Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Οκτ-2021 19:35

  Στον καλύτερο μήνα της 7ετίας οι ευρωαγορές με κέρδη 4,6%

  Citi: Προετοιμαστείτε για το μεγάλο de-rating των μετοχών - Η εικόνα της ελληνική αγοράς και οι βελτιωμένες αποτιμήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων τόσο στην ήπειρο όσο και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

  Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, ο Oκτώβριος ήταν ο καλύτερος μήνας των τελευταίων 7 ετών για τον Stoxx600, αφού ενισχύθηκε κατά 4,6% "σβήνοντας" και τις απώλειες Σεπτεμβρίου, με τα ισχυρά αποτελέσματα γ' τριμήνου να δίνουν ώθηση στις ευρωαγορές.

  Πιο αναλυτικά, οι επενδυτές είχαν και την Παρασκευή στραμμένο το βλέμμα στα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως οι BNP Paribas, Natwest, Glencore, BBVA και Bank of Ireland, ενώ αφομοίωναν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν χθες οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple και Amazon στις ΗΠΑ.

  Η μεγαλύτερη γαλλική εισηγμένη τράπεζα, BPN Paribas, ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη για το γ΄ τρίμηνο, χάρη στις χαμηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και της κατακόρυφης ανόδου στις συναλλαγές μετοχών.

  Επιπλέον, αυξήθηκαν τα κέρδη της Banco Bilbao Vizcaya Argentaría στο γ΄ τρίμηνο, καθώς η τράπεζα ανέλαβε χαμηλότερες προβλέψεις, και τόνισε ότι θα προχωρήσει στην αγορά ιδιων μετοχών, όταν λάβει την έγκριση από την ΕΚΤ.

  Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, Apple και Amazon διέψευσαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η Apple ανακοίνωσε έσοδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για το γ' τρίμηνο, ενώ τα κέρδη κινήθηκαν στα επίπεδα που αναμένονταν από την αγορά. Παρ' όλα αυτά, τα συνολικά έσοδα της εταιρείας παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 29% σε σχέση με τα αντίστοιχα της ανάλογης περσινής περιόδου. 

  Από την πλευρά της η Amazon ανακοίνωσε σημαντική απόκλιση προς τα κάτω όσον αφορά τα αποτελέσματά της σε σχέση με τις προβλέψεις, τόσο στα κέρδη και τα έσοδα για το γ' τρίμηνο, όσο και για τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις της το δ' τρίμηνο, το οποίο περιλαμβάνει και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. 

  Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

  Σε υψηλό 13 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας και της ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης.

  Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 4,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Eurostat. Τον Σεπτέμβριο είχαν διαμορφωθεί στο 3,4%.

  Ο κύριος μοχλός της αύξησης ήταν οι τιμές ενέργειας οι οποίες αυξήθηκαν 23,5% σε ετήσια βάση, σε σχέση με την αύξηση 17,6% που κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο.

  Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή -που δεν περιλαμβάνει τις πιο ευμετάβλητες κατηγορίες για τα τρόφιμα και την ενέργεια- διαμορφώθηκε στο 2,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, αφού αυξήθηκαν 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

  Η άνοδος του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, ενισχύει τις ενδείξεις ότι παγιώνονται οι πιέσεις των τιμών παγκοσμίως καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, με ισχυρή καταναλωτή ζήτηση και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

  Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται στους επόμενους μήνες, αλλά θα μειωθεί κάτω του 2%, που αποτελεί στόχο της ΕΚΤ, το 2022 και το 2023.

  Εν τω μεταξύ, υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι αναμενόταν εμφάνισε η Ευρωζώνη στο γ΄ τρίμηνο, χάρη στην περαιτέρω άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό σε ολόκληρη την ήπειρο.

  Το ΑΕΠ στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε 2,2% στο τρίμηνο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 2%.

  Σε ετήσια βάση, η οικονομία έτρεξε με ρυθμό 3,7%, έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη 3,5%. Τα στοιχεία έρχονται μετά την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική της, παρά τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να διασκεδάσει τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων το 2022.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,07%, με τον ασφαλιστικό κλάδο να προσθέτει 0,8% και να ηγείται των κερδών. Οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας σημείωσαν πτώση άνω του 1% καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και ο τεχνολογικός κλάδος, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών Apple και Amazon.

  Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,05% στις 15.688,77 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,38% στις 6.830,34 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,16% στις 7.237,57 μονάδες.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,05% στις 26.875,96 μονάδες και ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 9.057,70 μονάδες.

  Στις επιμέρους μετοχές, η Volvo Cars έκανε το ντεμπούτο της στην αγορά την Παρασκευή, με τη μετοχή της να σημειώνει άλμα 22% από την τιμή της IPO, της μεγαλύτερης μέχρι τώρα στην Ευρώπη για φέτος.

  Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Argenx βρέθηκε στην κορυφή του ευρωπαϊκού δείκτη των blue chip, με τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 7,6%.

  Η ισπανική τράπεζα BBVA και η εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Convatec πρόσθεσαν άνω του 7% εκάστη.

  Η εταιρεία δημιουργίας video game Ubisoft κέρδισε 4%, μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων.

  Στον αντίποαδα, η ολλανδική Signify έκλεισε τη συνεδρίαση με απώλειες 4,5%, μετά το πλήγμα στα αποτελέσματα τριμήνου που της επέφεραν τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού..

  Η φινλανδική εταιρεία λογισμικού Qt Group υποχώρησε στον πυθμένα του Stoxx 600, με τη μετοχή της να χάνει άνω του 8%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ