Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Νοε-2021 19:32

  Σε ιστορικό υψηλό "σκαρφάλωσε" ο Stoxx 600 - "Άλμα" 3,7% για τα ορυχεία

  Έσωσε στο τέλος το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με κέρδη έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα οποία έδειξαν ότι το ράλι των τιμών δεν δείχνει καμία ένδειξη επιβράδυνσης. Oι ευρωαγορές έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό βρίσκοντας στήριξη και στα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.

  Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις φθινοπωρινές προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, βλέπει μεγάλη επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2023, αν και αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το 2021 και το 2022.

  Η Κομισιόν περιμένει ο πληθωρισμός, μετά το 2,4% του 2021, να υποχωρήσει στο 2,2% το 2022 και περαιτέρω στο 1,4% το 2023, καθώς οι τιμές της ενέργειας αναμένεται σταδιακά να σταθεροποιηθούν από το δεύτερο μισό του επόμενου έτους και οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης να επιλυθούν. 

  Η Επιτροπή περιμένει παράλληλα το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να αναπτυχθεί φέτος κατά 5% μετά την ύφεση του 2020 κατά 6,4%. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 4,3% το 2022 και στο 2,4% το 2023. 

  Χθες τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ έδειξαν άλμα του ετήσιου πληθωρισμού σε υψηλό 31 ετών στο 6,2%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να διαμορφωθεί στο 5,9%. Παράλληλα, στη Γερμανία, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 4,5% τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

  Το ράλι των τιμών συντηρεί τον προβληματισμό για το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να αναγκαστούν να προχωρήσουν νωρίτερα σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις αγορές. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων το καλοκαίρι του 2022. 

  Στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές έδωσε ο νέος γύρος εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκε σήμερα. Πιο αναλυτικά, η Siemens ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων δ΄ τριμήνου και των παραγγελιών, καθώς ενισχύθηκαν οι βιομηχανικές δραστηριότητές της. Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,17 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 1,76 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, αν και τα στοιχεία του προηγουμένου έτους περιλάμβαναν περί τα 800 εκατ. ευρώ από τις διακοπείσες δραστηριότητες, ως αποτέλεσμα κυρίως της απόσχισης της Siemens Energy. Η μετοχή της Siemens ενισχύθηκε σήμερα κατά 2,8%.

  Επιπλέον, η RWE AG ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη και τα κέρδη αυξήθηκαν στο εννεάμηνο, και επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για το 2021. Η γερμανική εταιρεία ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,03 δισ. ευρώ για την περίοδο, σε σχέση με τα 794 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

  Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 485,29 μονάδες που αποτελούν ρεκόρ, με τον κλάδο των ορυχείων να ηγείται των κερδών με ισχυρή άνοδο της τάξης του 3,7%, στην καλύτερη ημέρα των τελευταίων 4 μηνών. Στον αντίποδα, ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής υποχώρησε κατά 1,1% περίπου.

  Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 0,1% στις 16.083,11 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,2% στις 7.059,55 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,6% στις 7.384,18 μονάδες.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 27.633,20 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διολίσθησε κατά 0,54% στις 9.092,20 μονάδες.

  Στις επιμέρους μετοχές, η Auto Trader σημείωσε "άλμα" 14,3%, αφού ο βρετανικός διαφημιστής αυτοκινήτων έδωσε ισχυρές μελλοντικές προβλέψεις.

  Στον αντίποδα, η βρετανική εταιρεία παραγωγής χημικών Johnson Matthey σημείωσε "βουτιά" 18,6%, αφού ανακοίνωσε σχέδια για έξοδο από την επιχείρηση υλικών μπαταρίας μαζί με την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, ενώ προειδοποίησε για τα ετήσια αποτελέσματα.

  Πτώση 5% για την Burberry, παρόλο που η βρετανική εταιρεία ειδών πολυτελείας ανακοίνωσε ότι επέστρεψε στην πληρωμή μερισμάτων, καθώς και αύξηση των προ φόρων κερδών στο α΄ εξάμηνο της χρήσης 2022, με τα έσοδα να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

  Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχασε το momentum της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς η ανάκαμψη μετά το lockdown έχει ξεθωριάσει, ενώ τα επίμονα προβλήματα στον εφοδιασμό και οι ασθενέστερες καταναλωτικές δαπάνες, αναμένεται να συνεχίσουν να συγκρατούν την ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους.

  Η οικονομία αναπτύχθηκε 1,3% στο γ΄ τρίμηνο του έτους σε σχέση με την προηγούμενη τρίμηνο περίοδο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Ο ρυθμός ανάπτυξης σηματοδοτεί μια κατακόρυφη επιδείνωση από την ανάπτυξη 5,5% που κατέγραψε σε τριμηνιαία βάση από το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναπτυχθεί 1,5% στο γ΄ τρίμηνο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ