Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Νοε-2021 12:08

  Ελ Εριάν: Πότε θα αγόραζα ξανά Bitcoin

  Ελ Εριάν: Πότε θα αγόραζα ξανά Bitcoin
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο διάσημος οικονομολόγος Mohamed El-Erian δήλωσε ότι αγόρασε bitcoin πριν από μερικά χρόνια, αλλά δεν εκτίμησε σωστά πότε να πουλήσει λόγω "συμπεριφορικών λαθών".

  Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz αποκάλυψε ότι αγόρασε έναν απροσδιόριστο αριθμό bitcoin τον χειμώνα του 2018, όταν η τιμή του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο κατρακύλησε κοντά στα 3.000 δολάρια από τα 19.000 δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα.

  "Ένιωσα αναγκασμένος να αγοράσω", δήλωσε ο Ελ Εριάν σε συνέντευξή του στον Dan Murphy του CNBC. Ο διάσημος οικονομολόγος διατήρησε τη θέση του μέχρι τα τέλη του 2020, όταν το bitcoin ανέκτησε το επίπεδο των 19.000 δολαρίων. Λίγους μήνες αργότερα, το bitcoin επέκτεινε το ράλι του, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ - πάνω από τα 60.000 δολάρια.

  "Μην με ρωτήσετε για την αποτίμηση του Bitcoin. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα 60.000 δολάρια είναι το σωστό επίπεδο, και όχι τα 68.000 δολάρια", πρόσθεσε ο ίδιος.

  Ο Ελ Εριάν κατηγοριοποίησε τους επενδυτές Bitcoin σε τρεις κατηγορίες: στους συντηρητικούς που επενδύουν μακροπρόθεσμα, στους επαγγελματίες που θέλουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και στους κερδοσκόπους των ημερήσιων συναλλαγών.

  Ο οικονομολόγος δήλωσε ότι θα αισθανόταν άνετα να αγοράσει ξανά Bitcoin μόνο όταν κάποιοι από τους κερδοσκόπους της αγοράς "βγουν εκτός". Οι δύο πρώτοι τύποι επενδυτών, ανέφερε, είναι "τα ισχυρά θεμέλια για την αγορά κρυπτονομισμάτων μακροπρόθεσμα".

  Όπως και οι θιασώτες του Bitcoin, ο Ελ Εριάν πιστεύει ότι το κρυπτονόμισμα είναι μια "ανατρεπτική δύναμη". Αλλά δεν θεωρεί ότι θα γίνει ποτέ ένα "παγκόσμιο νόμισμα" που θα ανταγωνίζεται το αμερικανικό δολάριο.

  "Νομίζω ότι θα υπάρχει πάντα στο οικοσύστημα, αλλά δεν πρόκειται να γίνει παγκόσμιο νόμισμα", είπε. "Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το δολάριο".

  Σε αντίθεση με τους σκεπτικιστές, ωστόσο, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της PIMCO δεν πιστεύει ότι το Bitcoin μπορεί να τεθεί "υπό ρύθμιση".

  "Αν η Δύση δεν προσέξει, η Κίνα θα "θέσει τους κανόνες" παγκοσμίως"

  Καθώς όλο και περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές μπαίνουν στην αγορά, ο Ελ Εριάν πιστεύει ότι η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να αρχίσει να εμπλέκεται με τις ρυθμιστικές αρχές όσο γίνεται νωρίτερα για να αποφύγει τους ρυθμιστικούς "κόντρα" ανέμους που αντιμετωπίζουν οι κολοσσοί του διαδικτύου, όπως η Amazon, η Google και το Facebook.

  "Όταν μιλάω σε ανθρώπους της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων, τους λέω ότι έχετε την ευθύνη να μην επαναλάβετε το λάθος των Big Tech", δήλωσε ο Ελ Εριάν. "Το μεγάλο λάθος των Big Tech ήταν ότι δεν συνειδητοποίησαν ότι γίνονταν συστημικά σημαντικοί, οπότε δεν συμμετείχαν σε προληπτικές ρυθμιστικές συζητήσεις".

  "Η αγορά των κρυπτονομισμάτων πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι υπάρχουν ανησυχίες για παράνομες πληρωμές, για απάτες και για τη σταθερότητα της πλατφόρμας", πρόσθεσε.

  Προειδοποίησε ακόμα ότι η Κίνα μπορεί να επιδιώξει να ηγηθεί στον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων και το blockchain σε βάρος των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Δύσης.

  Ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει απαγορεύσει σε μεγάλο βαθμό δραστηριότητες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, έχει φιλόδοξα σχέδια για την έκδοση του δικού της ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα και για την εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain που στηρίζει πολλά κρυπτονομίσματα σε άλλους τομείς, όπως η πνευματική ιδιοκτησία.

  "Αν η Δύση δεν προσέξει, η Κίνα θα θέσει τα standard παγκοσμίως", δήλωσε ο El-Erian.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Βαριές απώλειες στην αγορά κρυπτονομισμάτων - "Βουτιά" 8% το Bitcoin

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ