Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Νοε-2021 21:08

  Σε χαμηλό μίας και πλέον εβδομάδας ο χρυσός

  Σε χαμηλό 2 μηνών έκλεισε ο χρυσός - “Βουτιά” 15% για το ασήμι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απώλειες κατέγραψε ο χρυσός στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, παρά τα αρχικά του κέρδη, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να διαμορφώνεται μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο δύο και πλέον εβδομάδων, ως απόρροια της απότομης πτώσης του πετρελαίου αλλά και της ανόδου του δολαρίου κοντά στα υψηλά σχεδόν 16 μηνών.

  "Η απότομη πτώση του αργού τρόμαξε σήμερα τον τομέα των ακατέργαστων εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων και του χρυσού", δήλωσε ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής της Kitco.com, στο MarketWatch. "Το αργό είναι ο ηγέτης στον τομέα των ακατέργαστων εμπορευμάτων και τώρα δείχνει να έχει φτάσει σε κορυψή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα", σημειώνει.

  Η αύξηση επίσης του δείκτη ICE US Dollar αποτέλεσε "αρνητικό παράγοντα σήμερα”, δήλωσε ο Wyckoff.

  Ο δείκτης ICE US Dollar σημείωσε άνοδο 0,4% την Παρασκευή και διαμορφώθηκε περίπου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, καθώς η Αυστρία ανακοίνωσε εθνικό lockdown 20 ημερών για να περιορίζει την εξάπλωση της πανδημίας και η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης παρόμοιων μέτρων.

  Η άνοδος του δολαρίου μπορεί να βλάψει τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία που τιμολογούνται σε δολάρια, καθώς τα καθιστά πιο ακριβά για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν ασθενέστερα νομίσματα. Επιπλέον, το δολάριο τείνει να προσελκύει ενδιαφέρον σε περιόδους αβεβαιότητας σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, επιβαρύνοντας τον χρυσό και άλλα εμπορεύματα.

  Έτσι, την Παρασκευή, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου "έχασε” 13,30 δολάρια ή 0,7% και έκλεισε στα 1.848,10 δολάρια η ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

  Πτωτικά έκλεισε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να υποχωρεί κατά 20,5 σεντς ή 0,8% και να τερματίζει τη συνεδρίαση στα 24,695 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες της τάξης του 1,1%.

  Εν τω μεταξύ, το ασήμι για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησε 20,5 σεντς, ή 0,8%, για να διαπραγματευτεί στα 24,695 δολάρια η ουγγιά, μετά την πτώση 1,1% την Πέμπτη.

  Σε διάστημα εβδομάδας, ο χρυσός κατέγραψε απώλειες 1%, ενώ το ασήμι σημείωσε εβδομαδιαία πτώση 2,5%.

  Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 2,4% στα 4,406 δολάρια η λίβρα, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του πέριξ του 1%.

  Αντίθετα, το συμβόλαιο Ιανουαρίου για την πλατίνα σημείωσε πτώση 1,8% και έκλεισε στα 1.037,60 δολάρια η ουγγιά, με τις απώλειες στο πενθήμερο να φτάνουν το 4,8%, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου "έχασε” 3,1% και τερμάτισε στα 2.071 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 2,2%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ