Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Οκτ-2021 21:35

  Κέρδη 1,5% ο χρυσός στον μήνα, "άλμα" 8,6% για το ασήμι

  Κέρδη 1,5% ο χρυσός στον μήνα, "άλμα" 8,6% για το ασήμι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος και σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε κέρδη για τον μήνα, σβήνοντας τις απώλειες άνω του 3% που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο, αφενός λόγω των ανησυχιών για τις ανοδικές τιμές του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο και αφετέρου εξαιτίας της άνισης ανάκαμψης -σε παγκόσμιο επίπεδο- από την πανδημία.

  "Ο κύριος μοχλός πίσω από αυτά τα κέρδη είναι η πτώση των πραγματικών επιτοκίων, που υποστηρίζεται από ένα ελαφρώς ασθενέστερο δολάριο", δήλωσε ο Jeff Klearman, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην GraniteShares.

  "Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, τα 10ετή πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 20 μονάδες βάσης στο -1,01%, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης", ανέφερε ο ίδιος.

  "Ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός λόγω των ελλείψεων σε ύλες και τις διαταραχές στην παραγωγή και στη ναυτιλία έχει εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης εξαιτίας της αύξησης των τιμών", τόνισε ο Klearman. 

  Ο χρυσός "θα αρχίσει να διαμορφώνει ένα εύρος τιμών" ενόψει των αποφάσεών της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική της την προσεχή Τετάρτη, επισήμανε ο Edward Moya, αναλυτής στην Oanda. "Μια ήπια ανακοίνωση για το tapering θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου", πρόσθεσε ο ίδιος. "Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να τρέχει ανεξέλεγκτα, οι τιμές του χρυσού θα δουν τελικά ισχυρές εισροές, καθώς οι ανησυχίες για την ανάπτυξη "πυροδοτούν" τοποθετήσεις σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια". 

  Την Παρασκευή, το αμερικανικό δολάριο άσκησε πίεση στον χρυσό αφού ενισχύθηκε κατά 0,9%, ωστόσο σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 0,1%. Ανοδικά κινήθηκε σήμερα και το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ, το οποίο κέρδισε 1,1 μονάδα βάσης στο 1,575%.

  Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 18,70 δολάρια ή 1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.783,90 δολάρια ανά ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο μίας -και πλέον- εβδομάδας. Σε εβδομαδιαία βάση, το πολύτιμο μέταλλο έχασε 0,7%, σύμφωνα με το Dow Jones Market, ωστόσο σκαρφάλωσε κατά 1,5% τον μήνα, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο.

  Το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε την Παρασκευή 17 σεντς ή 0,7%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 23,949 δολάρια ανά ουγγιά. Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, ενισχύθηκε κατά 8,6% στην πρώτη μηνίαια άνοδο του μετά από 4 μήνες. Στην εβδομάδα, το ασήμι έκλεισε με πτώση περίπου 2,1%.

  Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου διολίσθησε κατά 1,6% στα 4,368 δολάρια ανά λίβρα, κερδίζοντας όμως 6,8% στον μήνα. Σε εβδομαδιαία βάση, η τιμή του υποχώρησε κατά 2,9%.

  Το συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου για την πλατίνα έχασε 0,3% στα 1.020,70 δολάρια ανά ουγγιά, κλείνοντας με κέρδη 6,1% στον μήνα, αλλά με πτώση 3% στην εβδομάδα.

  Τέλος, το παλλάδιο παραδόσεως Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα $1.980,30 ανά ουγγιά, με απώλειες 0,5% την Παρασκευή. Τον Οκτώβριο κέρδισε περίπου 4,2%, αλλά στην εβδομάδα κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,7%.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ