Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Νοε-2021 12:00

  Citi: Τα 13 μεγάλα buys στην Ευρώπη, οι ευκαιρίες στις "βουτιές" και οι εκτιμήσεις για Ελλάδα

  Citi: Τα 13 μεγάλα buys στην Ευρώπη, οι ευκαιρίες στις 'βουτιές' και οι εκτιμήσεις για Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και η εξασθένιση της δυναμικής των κερδών ανά μετοχή (EPS) ενδέχεται να κρατήσουν τις ευρωπαϊκές μετοχές υπό πίεση τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά η Citigroup. Ωστόσο επισημαίνει πως οι στόχοι που έχει θέσει με βάση τους υπολογισμούς της, υποδηλώνουν πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα σημειώσει μικρή άνοδο της τάξης του 4% έως το τέλος του 2022 και σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. 

  Σε αυτό το πλαίσιο η Citi εντοπίζει τα 13 μεγάλα buys από την Ευρώπη τα οποία εκτιμά ότι θα προσφέρουν υπεραπόδοση στους επενδυτές, ενώ παράλληλα βελτιώνει εκ νέου τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές μετοχές. Επίσης αναφέρει ότι ο δείκτης της, European Bear Market, εξακολουθεί να στέλνει σήμα για αγορές στις "βουτιές" των μετοχών (buy the dip). 

  Οι φόβοι για αυξήσεις επιτοκίων και μείωση του QE δεν έχουν εκτροχιάσει την ανοδική τροχιά των διεθνών αγορών, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, ωστόσο, η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων (δηλαδή των προσαρμοσμένων για τον πληθωρισμό αποδόσεις των ομολόγων) θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τις μετοχές, δεδομένης της στενής σχέσης με τις αποτιμήσεις, ειδικά των μετοχών "ανάπτυξης" (growth stocks). Οι μετοχές αξίας (value stocks), ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνονται λιγότερο ευάλωτες, εκτιμά η Citi.

  Τα μηνύματα σχετικά με τον τερματισμό του QE και οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων οδήγησαν από τα τέλη Σεπτεμβρίου τις αποδόσεις των 2ετών ομολόγων διεθνώς σε υψηλότερα επίπεδα, ωστόσο οι μετοχές έχουν αποφύγει την αναταραχή και το sell-off.  Η καλή εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων βοήθησε σε αυτό, αν και η δυναμική των EPS μπορεί να εξασθενίσει δεδομένης της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τη Citi. 

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών διεθνώς τοποθετούν την αύξηση στα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή (EPS) στο 7% το 2022. Δεδομένων των πρόσφατων υποβαθμίσεων στην αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης, η Citi πιστεύει ότι η αύξηση κατά 5% μπορεί να είναι πιο ρεαλιστική. Οι αναλυτές ενδέχεται να στραφούν σε υποβαθμίσεις για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020, ειδικά στην Ηπειρωτική Ευρώπη, όπως εκτιμά. Ο δείκτης MSCI Europe διαπραγματεύεται επί του παρόντος με 12μηνο EPS στο 17x, δηλαδή πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 14x, αλλά οι μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται φθηνές έναντι των ομολόγων.

  Τα θέματα-κλειδιά για τις αγορές και τα μεγάλα buys

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω rotation προς τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου και τις μετοχές "αξίας". Παράλληλα, η αδύναμη κινεζική ανάπτυξη και η μείωση των δεικτών PMI της μεταποίησης θα πλήξουν τον κλάδο των εμπορευμάτων, ενώ οι παράγοντες ESG θα οδηγούν όλο και περισσότερο τη συμπεριφορά των ευρωπαϊκών εταιρειών. Αυτά είναι σύμφωνα με τη Citi τα θέματα-κλειδιά για τις αγορές το επόμενο διάστημα.

  Σε αυτό το πλαίσιο συστήνει overweight θέσεις στους κλάδους των χρηματοοικονομικών-τραπεζών, των υπηρεσιών επικοινωνίας και της υγειονομικής περίθαλψης. Είναι underweight στον κλάδο των βασικών καταναλωτικών αγαθών, στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και στην πληροφορική. 

  Παράλληλα, η Citi εντοπίζει τα μεγάλα buys από την Ευρώπη, δηλαδή τις 13 μετοχές που έχουν τις ισχυρότερες προοπτικές ανόδου για τους επόμενους 12 μήνες.  Αυτές είναι οι AstaZeneca, Aviva, Capgemini, Faurecia, Iberdola, Lloyds, Prosus, Royla Mail, Sanofi, Tesco, UBS, Vodafone και Volvo.

  Στόχος οι 4.900 μονάδες για τον S&P 500

  Σε ό,τι αφορά την αγορά των ΗΠΑ, η Citi θέτει νέο στόχο για τον S&P 500 στα τέλη του 2022, στις 4.900 μονάδες. Αυτό συνεπάγεται ανατίμηση 6,6% από τα τρέχοντα επίπεδα, υποδηλώνοντας μια γενικά εποικοδομητική άποψη, αν και κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο ετήσιων αποδόσεων των τελευταίων ετών. Ο S&P 500 έχει σημειώσει ράλι περίπου 6% από τις αρχές Οκτωβρίου 2021. Το βασικό story λοιπόν για τη Citi είναι το κυνήγι της οποίας "βουτιάς" της αγοράς έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

  Οι εκτιμήσεις για Ελλάδα

  Στην έκθεσή της η Citi παρουσίασε και τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για τις αποτιμήσεις των διεθνών αγορών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η αμερικανική τράπεζα βελτίωσε για μία ακόμα φορά τις προβλέψεις της, με την εκτιμώμενη αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων να τοποθετείται ακόμα πιο υψηλά, τη στιγμή που μέχρι πρόσφατα, μάλιστα, εκτιμούσε πως θα είναι αρνητική.

  Πιο αναλυτικά, βλέπει πλέον πως τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να αυξηθούν κατά 1,5% (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών), από αύξηση μόλις 0,5% που ανέμενε λίγες εβδομάδες πριν και από πτώση 0,5% σε ετήσια βάση που προέβλεπε στις αρχές του μήνα, ενώ το 2022 εκτιμά ότι θα αυξηθούν κατά 25%, που θα είναι και η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη, αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο σε αναδυόμενες αγορές, ανεπτυγμένες αγορές και ΗΠΑ. 

  Έτσι, εκτιμά πως η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών θα αυξηθεί το 2022 κατά 5,8%, των αναδυόμενων αγορών κατά 5,5%, των ανεπτυγμένων κατά 7,1% και των αμερικανικών εταιρειών κατά 6,9%.

  Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,1x, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 9,6x. Συγκριτικά, το P/E στην αγορά των ΗΠΑ, από 23,5 φέτος, θα κινηθεί στο 21,8 το 2022, ενώ στην Ευρώπη από 16 φέτος στο 15,1 το 2022. 

  Τέλος, στα επίπεδα του 3,7% διαμορφώνεται παράλληλα η εκτιμωμένη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη, ΗΠΑ, παγκόσμιες αγορές και αναδυόμενες αγορές, που τοποθετείται στο 3%, 1,3%, 1,8% και 2,8% αντίστοιχα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ