Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Νοε-2021 17:27

  Επικράτησαν στο νήμα οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

  Επικράτησαν στο νήμα οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ένα ακόμη μικρό βήμα έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρέθηκε σε μια δύσκολη διελκυστίνδα δεικτοβαρών τίτλων, την ώρα μάλιστα που η διεθνής επιφυλακτικότητα λόγω της συνεδρίασης της Federal Reserve κορυφωνόταν.

  Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,40% στις 908,12 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 902,53 μονάδων (+0,12%) και 911,78 μονάδων (+0,81%). Ο τζίρος ανήλθε στα 59,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,2 εκατ. τεμάχια (τα 4,8 εκατ. από τη Eurobank).

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,65%, στις 2.199,71 μονάδες, ενώ στο -0,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.459,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,43% στις 599,68 μονάδες.

  Διήμερο στασιμότητας

  Όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, η αγορά σήμερα προσπάθησε να συντηρήσει τα κεκτημένα, κάνοντας επί της ουσίας trading τίτλων. Και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα (εάν εξαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές) μαρτυρά αυτό ακριβώς, δηλαδή την αναμονή της αγοράς έως ότου ξεκαθαρίσει η Fed τις προθέσεις της, σήμερα αργά το βράδυ.

  Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. που βρίσκονται σήμερα, με στόχο να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών μέχρι τα μέσα του 2022. Αυτό αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του επόμενου έτους ή αρχές του 2023.

  Σε αυτό το πλαίσιο, ουδείς γνωρίζει εάν το ΧΑ δεχτεί, και το κατά πόσο, τα κύματα της μετατόπισης της ροής κεφαλαίων λόγω του tapering. Υπενθυμίζεται εδώ ότι την προηγούμενη φορά που η Fed είχε αρχίσει να άρει την υποστήριξή της στην αμερικανική οικονομία, το 2013 - 2014, οι αναδυόμενες αγορές βρέθηκαν στο επίκεντρο τεκτονικών αναταράξεων.

  Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η Λ. Αθηνών είναι μια ιδιότυπη περίπτωση, όπου οι κανόνες των αναδυόμενων δεν ισχύουν απόλυτα, λόγω της ύπαρξης του ευρώ κυρίως, αλλά ούτε και εκείνοι των ώριμων αγορών, εάν κάποιος κοιτάξει το βάθος των συναλλαγών της. Έτσι, η αποτίμηση σε ευρώ μπορεί να καταστήσει το ΧΑ έναν ελκυστικό προορισμό στη νέα διαδρομή των κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές, αλλά και να παραμείνει και ένας εξαιρετικά ευάλωτος "σταθμός", λόγω της αβεβαιότητας της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας.

  Βέβαια, το ΧΑ, και γενικά τα ελληνικά assets, θα εξακολουθήσουν να έχουν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς όπως διαβεβαίωσε η επικεφαλής Κ. Λαγκαρντ, "ακόμα και μετά το τέλος της έκτακτης κατάστασης λόγω της πανδημίας, θα είναι ακόμα σημαντικό η νομισματική πολιτική – και αυτό περιλαμβάνει και την κατάλληλη προσαρμογή των αγορών ομολόγων – να στηρίζει την ανάκαμψη. Και αυτή η δήλωση βοηθά αυτήν την ώρα την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Εθνική, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo και ΕΛΧΑ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Titan, Λάμδα, Βιοχάλκο, Σαράντης, ΟΤΕ και Πειραιώς.

  Στον αντίποδα, η Coca Cola υποχώρησε κατά 2,68%, με τη ΓΕΚ Τέρνα να την ακολουθεί με -1,02%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ