Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Νοε-2021 17:26

  Τρίτη ημέρα βήμα… σημειωτόν στο Χρηματιστήριο

  Τρίτη ημέρα βήμα… σημειωτόν στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Τρίτη ημέρα στο ίδιο στενό εύρος των 900-910 μονάδων για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, όπως έδειξε και από τις πρώτες συναλλαγές, δεν θέλησε να δοκιμάσει την αντίσταση του ανώτατου ορίου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,06% στις 908,62 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 907,22 μονάδων (-0,10%) και 912,34 μονάδων (+0,46%). Ο τζίρος ανήλθε στα 55,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,9 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,04%, στις 2.200,54 μονάδες, ενώ στο -0,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.457,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10% στις 600,28 μονάδες.

  Η αγορά σήμερα έδειξε ότι θα χρειαστεί ισχυρούς καταλύτες για να μπορέσει να διαπεράσει το δύσκολο επίπεδο των 910 μονάδων. Όχι βέβαια ότι αυτοί εκλείπουν, ωστόσο τόσο οι διεθνείς εξελίξεις, όσο και τα κεφάλαια που αντλούνται από την ελληνική κεφαλαιαγορά τους τελευταίους μήνες, δεν έχουν αφήσει το Χρηματιστήριο να συνεχίσει την ανοδική του τροχιά από τον περασμένο Απρίλιο.

  Η αιτία πάντως που το κλίμα παραμένει μετριοπαθώς θετικό, παρά την πολύμηνη συσσώρευση, είναι ότι δεν είναι λίγα τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει οι εισηγμένες από την ελληνική κεφαλαιαγορά τους τελευταίους μήνες. Τελευταία περίπτωση, η οποία ανέβασε και τον απολογισμό των αντληθέντων κεφαλαίων πάνω από τα 7 δισ. ευρώ, είναι η ΔΕΗ, η οποία σήμερα έκλεισε το βιβλίο προσφορών της για την αύξηση κεφαλαίου, με τις πληροφορίες του Capital.gr να αναφέρουν ότι από την πρώτη ημέρα οι προσφορές ξεπέρασαν τα 3,2 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας σχεδόν τρεις φορές τον ανώτατο στόχο της αύξησης.

  Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της ΔΕΗ, την Παρασκευή, όταν και θα δημοσιευτεί η ανακοίνωση για την τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, η οποία θα είναι στα 9 ευρώ, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης της ζήτησης προκειμένου στις 10 Νοεμβρίου να εκδοθεί η αναλυτική ανακοίνωση για την έκβαση της δημόσιας προσφοράς.

  Διακριτικό το βλέμμα στην πανδημία

  Μπορεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε εξέλιξη, και όπως όλα δείχνουν θα είναι αρκετά σοβαρό, όμως το Χρηματιστήριο δείχνει να παρακολουθεί χωρίς μεγάλη ανησυχία την πορεία του. Και όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα lockdown έχουν οδηγήσει σε δεύτερο πλάνο τις εν λόγω εξελίξεις.

  Αυτό που επηρεάζει όμως είναι ότι από τον Σεπτέμβριο, τα ελληνικά νοικοκυριά μετά το άνοιγμα των αγορών αντιμετωπίζουν σημαντικές ανατιμήσεις κυρίως στα προϊόντα ενέργειας αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες. Και αυτό σταδιακά θα φαίνεται και στην κάμψη της κατανάλωσης, άρα και στα φορολογικά έσοδα που θα εισέλθουν στα κρατικά ταμεία, τους κρίσιμους χειμερινούς μήνες.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το +1,95% της Coca Cola, αλλά και τα άνω του 1% κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ βοήθησαν τον γενικό δείκτη να κλείσει σε θετικά εδάφη. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Jumbo, Eurobank, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank.

  Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ με το -1,94% και το -1,3% των Ελλάκτωρ και Σαράντη επηρέασαν την αγορά. Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι Titan, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Motor Oil.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ