Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Νοε-2021 10:53

  Οδηγούν εκ νέου την άνοδο του Χρηματιστηρίου οι τράπεζες

  χρηματιστηρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Τις δυνάμεις του πάνω από τις 920 μονάδες δοκιμάζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκει σημαντικές στηρίξεις τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στην ανάκαμψη της ΔΕΗ, προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία για την επόμενη αντίστασή του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,77% στις 924,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,85% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.231,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,20% στις 607,62 μονάδες.

  Αν και η αντίσταση του γενικού δείκτη εντοπίζεται στα επίπεδα των 930 – 931 μονάδων, η αγορά έδειξε να δυσκολεύεται και στις 920 μονάδες, οι οποίες συνέπεσαν και με τις ισχυρές αναταράξεις του rebalancing της μετοχής της ΔΕΗ. Ενδεικτικό άλλωστε της βαρύτητας που είχε δοθεί στην αγορά για τη μετοχή ήταν ότι επί περίπου μία εβδομάδα το 1/3 του τζίρου εντοπιζόταν στη ΔΕΗ.

  Οι προϋποθέσεις υπάρχουν

  Όπως έχουν αναφέρει πολλάκις οι εγχώριοι αναλυτές, το ΧΑ διαθέτει τις προϋποθέσεις όχι μόνο για ένα καλό κλείσιμο βιβλίων από τους ξένους, το οποίο παραδοσιακά πραγματοποιείται το Νοέμβριο, αλλά και για ένα καλό κλείσιμο του έτους, το οποίο και θα αποτελέσει τον "βατήρα" για το 2022. Με οδηγό τις θετικές εκτιμήσεις των ξένων, οι ρευστοποιήσεις που ευλόγως θα εκδηλωθούν στο επόμενο δεκαήμερο, θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν στη Λ. Αθηνών, δίνοντας καύσιμα για ένα κλείσιμο έτους κοντά στα υψηλά έτους.

  Βέβαια, υπάρχει και η έτερη εκτίμηση που θέλει την αγορά να παραμένει στην πλάγια κίνηση που ακολουθεί από τον περασμένο Απρίλιο και να μην σηκώνει την άγκυρα από τη ζώνη των 900 μονάδων, εωσότου τουλάχιστον ξεκαθαρίσει το τοπίο το μέτωπο της πανδημίας. Ένα τοπίο που όσο προχωρά η χειμώνας θολώνει όλο και περισσότερο, καθώς τα μέτρα, όχι lockdown, επανέρχονται σε πολλές χώρες, προκειμένου να ελεγχθεί το 4ο κύμα στην κοινότητα. Και δυστυχώς η Ελλάδα δεν διαφέρει από αυτό το "τοπίο" με τις πιέσεις στο υγειονομικό σύστημα να αυξάνονται και το κυβερνητικό επιτελείο να αναζητά τρόπους να περιορίσει αυτό το κύμα.

  Ταμπλό

  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι εύλογο οι κινήσεις στο ταμπλό να έχουν το στοιχείο της επιφυλακτικότητας. Βέβαια, τα άνω του 1% κέρδη σε Εθνική, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή στηρίζουν την άνοδο του γενικού δείκτη πάνω από τις 920 μονάδες.

  Ήπια ανοδικά κινούνται και οι ΟΠΑΠ, Aegean, Βιοχάλκο, Eurobank, ΟΛΠ, Λάμδα, Motor Oil, Titan, Coca Cola και Jumbo, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ