Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 10:24

  Το φιάσκο στο χρηματιστήριο και η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του

  Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Άλλο ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του δέχτηκε χτες, 25 Οκτωβρίου 2021, το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές επί... πέντε ώρες. Πέντε ώρες μάλιστα που ουδείς από την ΕΧΑΕ ανέλαβε την ευθύνη έστω να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, αλλά και να τα άπειρα τηλεφωνήματα από τον Τύπο ώστε να δοθεί μια εικόνα του τι συμβαίνει. Η ανεπίσημη δικαιολογία ήταν ότι υπήρξαν προβλήματα στην αναβάθμιση του συστήματος της συνεδρίασης, ωστόσο το απόλυτο black out στο data room έφερε την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ, Σωκράτη Λαζαρίδη.

  Πέραν όμως των διοικητικών αλλαγών που πλέον επιταχύνονται, αυτό που επισημαίνουν κύκλοι προσκείμενοι στη Λ. Αθηνών, είναι ότι η αγορά θα έπρεπε να αφήσει πίσω της τη δεκαετή και πλέον εσωστρέφεια και να γίνει μία "πλατφόρμα" άντλησης κεφαλαίων. Και μπορεί τους τελευταίους μήνες να βλέπουμε αρκετές εισηγμένες να "σηκώνουν" σημαντικά κεφάλαια (σχεδόν 7 δισ. ο μέχρι τώρα απολογισμός από την αρχή του έτους), όμως δε νοείται μια αγορά αποτιμημένη σε ευρώ, η οποία λειτουργεί σε μια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, να παραμένει βαλτωμένη σε επίπεδα της τελευταίας εξαετίας και με τζίρους μάλιστα που δεν αντέχουν σύγκρισης με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Αυτή ήταν μια βασική δυσαρέσκεια για τη διοίκηση από την κυβέρνηση, της οποίας οι "σύμβουλοι" έχουν ποντάρει πολλά στην ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

  Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο Μαξίμου επιθυμούν το ΧΑ να λειτουργήσει ως έτερος πυλώνας χρηματοδότησης των επενδύσεων, πέραν του Ταμείου Ανάπτυξης, ώστε το βάρος να μην πέσει εξ ολοκλήρου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες έχουν κρατήσει πιο συντηρητική στάση, απόρροια των μαθημάτων της κρίσης. Ήταν κάτι δηλαδή που ανέμεναν από την ΕΧΑΕ να δώσει το μήνυμα και στα τελευταία roadshow, τα οποία αν και σε περιβάλλον ανάπτυξης δεν συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον που αναμενόταν από το κυβερνητικό συμβουλευτικό επιτελείο.

  Τώρα αυτό που αναζητάται είναι η επόμενη μέρα της ΕΧΑΕ. Σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια από χρηματιστηριακούς κύκλους, ο Σωκράτης Λαζαρίδης, έχοντας πλέον παρουσία στην ΕΧΑΕ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, διέθετε την εμπειρία και τη γνώση σχεδόν όλων των θεμάτων της κεφαλαιαγοράς. Επομένως ο αντικαταστάτης θα πρέπει να είναι ισάξιων και πλέον προσόντων, προκειμένου να δώσει τον ανανεωτικό αέρα που χρειάζεται η πολύπαθη Λ. Αθηνών. Οι ζυμώσεις ήδη έχουν αρχίσει, τόσο στον τραπεζικό όσο και στο κυβερνητικό χώρο.

  Διαβάστε ακόμα:

  * ΕΧΑΕ: Παραιτήθηκε ο Σωκράτης Λαζαρίδης από CEO

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ