Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Οκτ-2021 11:00

  Υπό την πίεση των 900 μονάδων το Χρηματιστήριο

  Υπό την πίεση των 900 μονάδων το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Το αρνητικό διεθνές κλίμα ακολουθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στη λήξη του μήνα δεν δείχνει διαθέσεις να δοκιμάσει νέα επίπεδα, διατηρώντας απλά το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,41% στις 902,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,60% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.180,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,91% στις 580,70 μονάδες.

  Ένα άκρως θετικό μήνα κλείνει σήμερα το Χρηματιστήριο, το οποίο παρόλα τα σκαμπανευάσματα και τα χαμηλά επίπεδα συναλλαγών, έχει καταφέρει να βρίσκεται σταθερά κοντά στα ανώτατα όρια της πολύμηνης συσσώρευσης. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές εκείνοι που διατηρούν σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε μετρητά, προκειμένου να επωφελούνται από τις κατά καιρούς "επισκέψεις" της αγοράς στα επίπεδα των 850 μονάδων.

  Βέβαια, το παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν έχει προκαλέσει την κόπωση άλλων χαρτοφυλακίων, που βλέπουν την εγχώρια αγορά να μην μπορεί να ξεφύγει από τα επίπεδα, που όχι μόνο παραμένουν από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά είναι και τα "όρια" της τελευταίας εξαετίας, σε μια περίοδο μάλιστα που οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της οικονομίας δεν θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες.

  Η αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και στο κατά πόσο αυτές επηρεάζουν την εγχώρια αγορά έχει σχεδόν εξαντληθεί από τους περισσότερους εγχώριους αναλυτές. Αλλά αυτό που επισημαίνεται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα είναι ότι αρκετές εισηγμένες έχουν αντλήσει σημαντικά κεφάλαια το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να ενισχυθούν ενόψει της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

  Τελευταία η εστίαση άλλωστε είναι στη ΔΕΗ, η οποία αρχίζει την προσεχή εβδομάδα το book building για την αύξηση κεφαλαίου. Σήμερα, μάλιστα, διεξάγεται το Δ.Σ. της ΔΕΗ για να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις για την διαδικασία της αύξησης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Aegean, Eurobank, Πειραιώς, Jumbo, Ελλάκτωρ και Coca Cola σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Εθνική, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ και ΔΕΗ.

  Στον αντίποδα, ΟΤΕ, Τιτάν και ΕΥΔΑΠ είναι οι μοναδικές στον FTSE 25 που βρίσκονται σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινείται με κέρδη πάνω από το 0,40%. Χωρίς μεταβολή είναι ο Μυτιληναίος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ