πως τα ΝΙΙ από τα εξυπηρετούμενα δάνεια να κινηθούν σε σταθερά επίπεδα για το σύνολο του κλάδου στο εννεάμηνο, με τα NII να συνεχίζουν να επωφελούνται από τη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Παράλληλα, οι προμήθειες αναμένονται ισχυρές, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές ή να υποχωρήσουν ελαφρώς και το κόστος κινδύνου αναμένεται επίσης να μειωθεί μετά τη μείωση των NPEs.

  Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, μετά από χρόνια χωρίς διανομές μερισμάτων, οι ελληνικές τράπεζες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αυτό τα επόμενα χρόνια. Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν υποδείξει το 2023 ως πιθανό πρώτο έτος διανομής μερίσματος, ενώ η διοίκηση της Eurobank δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τις εποπτικές αρχές στις αρχές του 2022 για τη διανομή μερίσματος. Κατά την άποψη της NBG Securities, αυτό είναι ένα εύλογο σενάριο καθώς η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Η διανομή μερισμάτων θα προσελκύσει επενδυτές που αποθαρρύνθηκαν από την απουσία τους τα προηγούμενα χρόνια.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ