Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Νοε-2021 22:14

  Wall: Νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500, στις "πλάτες" Fed και ισχυρών μάκρο

  Wall Street 23.09.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε νέα ιστορικά υψηλά "πέταξε"  ο γενικός S&P 500 στην Wall Street, στην έκτη συναπτή συνεδρίαση ανόδου του, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην υπομονετική στάση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στο ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων, ενώ και τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ ενίσχυσαν το θετικό επενδυτικό κλίμα.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε απώλειες 33,35 μονάδων ή 0,09%, στις 36.124,23 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 19,49 μονάδες ή 0,42%, στις 4.680,06. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 128,7 μονάδες ή 0,81%, στις 15.940,30. 

  Η μετοχή της Qualcomm κατέγραψε ράλι περί το 13%, με τα αποτελέσματα τριμήνου της να ξεπερνούν τις προσδοκίες, κυρίως λόγω μιας εντυπωσιακής αύξησης 56% στις πωλήσεις chip για "έξυπνα" κινητά. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ισχυρό guidance για το δ' τρίμηνο.

  Αντίθετα, η μετοχή της Moderna βυθίστηκε κατά 18%, μετά την περικοπή του outlook για τα έσοδά της από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

  Η Roku βρέθηκε υπό πίεση, καταγράφοντας απώλειες άνω του 7%, καθώς η πλατφόρμα streaming ανακοίνωσε απογοητευτικά έσοδα για το γ΄ τρίμηνο.

  Η Fed ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα. Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους ή αρχές του 2023.

  Οι ανακοινώσεις της Fed επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αγορών που περίμεναν μια ήπια προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής μετά τη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

  "Το tapering της Fed αφαιρεί μια μικρή, αλλά επικρεμάμενη αγωνία πάνω από τις αγορές, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν αυτή τη στιγμή για μήνες, δεδομένου ότι ενισχύει την άποψη ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, με μικρά όμως ποσοστά ανάπτυξης", αναφέρει ο George Ball, πρόεδρος του Δ.Σ. της Sanders Morris Harris. Πρόκειται, σημειώνει, "για σημάδι οικονομικής ισχύος το οποίο είναι καλό τόσο για τα εταιρικά κέρδη όσο και για τις αγορές".

  Θετικά ήταν τα στοιχεία και απο το πεδίο της απασχόλησης, με τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ να σημειώνουν άλλο ένα πανδημικό χαμηλό - ρεκόρ.

  "Αυτό μπορεί να αποτελέσει άλλη μία απόδειξη ισχύος όταν μιλούμε για οικονομική ανάκαμψη", σημειώνει ο Mike Loewengart, γενικός διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής στην E-Trade Financial.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 15 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Merck, Salesforce και Nike, ενώ των απωλειών εκείνες των Dow Inc. Goldman Sachs και Verizon.

  Μάκρο

  Πλούσια σε μακροοικονομικές ανακοινώσεις η Πέμπτη, λίγο πριν την κρίσιμη κυβερνητική έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο και τον δείκτη ανεργίας που θα ανακοινωθεί αύριο. 

  Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν σε νέο χαμηλό 19 μηνών την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να προκαλούν οι διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και το ράλι των τιμών σε πολλά είδη προϊόντων. 

  Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για τα επιδόματα που χορηγούν οι αμερικανικές πολιτείες υποχώρησαν κατά 14.000 στο εποχιακό προσαρμοσμένο μέγεθος των 269.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020 όταν ξεκίνησε το υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων για την ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας. 

  Την ίδια στιγμή, το κόστος εργασίας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις εκτοξεύτηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω των ελλείψεων στο εργατικό δυναμικό. Ειδικότερα, το λεγόμενο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 8,3% το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ την Πέμπτη. 

  Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή τους λόγω των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού. Έτσι, παρότι οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 7% το τρίτο τρίμηνο του έτους, η παραγωγή αυξήθηκε μόλις κατά 1,7%.

  Ως αποτέλεσμα η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 5%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από το 1981. 

  Τέλος, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 11,2% τον Σεπτέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο επίπεδο-ρεκόρ των 80,9 δισ. δολ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ