Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Νοε-2021 16:18

  Απορρόφησε τις πιέσεις το Χρηματιστήριο

  Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Να ανατρέψει το αρνητικό του πρόσημο προσπαθεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια αρκετών δεικτοβαρών τίτλων απορροφά τις πιέσεις και επιχειρεί για την ανάκτηση της ζώνης των 920 μονάδων, χωρίς ωστόσο να ξεπερνά την έντονη νευρικότητα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,25% στις 915,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 52,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.210,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,09% στις 596,82 μονάδες.

  Η νευρικότητα στην αγορά, όπως ήταν αναμενόμενο, οφείλεται κυρίως στην αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων ενόψει των ανακοινώσεων για τους δείκτες από τον MSCI. Χωρίς όμως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το κλίμα δεν υποστηρίζει η εκτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αναμένει ανάπτυξη 7,1% για φέτος και 5,2% για το 2022. Όπως όμως αναφέρει το Capital.gr, οι προβλέψεις είναι αναμενόμενα υψηλότερες από αυτές του προσχεδίου του προϋπολογισμού που προβλέπει ανάπτυξη 6,1% για φέτος και 4,5% για το 2021 αφού τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου προαναγγέλλουν αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων αυτών.

  Νευρικότητα μέχρι τα… μεσάνυχτα

  Σαφώς η εικόνα της αγοράς έχει να κάνει με τις σημερινές ανακοινώσεις του MSCI σήμερα τα μεσάνυχτα για τη διάρθρωση των δεικτών του. Και σύμφωνα με τους αναλυτές, η αναθεώρηση των δεικτών του MSCI αναμένεται να οδηγήσει σε προσθήκη 2-3 νέων μετοχών (ΔΕΗ – Εθνική - Μυτιληναίος οι υποψήφιες) στις ήδη πέντε που συμμετέχουν στο βασικό δείκτη.

  Οι εκτιμήσεις, επίσης, των αναλυτών φέρνουν στο επίκεντρο τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με την JP Morgan θα ενταχθεί στον Standard Greece, μετά και την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η οποία και αυξάνει τον αριθμό των διαπραγματεύσιμων μετοχών της ελληνικής εισηγμένης καθώς και της κεφαλαιοποίησή της. Ανάλογη πρόβλεψη για προσθήκη της ΔΕΗ στον MSCI Greece Standard και MSCI Αναδυόμενων Αγορών έχει κάνει και η Société Générale. Όπως είχε εκτιμήσει, η μετοχή της Jumbo θα διαγραφεί ενώ θα υπάρχουν πιθανότατα παράλληλα δύο προσθήκες, αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημειώνει απώλειες 4,11%, με την Τέρνα Ενεργειακή να είναι στο -2% και τις Σαράντη, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Eurobank, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ, Λάμδα και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, οι Jumbo και Aegean σημειώνουν κέρδη 1,21% και 1,17% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank, ΟΤΕ, Motor Oil, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan και Πειραιώς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ