Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Νοε-2021 14:10

  Διατηρεί το θετικό του πρόσημο το Χρηματιστήριο

  χρηματιστηριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Καλύτερο ρυθμό έχουν βρει την τελευταία ώρα οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως παραμένει σε ένα στενό εύρος, χωρίς για την ώρα να δοκιμάζει τις δυνάμεις του και πάλι κοντά στις 920 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,51% στις 914,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 40,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,65% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.205,14 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,12% στις 598,16 μονάδες.

  Πρώτη προτεραιότητα των αγοραστών σήμερα είναι να σταματήσουν το πτωτικό σερί της αγοράς, το οποίο μετρά ήδη έξι συνεδριάσεις και "ζημιά" πάνω από 10 μονάδες. Οι κινήσεις είναι επιλεκτικές, ειδικά οι αγοραστικές, ενώ δεν λείπουν και οι πιέσεις από δεικτοβαρείς, όπως η Coca Cola, η οποία μετά το χθεσινό άλμα διορθώνει.

  Επανέρχεται ο τραπεζικός κλάδος

  Πέραν του trading επιλεγμένων τίτλων, πάντως, αυτό που επισημαίνεται από χτες είναι η θετική συμβολή του τραπεζικού κλάδου, μετά από μία εβδομάδα και πλέον διόρθωσης και εσωστρέφειας. Ο κλαδικός επαναπροσεγγίζει το κρίσιμο επίπεδο των 600 μονάδων, ενώ η "αφύπνιση" της Εθνικής έχει βοηθήσει και τους υπόλοιπους τίτλους να ανακάμψουν. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με δείκτη P/TBV στο 0,5x για το 2022, δηλαδή σε σημαντικό discount της τάξης του 47% σε σύγκριση με τις τράπεζες της περιφέρειας της Ευρώπης.

  Επίσης, το επόμενο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, ξεκινώντας με την Τράπεζα Πειραιώς στις 19 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την NBG Securities, ενώ αναμένεται μείωση των ετήσιων καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) λόγω τιτλοποιήσεων, ωστόσο εκτιμά πως τα ΝΙΙ από τα εξυπηρετούμενα δάνεια να κινηθούν σε σταθερά επίπεδα. Συνολικά πάντως, η NBG πιστεύει ότι η ποιότητα κεφαλαίου και το DTC θα είναι το επόμενο βασικό ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες αφού ολοκληρώσουν τα σχέδια εκκαθάρισης των NPEs.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή, η Εθνική και ο ΟΛΠ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του +1% κινούνται οι ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Aegean, Alpha Bank και ΟΠΑΠ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Jumbo, Titan, Eurobank, Μυτιληναίος, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Motor Oil, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά οι Λάμδα και Βιοχάλκο, η ΔΕΗ χάνει 1,16% και η Coca Cola υποχωρεί κατά 1,58%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ