Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Νοε-2021 17:25

  Σχεδόν "ανώδυνο" το πτωτικό 5x5 στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο - αγορές - πτώση 15.11.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στο "κόκκινο" για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ούτε σήμερα κατάφερε να απορροφήσει τις ήπιες μεν, επίμονες δε, πιέσεις στην πλειονότητα των τίτλων του, ενώ πλέον έχασε και το επίπεδο των 913 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 910,63 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 909,88 μονάδων (-0,44%) και 914,48 μονάδων (+0,06%). Ο τζίρος ανήλθε στα 63,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,4 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,48%, στις 2.192,20 μονάδες, ενώ στο -0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.512,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 583,22 μονάδες.

  Πέντε ημέρες πτώσης για το Χρηματιστήριο, αλλά το "κόστος" μόλις που φτάνει τις 10 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Μάλιστα, για ακόμη μία ημέρα, ένα τεράστιο ποσοστό του τζίρου, σήμερα το 45%, διακινήθηκε από τη μετοχή της ΔΕΗ, μόλις μία ημέρα πριν από την εισαγωγή των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου.

  Τώρα μένει να δούμε εάν ο Γενικός Δείκτης θα αντιδράσει στα επίπεδα των 910 μονάδων, αλλά σε κάθε περίπτωση για να αλλάξει η εικόνα θα πρέπει να διαπεράσει τις 931 μονάδες, ώστε να κάνει make or break και να δοκιμάσει και πάλι υψηλά 7ετίας. Βέβαια, όπως επισημαίνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, για να μπορέσει η αγορά να απελευθερωθεί προς τα πάνω, πρέπει ο τραπεζικός δείκτης να ολοκληρώσει τη μίνι διόρθωσή του. Οι 575 μονάδες είναι η κύρια στήριξη του κλαδικού, ενώ στον αντίποδα, οι 595 μονάδες είναι σημαντική κοντινή αντίσταση.

  Δύο εβδομάδες στρατηγικής

  Μένουν 2 εβδομάδας για το κλείσιμο των βιβλίων του έτους για τους ξένους, με τους διαχειριστές να θέλουν να διατηρήσουν αν μη τι άλλο τις αποδόσεις τους στο κλείσιμο του μήνα, αναφέρει σήμερα ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Από την άλλη, η 30ή του μήνα είναι και η ημερομηνία εκείνη που τίθενται σε εφαρμογή οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI, γεγονός που μπορεί να σηκώσει σημαντικά τον τζίρο στην αγορά.

  Το μόνο "αρνητικό” για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το κακό timing μιας και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τελείως διαφορετική φάση από τους υπόλοιπους, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη. Παρ’ όλα αυτά αν κάποιος σκεφτεί μετοχές "που πέτυχαν" στη διάρκεια της κρίσης και ήδη έχουν καταφέρει να είναι κοντά στα ιστορικά τους ή και υψηλότερα, θα καταλάβει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μία οικονομία, άρα παράλληλα και στο χρηματιστήριο. Άλλωστε, πιθανότατα το 2023 θα είναι μία χρονιά που θα είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που μπορεί να προσεγγίσει σημαντικά νέα κεφάλαια και να αποτιμηθούμε επί ίσοις όροις με άλλες οικονομίες.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Motor Oil, Coca Cola και Μυτιληναίος δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς έκλεισαν με απώλειες 1,42%, 1,48% και 1,25% αντίστοιχα, με τις Alpha Bank, Titan, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank και Λάμδα να κλείνουν με πτώση κοντά στο -1%.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ, ενώ χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσαν οι ΟΛΠ και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή, με την ΕΛΧΑ να κλείνει στο +1,06% και τη ΔΕΗ στο +1,66%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ