Τετάρτη, 27-Οκτ-2021 13:58
Προσπάθεια προσέγγισης των 910 μονάδων στο Χρηματιστήριο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:22
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Να προσεγγίσει τις 910 μονάδες επιχειρεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς βρίσκει σημαντικά στηρίγματα σε επιλεγμένους τίτλους, προκειμένου να ξαναδημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τις 900 μονάδες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,47% στις 906,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 38,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.192,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,58% στις 587,77 μονάδες.
Αναμφισβήτητα, αν και η αγορά βρίσκεται σε νέα πλάγια κίνηση, ο τραπεζικός κλάδος έχει συγκεντρώσει εκ νέου τα βλέμματα. Η παραμονή του τραπεζικού δείκτη πάνω από τις 586 μονάδες, αλλά και οι προοπτικές που διανοίγονται, όπως επιβεβαιώνονται από τους ξένους αναλυτές, έχουν καλλιεργήσει ένα θετικό κλίμα για τον κλάδο.
Ο στόχος του κλαδικού είναι να διαπεράσει την περιοχή αντίστασης των 640 μονάδων, καθώς μετά από αυτό το σημείο δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα έως τις 800 μονάδες. Εάν επιβεβαιωθεί ένα year-end rally επομένως και κάτω υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να ωθήσει βίαια τον δείκτη σε άλμα άνω του 35% από τα τωρινά επίπεδα τιμών, ό,τι αυτό θα σημάνει για τις τιμές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Επίσης, ο τεχνολογικός δείκτης (ΔΤΧ) του Χρηματιστηρίου, συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία, παραμένοντας σε υψηλό 13 ετών. Βέβαια, όπως σχολιάζει ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, δεδομένου ότι η τιμή κλεισίματος απέχει πλέον σημαντικά από τις διαγραμματικές στηρίξεις που προσφέρει -σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση- η ζώνη τιμών που βρίσκεται μεταξύ 1.869 (ανοδικό χάσμα Δευτέρας) και 1.776 μονάδων (υψηλό του έτους 2009), η διαχείριση του ρίσκου καθιστάται δυσκολότερη, ενώ προφανώς απαιτείται επιμέρους ανάλυση των συστατικών μετοχών του δείκτη και γνώση της μεταβλητότητάς τους.
Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη 2%, με τις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Coca Cola, ΕΛΧΑ και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Eurobank, Alpha bank, ΟΤΕ, Jumbo, Aegean, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ υποχωρούν κατά 1,44% και 1,19% αντίστοιχα, με τις Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Titan, ΕΧΑΕ και Σαράντης να κινούνται ήπια πτωτικά.