Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 11:07

  Εδραιώνεται πάνω από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστηριο ανοδος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να απομακρυνθεί από τη ζώνη των 900 μονάδων επιχειρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τη συναλλακτική δραστηριότητα όμως να παραμένει το μεγάλο αγκάθι σε μια αγορά που χρειάζεται μεγαλύτερη ρευστότητα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,50% στις 905,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,55% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.189,69 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,84% στις 591,30 μονάδες.

  Η αγορά δείχνει να θέλει να ανακτήσει το χθεσινό χαμένο έδαφος, χωρίς όμως να αναλάβει περαιτέρω ρίσκο με την προσέγγιση της αντίστασης των 913 μονάδων. Τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία παραμένει στο επίκεντρο, καθώς αναμένεται να απορροφήσει σημαντικό μέρος κεφαλαίων από τους ενδιαφερόμενους στα ελληνικά assets.

  Συνεχίζεται το rotation

  Στο ΧΑ πλέον έχουν αναπτυχθεί δύο εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία της αγοράς. Η πρώτη θέλει να συνεχίζεται η πλάγια πορεία της αγοράς, εωσότου οι διεθνείς αγορές δώσουν ένα πιο ξεκάθαρο τόνο για την πορεία τους, ενδεχομένως μετά τις προσεχείς συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών. Το ΧΑ μπορεί να έχει δείξει ότι μπορεί να βγάλει κάποιες άμυνες έναντι των διεθνών αναταράξεων, αλλά αυτές σίγουρα δεν είναι ανεξάντλητες, επομένως σε περίπτωση αλλαγής της νομισματικής πολιτικής θα επηρεαστεί ο βαθμός ανάληψης ρίσκου.

  Η δεύτερη εκτίμηση θέλει την αγορά να κάνει μικρά αλλά σταθερά ανοδικά βήματα, φτάνοντας με αρκετή ρευστότητα στα υψηλά έτους, τα οποία αργά ή γρήγορα θα δοκιμαστούν. Και αυτή η εκτίμηση τροφοδοτείται κυρίως από τη βελτιωμένη εικόνα του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος όχι μόνο κράτησε κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις χτες, αλλά ο κλάδος περνάει μπροστά σε απόδοση για το 2021 τον γενικό δείκτη κάτι που παρατηρείται μόνο σε επικείμενο ράλι μέχρι τώρα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι 608 και 640 μονάδες είναι οι επόμενοι στόχοι.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης, Eurobank, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, με τις ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Coca Cola, Alpha bank, Jumbo, Motor Oil, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική να ακολουθούν με μικρά κέρδη.

  Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Ελλάκτωρ, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα και ΟΤΕ, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες άνω του 1%. Χωρίς μεταβολή είναι η Aegean.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ